Western guitar

Western Guitarer: De bedste i test

Guitaren er en af de mest populære instrumenter i verden. De er lette at lære at spille på, hvilket gør det til et instrument, som mange har prøvet at spille på i deres liv. Selvom langt de fleste guitarer ligner hinanden, så er der stor forskel på de forskelle typer.

Når du begynder at gå mere op i at spille på guitar, ligger du måske mærke til, at der er nogle typer guitarer, som passer bedre til din spillestil end andre. Der er nemlig stor forskel på den lyd, som de forskellige guitarer laver, når du spiller på dem. Det er især formen på guitarens krop og strengene, som giver forskellig lyd.

Western guitar 
1. Testvinder – Fender CD-60SCE Blk WNSe Prisen
2. Den billige – Harley Benton D-120CE BKSe Prisen
3. Venstrehånds western guitarSe Prisen

En af de mest populære akustiske guitarer er western guitaren. Den kommer i mange forskellige modeller, men fælles for dem alle er dens stålstrenge. Du kan finde et stort udvalg af western guitarer på Danguitar.dk

Testvinder – Fender CD-60SCE Blk WN

Fender CD-60SCE Blk WN testvinder

Denne flotte guitar er uden tvivl en solid guitar til dens pris. Den er lavet af kvalitetsmaterialer, hvilket sikrer god lyd og tone.

Fordele:

 • Halvakustisk
 • Indbygget stemmeapparat
 • Lavet i gran

Ulemper:

 • Prisen.

Denne guitar er lavet i det populære dreadnought design, som har været et af de mest anerkendte kropsdesigns til western guitarer siden 1940’erne. Kroppen har ikke cutaway, hvilket giver den en dybere tone, som gør lyden lækker og rund.

Guitarens dæk er lavet i massivt gran, hvilket er et af de bedste træsorter at bruge til akustiske guitarer, da træet giver guitaren mulighed for at udvikle sig med lyden. Det betyder, at du både får lækker lyd, når du først har fået guitaren, men også at lyden bliver bedre med årene. Bunden og siderne er lavet af nato, som minder om mahogni. Denne træsort giver guitaren mere dybde til dens klang uden at få prisen til at stige.

Denne guitar er halvakustisk, så du har mulighed for at tilslutte den til en forstærker. Den er udstyret med et mikrofonsystem ved strengeholderen. På guitarens forforstærker kan du nemt justere på lyden og volumen, når du har tilsluttet din guitar til en forstærker. Derudover er guitaren udstyret med et stemmeapparat, så du altid har mulighed for at stemme din guitar præcist.


Den billige – Harley Benton D-120CE BK

Harley Benton D-120CE BK starter guitar

Er du stadig ny til guitar, eller er du ikke helt sikker på, at det er noget for dig. Med denne billige western guitar fra Norfolk, behøver du ikke at spare en masse penge op, når du gerne vil eksperimentere med at spille guitar.

Fordele:

 • Prisen
 • Small body
 • Stort udvalg af farver

Ulemper:

 • Cutaway
 • Lydkvaliteten er ikke i top.

Denne lille guitar er ikke for den øvede guitarist, men den er et perfekt sted at starte for nybegynderen. Den lille krop gør det nemmere for nybegynderen at spille på den, da den er nem at håndtere. Guitaren kommer i 4 forskellige farver, så du kan vælge den farve, som du føler passer bedst til dig. Den lille krop gør det svært for guitaren at nå dybde i sin klang, men den har nemmere ved at nå de høje toner, hvilket især også skyldes kroppens cutaway.

Hele guitarens krop er lavet af lindetræ, men halsen er lavet af mahogni. Selve gribebrættet er lavet af finer træ. Guitaren har 18 bånd, så du har mulighed for at spille i mange forskellige skalaer.

Når du køber en Norfolk guitar, bliver den tjekket og stemmet inden afsending, så den er klar til at blive spillet på så snart, du får den ind ad døren.

 

Venstrehånds western guitar

Det kan være svært at spille på guitar, hvis man er venstrehåndet. Heldigvis er der kommet flere venstrehåndsmodeller på markedet, så du også har mulighed for at spille på guitar.

Fordele:

 • Venstrehåndsmodel
 • Halvakustisk guitar
 • Lavet i gran

Ulemper:

 • Cutaway.

Denne flotte guitar er lavet i det populære dreadnought design, som blev populært i 1940’erne. Dækket er lavet i gran, hvilket giver guitaren en flot klang. Siderne og bunden er lavet i sort valnød, hvilket er med til at give lyden mere dybde. For at gøre det høje toner mere klare har modellen cutaway, dette kan dog fjerne noget af klangens rundhed. Guitaren er udstyret med en mikrofon, hvilket gør det muligt at tilkoble den akustiske lyd til en forstærker.

Sammen med guitaren får du en gigbag, så du nemt kan have din guitar med på farten. Du får også en sele og 2 plektre, så du har alt, hvad du skal bruge til at spille på din guitar. Guitaren har hele 20 bånd, så du har stort register af toner. Guitaren har derudover også en slagplade, så kroppen holdes i god stand længe.

Du kan høre guitaren blive spillet på her.

 


Den stilfulde – Harley Benton Custom Line CLJ-45E VS

Tjek prisen her

Der er vidst ingen tvivl om, hvordan denne Harley Benton er havnet på listen som den mest stilfulde. Du ser her på et mesterværk når det kommer til design. Denne Harley Benton er en del af en større vintage serie. Det der, ud fra et desginmæssigt perspektiv, gør denne western guitar til den mest stilfulde guitar stammer i høj grad fra den træsort, der er blevet brugt. Det er nemlig den ekstravagante træsort mahogni, der er blevet brug til både kroppen og halsen. 

Guitaren måler helt klassisk 43 mm i vidde, 400 mm i radius og 648 mm i længde. Lyden er virkelig god til prisen, såfremt du bruger de korrekte strenge. Er du i tvivl om, hvilke strenge du bør bruge kan du læse mere om dette lige her.

Hvis man dog skal komme med en enkelt bemærkning om mangler ved denne model, så er det mangel på cutaway. Dette er umiddelbart både positivt og negativt, da man bevarer den klare klang fra de høje toner, men man mister derimod lidt blandt de dybere toner. Desuden kommer denne western guitar ikke med en gigbag (guitar taske) eller klasse, som guitaren kan opbevares i. Dermed bliver det en lille smule mere svært, at transportere guitaren rundt, såfremt man ikke tilkøber denne ved siden af. 

Samlet set skal du altså hovedsageligt være tilhænger af designet. Dermed ikke sagt, at lyden og klangen ikke er rigtig fin. Guitaren fra Harley Benton har bare ikke en klang i verdensklasse.


Deluxe modellen – Gibson Slash J-45 November Burst

Tjek prisen her

Som deluxe model kommer dette pragt eksemplar fra Gibson Slash. Men hvad gør netop denne western guitar til deluxe modellen? Vi ser at Gibson Slash J-45 er en perfekt kombination af lyd, design og størrelse. 
Den træsort, der er blevet brugt til at bygge kroppen er mahogni samtidig med der er blevet brugt gran til at lave halsen. Dette sikre dig en lyd og klang i top klasse.

Guitaren er lavet i USA, og giver designmæssigt et udtryk fra de spanske rødder. Samtidig har western guitaren stål strenge, der blander det amerikanske touch ind. Guitaren måler i længden 629 mm og i breden 43,8 mm. Kroppens størrelse tillader desuden både en ren klang for høje såvel som dybe toner.

Guitaren kommer med en kasse, der sikre at din guitar ikke bliver skadet, når du eller dit band skal transporterer instrumenter. Gibson Slash J-45 bruger ikke cutaway, men grundet kroppens størrelse er dette intet problem for lyden.

Fordele:

 • Fantastisk design
 • God størrelse
 • Kasse til guitar medfølger

Ulemper: 

 • Ingen
Billede af banner

Hvilken western guitar skal jeg købe?

Der findes mange forskellige typer og modeller af guitarer. Der er som sådan ikke en rigtig eller forkert måde at vælge en guitar på. Vi giver dig dog her en guide til, hvordan du finder den måske bedste guitar til dig, hvad end du er nybegynder eller garvet guitarist.

Steps til den rette guitar

Step 1 : Find den musik-genre, du bedst kan lide
Hvis du vælger ud fra, hvad du godt kan lide, så vil du også blive gladere for din guitar, fordi den giver dig den lyd, som du går efter. Hvis du gerne vil have en guitar med en blødere lyd, så er en med nylon strenge nok noget for dig. Hvis du gerne vil have en skarpere lyd, så burde du måske gå efter en western. Hvis du gerne vil have mulighed for at prøve forskellige toner ud, så kan det være en fordel at vælge en elektrisk guitar, hvor du har mulighed for at justere på bassen osv.
music-genres2
Step 2 : Vælg den rigtige størrelse
Når du skal vælge en guitar, er et af de vigtigste punkter størrelsen. Når man først har fundet den rigtige størrelse, bliver oplevelsen af at spille guitar langt bedre, fordi komforten er i top. Især for børn er det vigtigt, at de kan lave alle greb uden at være begrænset af længden på guitar-halsen. Der findes mange forskellige størrelser, så det er bare med, at vælge den rigtige. En tommelfingerregel til at vælge den rigtige størrelse er, at børn i alderen 3-5 år skal have 1/4. Børn i alderen 5-8 år skal have en 1/2, mens børn i alderen 8-12 skal have en 3/4. Herefter er størrelsen som regel 4/4.
Størrelses oversigt
Step 3 : Vælg en pæn guitar
Når man vælge en guitar er det vigtigt, at man synes om udseendet på den. En guitar holder i mange år, og den bliver vist frem for mange mennesker. Som nybegynder eller erfarn guitarist, vil man som oftest gerne have den stående fremme. Der bliver det altså vigtigt, at den pryder rummet, og ikke er en guitar, som du er flov over, at have stående. En overvejelse bør således være, om farven er for udfordrende til, at du vil have den stående fremme om 7 år.
Billede af Harley Benton Custom Line CLJ-45E VS
Step 4 : Bedste lyd
Som det sidste step til at vælge den rigtige guitar, skal du overveje, hvor vigtig kvaliteten af lyd er for dig. Som med alt andet i denne verden, så hænger pris ofte sammen med kvalitet, det gør det også for en guitar. Jo bedre lyd, der er i en guitar, jo dyre vil den som ofte også være. Hvis du lige er begyndt, er det måske ikke vigtigt, at købe den helt dyre guitar, men derimod finde en billigere guitar, der kan være et godt springbræt til at kommen ind i den nye verden. Er du derimod en erfaren guitarrist, vil du få mere nydelse ud af god lyd, og i dette tilfælde vil det måske give mere mening at betale mere, for at få det bedre kvalitet.

Sådan fungerer en western guitar

En guitar er især blevet populær, da den kan spilles næsten overalt. Den er nem at have med sig, og den er nem at tage frem og spille på med det samme. Det eneste, som skal justeres gang til gang er, om den er stemt eller ej. Derudover kan det virke som et mysterium, hvordan guitaren faktisk fungerer.

Strenge spiller en meget vigtig rolle, da det faktisk er dem, som laver lyden. Det er strengens materialer og spænding, som bestemmer, hvilken tone de laver. Når du slår på en streng vibrerer den. Det er disse vibrationer, som er det, som laver lyden. En streng alene vil ikke give meget lyd, da lyden nem rejser igennem luften, hvilket er, hvorfor der er en hul krop på guitaren.

Guitarens krop opfanger vibrationerne fra strengen og laver dem om til lyd. Det gør den ved at forstærke vibrationerne fra strengene i kroppen, så de faktisk bliver skubbet rundt inde i guitaren. Det gør, at lyden af strengen bliver forstærket ved, at vibrationerne kommer over i et større objekt. Fordi træet skal vibrere for at lave lyd, så er der stor forskel på, hvordan forskellige træsorter lyder i en guitar. Der er noget træ, som er mere bevægeligt end andet, hvilket giver en klarere og dybere klang, da de har større mulighed for at bevæge sig med vibrationerne.

Bedste western Guitar i test

Der er stor forskel på, hvilke guitarer der lyder bedst fra person til person, men der er en lang række kvaliteter, som mange synes godt om. Når man bestemmer, hvilken guitar som er bedst i test, leder man efter en, som lyder universelt godt. Det betyder ikke, at du automatisk vil kunne lide en guitar bedre, bare fordi den er bedst i test. Noget af det, som mange går efter, når de leder efter en ny guitar, er en blød og dyb klang. Det skyldes blandt andet, at det lyder behageligt og luksuriøst. Selvom det er en god klang, betyder det ikke nødvendigvis, at den klang passer til dine behov. Der er nogle, som går efter en guitar, som spiller lidt mere sprødt og har nemmere ved at nå de høje toner.

Når du leder efter en ny guitar, er det smart at gå efter dem som var bedst i test, da du næsten altid kan være sikker på, at de er af god kvalitet. Dog skal du være sikker på, om du kan lide deres lyd, inden du køber den, hvilket du blandt andet kan gøre ved at se videoer, hvor guitaren bliver spillet.

Fordele og ulemper

Fordi der er mange forskellige typer af guitarer, er der også en lang række fordele og ulemper ved hver type. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige fordele og ulemper ved en western guitar.

Fordele:

 • En af de største fordele ved western guitaren er den stærke lyd. Stålstrengene er nemme at få til at give en god og kraftig lyd.
 • God mulighed for halvakustiske guitarer. Fordi strengene giver en klar lyd, er det nemmere at overføre den akustiske lyd til en forstærker.
 • Alsidig. En western guitar kan bruges til langt de fleste genrer, hvilket gør den til en solid guitar for langt de fleste.

Ulemper:

 • Ikke særlig begyndervenlig. De tynde stålstrenge kan godt være hårde for en nybegynder at trykke nok ned.
 • Ubehagelig at spille på. Hvis man ikke er vant til at spille guitar, så kan en guitar med stålstrenge godt være en halvubehagelig oplevelse.
 • Strenge skal tit skiftes ud. På en western guitar er det vigtigt, at strengene er i god stand. Det betyder også, at det er vigtigt, at du skifter strengene ud jævnligt. Du skal dog være opmærksom på, at kvalitetsstrenge er ikke så dyre igen.

Western guitar til begyndere

Når du er begynder er der mange forskellige gode muligheder til en guitar. Det vigtigste er egentlig, at du kan lide lyden af din guitar, så du er motiveret til at spille på den. Der er stor forskel på, hvor nem en guitar er at spille på, men det skal ikke være det eneste, du vælger ud fra. Selvom en western guitar er lidt hårdere mod dine fingre, så er der mange, som vil ofre det for at få bedre lyd. Du skal også tænke på, at når du først har vænnet dig til følelsen af stålstrenge, så er western guitaren faktisk et super godt bud til en begynder.

En af de største fordele ved at vælge en western guitar som begynder er, at den er nem at få til at lyde godt. Der skal ikke særlig meget til, at den giver en masse lyd, hvilket gør, at dit guitarspil lyder bedre. Derudover er en western guitar også en meget alsidig guitar, da du kan bruge den til næsten alle genre. Der er også stor mulighed for at finde en halvakustisk western guitar, så du får mulighed for at tilkoble den en forstærker.

Sådan kommer du i gang med at spille som begynder

Ofte kan det være svært at komme i gang med at spille guitar. Men du behøver ikke nødvendigvis starte til undervisning som begynder. Der er nemlig mange forskellige gode måder, som man kan lære at spille på Western Guitar. Dette er ved at bruge tutorials fra nettet, eller læse en masse om forskellige akkorder og noder.
Til venstre har vi fundet en video, der giver et indblik i basale greb man bør kende som begynder. 

Der findes også andre gode steder, at starte som begynder. De fleste begynder med at lære en sang, som de kan spille udelukkende ud fra hukommelsen. Denne tilgang begrænser dog hurtigt mange guitarrister, og det kan altså være en fordel hurtigt at blive god til at kunne aflæse akkorder. Ligesom ovenfor, har vi fundet den video, der bedst får dig i gang med at kunne læse akkorder og spille andre sange, end dem der ligger på rygraden!

Western guitar vs. Andre guitarer

Der findes mange forskellige guitarer, hvilket kan gøre det svært at vælge en. Der er 2 hovedkategorier af guitarer; akustiske og elektriske. Hvis du er nybegynder og leder efter din første guitar, så er der mange der går efter en akustisk, da den ikke kræver så meget udstyr. Under akustiske guitarer er der igen to grupper; nylonstrenge eller stålstrenge. Disse kaldes også spanske og western guitarer.

Den klassiske guitar er den spanske guitar, som er udstyret med nylon strenge. Denne er også den mest begyndervenlige, da den typisk har en bredere hals, hvilket gør den nem at håndtere. Derudover der nylon strenge også ret tilgivende, når det kommer til fingerplacering, hvilket gør den populær blandt begyndere. Fordi den har nylon strenge, er strengene blødere at spille på, men lyden er ikke så kraftfuld.

Western guitaren er så udstyret med stålstrenge, hvilket giver den en kraftigere lyd. Det er dog hårdere for fingrene at spille længe på stålstrenge, hvilket er hvorfor, at det ved western guitarer er vigtigt at få hård hud på fingerspidserne. Selvom en western guitar er lidt hårdere mod dine fingre, så giver den en anden lyd, som den spanske guitar ikke kan lave. Det skyldes blandt andet, at du ikke skal bruge særlig meget kraft til at få meget lyd frem i stålstrenge. Det er især derfor, at en western guitar er blevet så populær.

Western guitarens historie

For mange kan det som nybegynder være interessant, at vide, hvor western-guitaren stammer fra, for bedre at kunne forstå, hvordan den skal spilles.

Hvis man kigger helt tilbage til 2.000 år. f.kr. finder man hieroglyffer af egyptiske kvinder, der spille på et instrument, der for mange ligner en guitar. Guitaren er altså med andre ord ikke noget, der blev opfundet inden for det seneste årti. Tvært imod! 

Hvis man kigger på Western-guitaren helt specifikt, så har den spansk afstamning. Guitaren blev udviklet i 1700-tallet og blev oftest brugt af sigøjnere. I 1700-tallet var der imidlertid det problem at den spanske kultur anså sigøjnere for at være pøblen. Derfor brugte den rige del af Spanien heller ikke western guitaren. Derimod blev det et alment eje i starten af 1800-tallet, hvor flere rige familie fik en guitar ind i hjemmet – De startede også som nybegyndere. 

Som bekendt stod Europa overfor en udvandringsbølge i den sidste halvdel af 1800-tallet. Denne udvandringsbøjle skete på baggrund af, at transport blev mere effektivt, og nye destinationer blev mulige. Rejsemålet var for europæerne hovedsageligt Nordamerika, hvor mange forsøgte at skaffe et bedre og mere velhavende liv.

Denne udvandring betød også, at Western guitaren blev introduceret til andre dele af verden, end blot den spanske kultur. Imidlertid var cittern guitaren udbredt i Amerika. På mange måder blev western-guitaren altså til en kombination af den spanske fortolkning af western guitaren og cittern. En sådan kombination betød, at man kombinerede kroppen fra den spanske western guitar samtidig med, at man tog stål strengene fra cittern.

Cittrn guitar
Billede af Cittrn guitar

Sidenhen er denne kombination kun vokset i popularitet, og i dag ser vi adskillige kendte musikere performe med den klassiske western guitar. Flere store stjerner får sågar designet deres helt egne unikke guitar. 

Husk udstyret

Når man investerer i en ny western guitar, så er det ofte, at ekstra udstyr gør helhedsoplevelsen bedre – Især som nybegynder! Som nybegynder kan det dog være svært at skelne mellen, hvilket udstyr man bør fokusere på at  anskaffe først? Som udgangspunkt er det absolut vigtigste udstyr strengene. Dette danner selvfølgelig grundlang for overhovedet at kunne lære at spille musik. Dernæst vil et oplagt tilkøb være, at anskaffe sig en rem, således man kan begynde at spille guitar stående, hvad end det er til en koncert eller blot i øvelokalet ved din guitarlære. 

Det er selvfølgelig også vigtigt, at når du har et stabilt sted, hvor du kan enten hænge eller sætte din guitar, når du ikke øver dig. På den måde undgår du også, at din western guitar tager skade, mens du ikke spiller på den! Hvis du derimod spiller på guitaren, så vil et oplagt køb være at anskaffe plektre. Plektre gør det især for nye guitarister nemmere, at ramme strengene rent, så du opnår den optimale klang og bedste læringskurve. Til en hver stejl læringskurve kommer også et ansvar for rengøringen. Det kan du læse meget mere om her! Til slut vil du også med fordel kun anskaffe dig et Kapodaster. Et Kapodaster (også kaldt for capo) sættes på guitarens hals. På den måde er de akkorder og greb ‘aktiveret’ under hele sangen. Det er altså et hjælpemiddel til at få dig til at spille mere komplicerede sange, eller til nybegynderen, der ikke har lært alle greb endnu. 

Man skal i hvert fald ikke være i tvivl om, at udstyr typisk medvirker til en mere fuldstændig og komplet oplevelse, når man spiller på en guitar eller andet instrument. Derfor kan det ofte være en god idé at ligge et mindre beløb for ekstra udstyr. 

Det antal minutter du skal øve dig på at spille guitar afhænger helt og aldeles af, hvor hurtigt du vil lære det. En guitarrist skal dog sigte efter at øve minimum 15 minutter dagligt, men gerne helt op til 1 time.

Det er vigtigt, når man øver mere end 15 minutter, at man husker pauserne, og får hvilet fingrene.

Som ofte tager det 6 måneder, før man knækker koden til at kunne spille guitar. Efter 12 måneder oplever de fleste at de nu har lært at spille guitar. Herefter er det nemt at lære nye sange, og ovenikøbet kunne spille direkte fra et nodeark. 

Når man er nybegynder spørger man ofte sig selv, om man kan lære at spille guitar selv. Svaret er JA! Alle kan lære at spille guitar. Især i den moderne verden, hvor du kan finde mange gode online guides til at lære at spille guitar på YouTube. Man behøver altså ikke finde en musiklære, og betale for guitar undervisning. 

 • Man skal være ihærdig! Intet kommer naturligt. Der skal træning og timer til før man bliver god
 • Have fokus på at få den rigtige teknik fra start! Som med meget andet er det svært at 'aflære' vaner, når man først har lært det. Derfor skal du være omhyggelig med at få de rigtige teknikker under huden fra start.
 • Opbygning af fingermuskler tager tid. Dine fingre vil blive ømme og trætte, men rutinen og styrken kommer med tiden.
 • Øve forskellige genre inden for musik, så du ikke kun  lærer én genre. 

Det er nemmest at mestre el-guitaren. Grunden til dette er, at el-guitaren har lettere strenge, hvilket gør det til den nemmeste guitar at lære og øve på. Derudover er el guitaren også mindre end en akustisk guitar, hvilket gør den mere komfortabel at starte ud med at øve på. 

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 5

Bedømmelse

promark
Brands

Promark

Se hele udvalget af Promark produkter her Promark Benny Greb – TX5BGW – Træ trommestikker Promark Benny Greb – TX5BGW Benny Greb signature stik. På

mackie
Brands

Mackie

Mackie CR4 – Aktive monitors Mackie CR4 Studio Monitor med udmærket lydgengivelse, perfekt til hjemmestudiet, multimedia, etc. (Pris pr par) På lager i webshoppen Ikke

thunderbolt interface lydkort og kabler
Lydkort

Thunderbolt interface

apollo twin 137 universal audio arrow 57 apollo twin duo 51 apogee ensemble 27 apollo x6 25 uad arrow 24 apollo lydkort 23 apollo twin