Saxofon: De bedste i test

0
717

En saxofon er et af de mest populære instrumenter, og det er ikke uden grund. Den har en fantastisk lækker lyd, der ofte forbindes med jazzmusikken, men den særlige klang bruges også som et letgenkendeligt soloinstrument i populærmusikken. I 80’er musikken kan du i mange populære popnumre høre vilde soloer, hvor musikeren fyrer den max af.

Saxofonen blev opfundet i 1864 af Adolphe Sax, der også gav navn til instrumentet. Først blev den brugt i marchbands i militæret, men den vandt hurtigt frem og blev en del af big bands i Amerika i 30’erne og 40’erne. Instrumentet blev herefter fast inventar i rytmisk musik, og jazzlegenderne Charlie Parker, John Coltrane og Stan Getz gjorde træblæseren til synonym med jazzmusik i efterkrigstiden.

Her kan du læse meget mere om det populære instrument, anmeldelse af forskellige typer og en guide til, hvordan du vælger den rigtige udgave til dig. Du kan købe din helt egen saxofon her.

Saxofon
1. TESTVINDER Alt-saxofonSe prisen
2. TESTVINDER Tenor-saxofonSe prisen
3. TESTVINDER Sopran-saxofonSe prisen

Testvinder – Alt-saxofon

saxofon alt

CAS-21CVL alt saxofon er fra det kendte mærke Chateau. Denne udgave er et instrument i høj kvalitet, hvor Chateau har forbedret og opdateret deres alt til denne flotte og billige model.

Om Chateau CAS-21CVL alt

Denne alt anbefales særligt til nybegynderen eller den letøvede, der gerne vil have en billig saxofon i god kvalitet, der kan holde i mange år.

Modellen er lavet i robust og solidt messing, og det flotte instrument har en elegant skinnende finish. Instrumentet har en virkelig god klang, trods det er en billig model.

Alten har det næsthøjeste register kun overgået af sopranen. Det kan sammenlignes med lyden af stemmen, før den går i overgang hos drenge.

Med til CAS-21CVL alt saxofon får du udover instrumentet også en taske, så du let kan transportere og opbevare din alt, og et mundstykke.

Musikinstrumentet er produceret i Vietnam.

Specifikationer

 • Forbedret alt fra det kendte mærke Chateau
 • Høj kvalitet og robust instrument
 • Fantastisk klang og kvalitet til prisen
 • Oplagt til nybegynderen eller den letøvede
 • Vejer inklusiv emballage 5 kg

Testvinder – Tenor-saxofon

saxofon tenor

Skal du som voksen lære at spille, eller leder du efter en lækker tenor i høj kvalitet, så er Chateau CTS-21CVL tenor saxofon et oplagt valg. Tenoren fra Chateau kommer i en nyudviklet og forbedret udgave, der leverer en lækker og varm klang.

Om Chateau CTS-21CVL tenor

Med en tenor fra Chateau vil du kunne frembringe en fantastisk varm og behagelig klang. Den anbefales til den voksne nybegynder eller letøvede, der skal bruge et kvalitetsinstrument, der kan holde til mange års brug.

Fremstillet i messing er dette instrument både solidt, men har samtidigt en meget flot finish. Den er udstyret med en høj F# klap, blue steel fjedre og Pisoni HT pads.

Tenoren har en ekstra varm klang, som for mange er at foretrække, og dette instrument leverer den helt rigtige lyd.

Du får udover den flotte CTS-21CVL tenor saxofon også en smart taske til opbevaring og transport samt et mundstykke med.

Denne flotte tenor er fremstillet i Vietnam.

Specifikationer

 • Opdateret tenor fra det kendte mærke Chateau
 • Robust instrument i meget høj kvalitet
 • Flot og elegant finish
 • Varm og behagelig klang til prisen
 • Oplagt til nybegynderen eller den letøvede
 • Vejer inklusiv emballage 6 kg

Testvinder – Sopran-saxofon

saxofon sopran

Ønsker du at frembringe de helt lyse toner, så skal du gå efter Chateau CCS-22VLGL sopran saxofon. Denne model er ikke lige, som den klassiske sopran ofte er, men derimod bøjet i den genkendelige s-facon, der ofte forbindes med instrumentet.

Om Chateau CCS-22VLGL sopran

Skal du spille lysere toner, så er en sopran det rigtige valg. Denne udgave fra Chateau kommer i en ny og forbedret version, der er fremstillet i en flot lakeret messing.

Dette instrument har flotte detaljer med en høj F# klap og knapper i perlemor. Den er udstyret med Pisoni HT pads og blue steel fjedre. Du får derfor et flot kvalitetsinstrument til en rigtig god pris.

Denne model er god til dig, der har styr på grundteknikkerne allerede, eller som gerne vil lære at spille på en sopranmodel.

Med til den flotte sopran får du et mundstykke og en praktisk taske til opbevaring og transport.

Specifikationer

 • Forbedret og opdateret sopran fra Chateau
 • Fremstillet i lakeret messing
 • Har den klassiske s-kurve
 • Høj F# klap og knapper i perlemor
 • Pisoni HT pads og blue steel fjedre
 • Vejer inklusiv emballage 5 kg

Hvilken saxofon skal jeg købe?

Du kan få dit instrument i mange forskellige udgaver, hvor den mindste er en lille soprillo og den største er tubax. De mest almindelige typer er dog:

 • Sopran
 • Alt
 • Tenor

Den overstående liste følger samtidigt også, hvilket toneleje de spiller, hvor det starter med sopranen i den høje ende og slutter med den dybere tenor.

Alten og tenoren er de mest almindelige, og de er også de mest letgenkendelige med den unikke s-facon, som mange automatisk identificerer som en saxofon, som den skal se ud.

Derimod er sopranen aflang og lige, og den kan derfor lettere forveksles med en klarinet. Chateau CCS-22VLGL sopran har dog et længere klangrør, der får den til at ligne det, mange forbinder med det klassiske instrument.

Det er derfor op til dig, hvilken lyd du ønsker, at dit instrument skal have. Det kan dog anbefales, at du vælger en alt eller tenor, hvis du er helt nybegynder.

Sådan fungerer en saxofon

Det kræver øvelse at spille godt, for det er ikke bare at blæse igennem og trykke på samtlige knapper. Det kræver en grundlæggende forståelse, hvis man selv vil frembringe den lækre og sensuelle lyd, instrumentet er kendt for.

En saxofon tilhører kategorien af instrumenter kaldet træblæsere, selvom den som udgangspunkt fremstilles i messing. Instrumentet er lavet af et messingrør, der er udstyret med mellem 20 og 23 tonehuller i forskellige størrelser. Foran hvert hul er en klap, så du enten kan åbne eller lukke for tonehullet. Når du åbner og lukker for tonehullerne, vil lydbølgerne i instrumentets rør forskydes, hvilket frembringer forskellige tonehøjder.

Sådan frembringes lyden

Når du blæser ind i instrumentet, vil det være et blad i mundstykket, der frembringer lyden. Dette blad er fremstillet i træ, ofte bambus, og det er også derfor instrumentet kaldes en træblæser. Når du blæser mod bladet, vil det vibrere, hvilket forplanter sig som lyd inde i instrumentet.

Selve udmundingen er tragtformet og kaldes klangstykket. Det er her, tonerne intensiveres og gøres kraftigere. Instrumentet har en meget sensuel, sexet og sjælfyldt lyd, der skiller sig ud blandt andre instrumenter.

Når du får din saxofon, vil den være stemt til at skabe én tone, når du blæser i det. Ved at åbne og lukke for de forskellige tonehuller, vil du dog kunne frembringe alle 12 toner i skalaen.

Hvis du er øvet, kan du også få presset mange overtoner ud af instrumentet, der giver større fleksibilitet i toneomfanget.

Bedste saxofon i test

I denne anmeldelse er du blevet præsenteret for tre udgaver af instrumentet i høj kvalitet, der er oplagte til begynderen eller den letøvede.

Chateau er et anerkendt mærke, der leverer kvalitetsinstrumenter, der i deres klang og kvalitet langt overgår forventningerne. Prisen er rigtig god, og du får meget for dine penge, hvis du vælger en af de tre udvalgte udgaver i denne anmeldelse.

Som nybegynder kan særligt alten og tenoren anbefales, da de er lette at lære grundteknikkerne på. Herefter kan du prøve kræfter med den lysere udgave: sopranen.

Til børn er alten et godt valg, da størrelsen gør den let at håndtere.

Fordele & Ulemper       

Fordele:

 • Saxofonen har en fantastisk og letgenkendelig klang
 • Alt og tenor er gode som begynderinstrumenter
 • Et robust instrument, der kan holde i mange år
 • Mange muligheder indenfor alle musikgenrer

Ulemper:

 • Det kræver øvelse, før instrumentet kommer til sin ret
 • Sopran og andre størrelser er sværere at spille på

Saxofon til begyndere   

Som nybegynder anbefales det, at du afprøver kræfter med alten, fordi både størrelse og lyd er god til dem, der skal lære at spille på instrumentet – såvel børn og voksne. Det er en god ide at lære grundteknikkerne til instrumentet på en alt, fordi størrelsen gør den let at håndtere.

Herefter kan du let tage dine lærte teknikker med dig og afprøve dem på nogle af de andre størrelser. Hvis du skal lære at spille saxofon som voksen, kan du også vælge tenoren, da den også passer godt i størrelsen og er let at lære grundteknikkerne med.

Instrumentet kan bruges til mange forskellige musikgenrer, og selvom de fleste forbinder den med jazz, så bruges den også i den mere klassiske orkestermusik. Instrumentet kan både bruges til at frembringe en ren og enkel klang uden ekstra personlig støj. I den klassiske verden er det ofte denne måde, instrumentet spilles. Indenfor rytmisk musik dyrker man dog den mere personlige lyd, der kommer ved at tilføre en del mere luft og støj i klangen.

Tenor saxofon vs. andre saxofoner

Lyden i en tenor foretrækkes af mange fremfor alten, da tonelejet er dybere og har en varmere klang. Det er derfor også et godt begynderinstrument til den voksne, der vil lære at frembringe den karakteristiske lyd.

Fordi både alten og tenoren har den meget letgenkendelige facon, kan de også indimellem forveksles. Dog har tenorens hals, den øverste del af hvor mundstykket er, en større bue.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her