Saxofon – De 5 bedste i test!

Vi har lavet en komplet test af de mest populære saxofoner på tværs de forskellige modeller og priser. Om du mangler en billig saxofon eller ikke ved om du skal købe en ny eller brugt saxofon, så kan du blive klogere her. God læselyst.

Alle testede saxofoner

Indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents
    Testvinder

    Yamaha YAS-280 Alto Sax

    Produktbeskrivelse

    Yamaha YAS-280 er ligesom de fleste i denne test, en altsaxofon. Instrumentet er god til musik og specielt jazz, så skal du i gang med at spille gode sange og ønsker høj kvalitet, så er denne altsaxofon lige noget for dig. Yamaha’en her er en dyrere saxofon, men det er fordi at det er en sand klassiker. Det gamle saying “man får hvad man betaler for” er i hvert fald sandt her. Spilbarhed, lyd og tone er ting der er værd at fremhæve ved denne altsaxofon. Mange saxofoner kan godt virke billige, men hele oplevelsen ved denne er fortjent til en garvet instrument spiller. Du får en lækker Yamaha case til din saxofon. Du får en brass krop, justerbar tommelfinger støtte, høj F# key, saxofon sele, Yamaha 4C mundstykke og en kork grease. Her snakker vi altså om en altsax der ikke er for begyndere.

    Vi anbefaler Yamaha YAS-280 Alto Sax til

    Er du god til noder og ønsker en flot klang og lyd, så er instrumentet her noget for dig. Overtoner mestre den og giver en dejlig tone når du puster luften igennem og skaber god lyd. Saxofonen kommer ydermere med en masse lækkert kvalitetsgear, hvor man kan mærke at der er kælet for detaljen. Det er altså en af de saxofoner du vil have længe og ikke vil væk fra igen. Om du kommer fra en klarinet eller en anden træblæser, så er denne altsaxofon god.

    Vores vurdering:
    4.5/5
    Bruger vurdering:
    4/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Yamaha YAS-280 Alto Sax her

    Specifikationer

    Specifikation Yamaha YAS-280 Alto Sax
    Type Altsaxofon
    Materiale Brass og guld lakeret
    Taske Medfølger
    Mundstykke Medfølger
    Strap Medfølger

    Se Yamaha YAS-280 Alto Sax i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Hvis du har råd til denne som dit første instrument, er den pengene værd. Den er dog i den dyre ende, så er du blot en nybegynder der måske ikke er så god til noder endnu og jazzmusikken ikke er fundet vejen frem til dit hjerte endnu, er det måske bedre at går med vores testvinder altsax. Hvis du skal købe denne træblæser, så skal du elske saxofoner og bruge den meget.

    Klassikeren

    Startone SCS-75 Curved Soprano Sax

    Produktbeskrivelse

    Der var absolut ingen tvivl da testvinderen skulle udvælges. SCS fra Startone er det sidste nye skud på stammen og indeholder alt hvad der er nødendigt for at komme i gang med at spille på Sopran saxofon. Denne model er den bedste saxofon indenfor sin kategori og kommer både med mundstykke, case, handske, og seler. Den har en brass krop og et kurvet design hvilket er lækkert som saxofonist.

    Vi anbefaler Startone SCS-75 Curved Soprano Sax til

    Vi anbefaler Startone SCS-75 til både nybegyndere og amatør musikere. Selvom at dette er en Sopran version, så lyder den meget godt og du får virkelig noget for pengene. Så er det fordi du som musiker gerne vil springe ud i noget nyt eller fordi du skal erhverve dig dit første instrument, så er dette altså det rigtige valg.

    Vores vurdering:
    5/5
    Bruger vurdering:
    5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Startone SCS-75 Curved Soprano Sax her

    Specifikationer

    Specifikation Startone SCS-75 Curved Soprano Sax
    Type Sopran saxofon
    Materiale Brass og bass lakeret
    Taske Medfølger
    Mundstykke Medfølger
    Strap Medfølger

    Se Startone SCS-75 Curved Soprano Sax i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    God lyd, indeholder det man skal bruge, billig pris og så er det også det sidste nye skud på stammen. Blandt alle de saxofoner der er testet så er denne her altså den bedste. Find musikglæden frem og kom godt i gang med Startones bud på et solidt blæseinstrument.

    Det sikre valg

    Thomann TAS-180 Alto Sax

    Produktbeskrivelse

    Her ser vi en fantastisk klarlakeret Alto saxofon. Der medfølger både strap, mundstrykke og taske til dette pragteksemplar af et instrument. Mange er skeptiske over Thomann’s eget brand, men personligt har vi faktisk overraskende gode erfaringer med det. Du får i hvert noget for pengene når du køber musikinstrumenter fra Thomann’s brand. TAS-180 er ikke en undtagelse, med et lækkert ergonomisk mekanisk design til både højre og venstre lillefinger. Kroppen, halsen og de mekaniske dele er lavet i brass og prisen er heller ikke til at klage over.

    Vi anbefaler Thomann TAS-180 Alto Sax til

    Denne model anbefales til dig der måske godt kan lide en poleret sax der kan det hele. Du går op i ‘bang for buck’ og kan godt lide en billig saxofon der er kraftfuld i lyden men som også udstråler lækkerhed i din bolig. Med sit ergonomiske design tillader den også lang øve tid så du får styr på musikken og obo. Ydermere er denne altsax en god første saxofon.

    Vores vurdering:
    4/5
    Bruger vurdering:
    4.5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Thomann TAS-180 Alto Sax her

    Specifikationer

    Specifikation Thomann TAS-180 Alto Sax
    Type Altsaxofon
    Materiale Brass klar lakeret
    Taske Medfølger
    Mundstykke Medfølger
    Strap Medfølger

    Se Thomann TAS-180 Alto Sax i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Denne altsaxofon er et transponerende instrument der er god til alle genre, men måske egner sig mest sammen med jazz, da jazzmusikken er en stor del af historien bag instrumenterne. Du får her en høj kvalitet, hvor der er sammenspil imellem klangen og tonerne. Skal du have et nyt instrument, så er dette helt klart et af de blæseinstrumenter jeg vil thy til for at mestre din yndlings genrer.

    Den Billigste

    Startone SAS-75 Alto Sax

    Produktbeskrivelse

    Til testens billige skud, finder vi SAS-75, som er en alto saxofon. Selvom den er billig er det stadig en af de gode saxofoner, men kan dog ikke anbefales til den professionelle eller den meget øvede saxofonist. Mundstykket er på trods prisen helt ok og du modtager stadig en case til din saxofon ved denne model. Den er udført i et brass finish og indeholder balanceret toner med en høj F# key og rocker arm.

    Vi anbefaler Startone SAS-75 Alto Sax til

    Dette er helt klart den billigst saxofon vi har kunne finde, der stadig besidder en vis form for nytte. Vi anbefaler derfor denne altsax til dig der ikke har det største budget og måske lige vil snuse til lidt solospil på blæseinstrumenter. Vi snakker her om nybegyndere der vil øve sig i noget lidt større end end fløjte. Så om du kommer fra en klarinet eller aldrig har rørt musik, så vil der ikke være så meget at miste ved at købe denne billige saxofon.

    Vores vurdering:
    4.5/5
    Bruger vurdering:
    4.5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Startone SAS-75 Alto Sax her

    Specifikationer

    Specifikation Startone SAS-75 Alto Sax
    Type Altsaxofon
    Materiale Brass og klar lakeret
    Taske Medfølger
    Mundstykke Medfølger
    Strap Medfølger

    Se Startone SAS-75 Alto Sax i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Ønsker du at kunne spille en god melodi er er du måske nybegynder, så er denne billige saxofon god til at komme i gang med musik. Vi vil dog anbefale at købe ekstra blade og måske udskifte mundstykket efter et stykke tid, men for at komme i gang med at spille saxofon til en billig pris, så er dette en af de bedre saxofoner.

    Professionel

    Selmer Supreme Alto Sax

    Produktbeskrivelse

    Nu sker der noget. Legendariske Selmer har udgivet en ny altsaxofon i høj kvalitet. Saxofonen koster over 50.000 danske kroner, så denne her er helt sikkert for dem hvis livstil er saxofoner. Det er dog ikke helt uden grund denne altsax er så dyr. Den har en fantastisk lyd og er af utrolig høj kvalitet. Nybegyndere vil se langt efter denne saxofon, både fordi den er en gave til saxofon kategorien, men også fordi den bare er ualmindelig flot. Der er noget til hele den kromatiske skala når der blive blæst i denne altsax. Spilbarhed mestre den ift. andre saxofoner og man kan altså snakke om rolls roycen indenfor saxofoner. Til Selmer Supreme Alto Sax medfølger en meget lækker saxofontaske, mundstykker seler og meget mere.

    Vi anbefaler Selmer Supreme Alto Sax til

    Denne saxofon anbefales til den der har gjort saxofonspilleri til sin levevej. Med en utrolig klang og lyd gør du musik smukkere end aldrig før, når du blæser i denne saxofon. Den er ekstraordinært god til jazz. Selmer har produceret et instruent der giver dig den helt rigtige saxofon fornemmelse. Det er måske ikke det mest oplagte valg som første saxofon, men vi ved at alle indenfor branchen vil stræbe efter denne.

    Vores vurdering:
    4.5/5
    Bruger vurdering:
    5/5

    Fordele

    Ulemper

    Køb Selmer Supreme Alto Sax her

    Specifikationer

    Specifikation Selmer Supreme Alto Sax
    Type Altsaxofon
    Materiale Brass og guld lakeret
    Taske Medfølger
    Mundstykke Medfølger
    Strap Medfølger

    Se Selmer Supreme Alto Sax i aktion

    Brugeranmeldelser

    Konklusion

    Smuk må være nøgleordet i konklusionen om denne altsaxofon. Meeen, det er dyr til gengæld også. Denne altsaxofon egner sig ikke til en nybegynder men til saxofonisten der har gjort det at spille træblæser til sin levevej. Den har fantastisk lyd og kommer med en lang række accessories man som musiker vil blive meget glade for.

    Hvilken saxofon skal jeg vælge?

    Det kan være rigtig svært at vælge den helt rigtige saxofon. Vi har prøvet at lavet en guide der kan hjælpe dig på vej i købet af din nye saxofon. Den består af nogle få trin, der kan sætte tankerne og overvejelserne i gang for dig. Skal du købe en brugt saxofon? Skal den være billig? Skal det være en tenorsaxofon, sopransaxofon eller altsaxofon? Mulighederne synes uendelige, men lad os prøve at komme i gang.

    spørgsmålstegn og en guide til begynder saxofon

    Her er guiden til hvordan du vælger den helt rigtige saxofon

    Trin 1: Overvej dit budget - Skal jeg vælge en billig saxofon?
    Det er vigtigt at have økonomien med sig når man køber et nyt instrument. Saxofoner er meget dyre og det er et felt hvor pris og kvalitet hænger sammen. Er du nybegynder skal du nok cirka budgettere med omkring 3.000 kroner for din første saxofon. Vi synes i hvert fald ikke det giver mening at bruge under 2.500 på én, da du hurtigt vil vokse ud af den og derved miste penge på at sælge den brugt på DBA og købe en ny der er dyrere. Så er du nybegynder, så sats på at brug omkring 3.000 kr. på saxofonen.
    Trin 2: Overvej hvilken type saxofon du skal bruge
    Altsaxofon, sopransaxofon eller tenorsaxofon? Det spørgsmål høre vi tit her hos 4sound. Vi anbefaler helt klart en altsaxofon til begyndere, da det er den mest gængse type at spille musik på. Her har du et godt sammenspil mellem klangen og tonen i forhold til tenor og sopran.
    Trin 3: Hvordan skal saxofonen se ud?
    Skal saxofonen have det berømte guld eller messing look, eller er du mere fascineret af at være lidt anderledes når du skal vælge saxofonen for dig. Det er i hvert fald vigtigt for mange at deres instrument ser godt ud i hjemmet og i og med saxofoner jo er en flot genstand, så må man jo gerne overveje om dette er vigtig for én.
    Trin 4: Skal der bruges ekstra saxofonudstyr?
    Husk at overvej om du skal bruge en saxofontaske til at transportere tenoren eller alten rundt. Det kan også være en god idé at købe ekstra mundstykker, fordi mundstykket har det med at blive slidt. Mange kan også godt lide at have en saxofon strap eller måske et saxofonstativ hvis den skal stå i hjemmet.
    Trin 5: Skal jeg købe en ny eller brugt saxofon?
    Dette er en meget privat sag. Personligt vil vi aldrig købe en brugt saxofon af hygiejne mæssige årsager. Det er trods alt et blæseinstrument hvor der ryger meget spyt igennem i saxens levetid. Er du typen der faktisk er lidt ligeglad med om andre har spyttet i dit nye instrument, så kan du selvfølgelig altid købe en brugt saxofon på DBA og så købe et nyt mundstykke til den. Hvis budgettet er stramt og man er begyndere, så kan det jo være den eneste udvej for at komme til at spille på rigtige saxofoner.

    Ofte stillede spørgsmål om saxofoner

    Vi har samlet de mest spurgte spørgsmål omkring saxofoner her. Hvis der er nogle spørgsmål der mangler, så stil dem i kommentarfeltet nedest.

    Saxofoner er lavet af et messingrør der er konisk boret. Det betyder at det løbende udvidet og er mindst ved mundstykket og størst der hvor lyden kommer ud. Saxofoner har op til 23 tonehuller (dog mindst 20). Alle disse huller har forskellige størrelser og har en klap der åbner og lukker for luft, hvilket giver forskellige lyde.

    En god begyndersaxofon er vores testvinder Startone SCS-75 Curved Soprano. Denne blæser vil du ikke vokse for hurtigt ud af og prisen gør at de fleste kan være med. Den giver plads til musikalsk leg og gør sig godt til en nybegynder imodsætning til tenoren og sopranen der måske vil være mere normale valg for den mere garvede saxofonist.

    Personligt anbefaler vi ikke køb af brugte saxofoner, af den årsag at der bliver spyttet meget i saxofoner i løbet af levetiden, så derfor bliver det et lidt mere personligt instrument. Vi ved dog at for mange kan det være den eneste måde at have råd til så dyrt et blæseinstrument, så hvis du kan se bort fra dette, så synes vi bestemt du skal købe en brugt saxofon på DBA. Har du råd til en ny, så er vores subjektive holdning dog at pengene er godt lagt ud for et træblæser instrument som dette.

    Saxofoner til børn kan være en svær størrelse. Det kræver kraftig lungekapacitet at blæse en alt, tenor eller sopransaxofon op. Der er mange mindre blæseinstrumenter der kunne være sjove for at barn at lege med inden de går videre til saxofoner. Prøv sammen med dit barn at udforske forskellige muligheder ved at klikke her.

    En saxofon er et af de mest populære instrumenter, og det er ikke uden grund. Den har en fantastisk lækker lyd, der ofte forbindes med jazzmusikken, men den særlige klang bruges også som et letgenkendeligt soloinstrument i populærmusikken. I 80’er musikken kan du i mange populære popnumre høre vilde soloer, hvor musikeren fyrer den max af.

    Saxofonen blev opfundet i 1864 af Adolphe Sax, der også gav navn til instrumentet. Først blev den brugt i marchbands i militæret, men den vandt hurtigt frem og blev en del af big bands i Amerika i 30’erne og 40’erne. Instrumentet blev herefter fast inventar i rytmisk musik, og jazzlegenderne Charlie Parker, John Coltrane og Stan Getz gjorde træblæseren til synonym med jazzmusik i efterkrigstiden.

    Anbefalet udstyr til saxofoner

    For at gør det nemt for dig som er nybegynder har vi samlet 3 ting her, som vi synes man burde købe med sin saxofon.

    Saxofon stativ - K&M Tenor & Alto

    Tilbehør til saxofon som er en K&M 14300 Tenor/ Alto Sax Stand

    Skal din saxofon være pakket væk i en taske, eller skal den stå og pynte i din bolig? Vi synes næsten det er synd at gemme en saxofon væk. 

    Ekstra blade til din saxofon - Vandoren Classic Blue Alto 2.0

    Ekstra saxofonblade til begyndersaxofon

    Saxofonblade bliver slidt hurtigt. Vær forberedt og køb et par ekstra blade til din saxofon.

    Nodestativ - Thomann Orchestra Music Stand

    Billig saxofon nodestativ Thomann Orchestra Music Stand

    Det er altid rart at kunne se noderne på et nodestativ når man står at spiller. Spar nakken og få ekstra spilleglæde med et nodestativ. Vi anbefaler et villigt et til 100-200 kr. Det plejer at gøre jobbet.

    Hvordan spiller man saxofon?

    Der er et hav af muligheder når man skal lære at spille på saxofon. Mange vælge ofte undervisning på en musikskole, men med alt den gratis viden der efterhånden er på internettet og youtube, så kan man faktisk næsten lære at mestre saxofoner på nettet. Vi synes personligt at SaxCasts har lavet en fantastisk youtube kanal om hvordan man lære at spille på sin første saxofon. Du kan klikke her for at se deres kanal eller se et videoeksempel her.

    Online eller privat saxofonundervisning

    Vi synes helt sikkert du skal gøre det som du synes er mest komfortabelt. Er du til personlig fysisk undervisning, er det helt klart det du skal gøre, men ønsker du at kunne lære det når du vil på billig eller gratis vis, så er YouTube helt ok. Der kan man finde rigtig mange gode videoer.

    Hvilke saxofon typer findes der?

    Normalt snakker man om 4 forskellige typer af saxofoner: en sopransaxofon, altsaxofon, tenorsaxofon og barytonsaxofon. Der findes også flere, men disse typer er klart de mest gængse når det kommer til stykket. Den rækkefølge de blev nævnt i repræsentere også størrelsen fra lille til stor. Alten er den mest populære, fordi den har en god størrelse. Du kan se de forskellige saxofoner her.

    Sammenligning af Sopransaxofon, altsaxofon, tenorsaxofon og barytonsaxofon

    Du kan få dit instrument i mange forskellige udgaver, hvor den mindste er en lille soprillo og den største er tubax. De mest almindelige typer er dog:

    • Sopran
    • Alt
    • Tenor

    Den overstående liste følger samtidigt også, hvilket toneleje de spiller, hvor det starter med sopranen i den høje ende og slutter med den dybere tenor.

    Alten og tenoren er de mest almindelige, og de er også de mest letgenkendelige med den unikke s-facon, som mange automatisk identificerer som en saxofon, som den skal se ud.

    Derimod er sopranen aflang og lige, og den kan derfor lettere forveksles med en klarinet. Sopranen har dog et længere klangrør, der får den til at ligne det, mange forbinder med det klassiske instrument.

    Det er derfor op til dig, hvilken lyd du ønsker, at dit instrument skal have. Det kan dog anbefales, at du vælger en alt eller tenor, hvis du er helt nybegynder.

    Saxofonens konstruktion

    Saxofoner bliver lavet ud fra et messingrør der er konisk bordret. Dette rør har 20-23 tonehuller i forskellige størrelser. Alle hullerne har en klap og det er den der åbnes og lukkes for at lave forskellige toner. Når dette tonehullerne åbnes så forksyder musikeren lydbølgernes knudepunkter hvilket gør at der sker en ændring i tonehøjden.

    Der sidder et blad som musikeren puster i. Det er basalt set dette der skaber saxofonens lyd. Dette blad er placeret i mundstykket og er typisk lavet af bambus. Når der sker vibration i saxofonbladet sker der en forplantning af svingningerne i luften, hvilket giver den karakteristiske saxofon lyd. Den unikke tragtform som saxofoner har gør at tonen bliver klarere og kraftigere og denne tragtform kaldes altså for klangstykket.

    Fun fact: Saxofoner er faktisk kun lavet til at lave 1 tone. Det er det mekaniske i at lukke og åbne for tonehullerne der muliggøre at lave alle tonerne i den kromatiske skala. Er man en meget dygtig musiker der har spillet på saxofoner i mange år, så kan man faktisk lave overtoner, hvilket betyder at fleksibiliteten og toneomfanget øges yderligere. Det er ret sejt!

    Sådan fungerer en saxofon

    Det kræver øvelse at spille godt, for det er ikke bare at blæse igennem og trykke på samtlige knapper. Det kræver en grundlæggende forståelse, hvis man selv vil frembringe den lækre og sensuelle lyd, instrumentet er kendt for.

    En saxofon tilhører kategorien af instrumenter kaldet træblæsere, selvom den som udgangspunkt fremstilles i messing. Instrumentet er lavet af et messingrør, der er udstyret med mellem 20 og 23 tonehuller i forskellige størrelser. Foran hvert hul er en klap, så du enten kan åbne eller lukke for tonehullet. Når du åbner og lukker for tonehullerne, vil lydbølgerne i instrumentets rør forskydes, hvilket frembringer forskellige tonehøjder.

    Sådan frembringes lyden

    Når du blæser ind i instrumentet, vil det være et blad i mundstykket, der frembringer lyden. Dette blad er fremstillet i træ, ofte bambus, og det er også derfor instrumentet kaldes en træblæser. Når du blæser mod bladet, vil det vibrere, hvilket forplanter sig som lyd inde i instrumentet.

    Selve udmundingen er tragtformet og kaldes klangstykket. Det er her, tonerne intensiveres og gøres kraftigere. Instrumentet har en meget sensuel, sexet og sjælfyldt lyd, der skiller sig ud blandt andre instrumenter.

    Når du får din saxofon, vil den være stemt til at skabe én tone, når du blæser i det. Ved at åbne og lukke for de forskellige tonehuller, vil du dog kunne frembringe alle 12 toner i skalaen.

    Hvis du er øvet, kan du også få presset mange overtoner ud af instrumentet, der giver større fleksibilitet i toneomfanget.

    Musikstykker med saxofon

    Der er mange kendte musikstykker med saxofoner igennem tiden. For at give dig lidt lækkerier til ørene, så har vi samlet nogle stykker og sorteret dem i 3 kategorier: Virale, rytmiske og klassiske.

    Virale saxofonstykker

    Vi har medtaget et viralt saxofon hit, fordi der er rigtig mange der blev inspireret af saxofoner på baggrund af dette klip. Det er Epic Sax Guy fra Eurovision Song Contest 2021. Lidt inde i sangen spiller Sergey Stepanov et skælsættende stykke, der gik viralt i hele verden. Hør hele sangen ‘Run Away’ og glæd dig til det karakteristiske saxofonstykke.

    Tremolo demonstration

    Rytmiske saxofonstykker

    De rytmiske er fra midt til slut halvfemserne hvor der kom nogle rigtig musikalske saxofonstykker. Her har vi blandt andet ‘My favorite things’ af John Coltrane fra 1960, ‘Lover man’ af Charlie Parker fra 1946 og ‘The logical song’ af supertramp fra 1979. Se dem allesammen herunder.

    Kendte saxofonstykker

    Her har vi nogle lidt mere klassiske bud. Vi har ‘Boléro’ af Maurice Ravel fra 1928, ‘Rapsodie pour Orchestre et Saxophone’ af Claude Debussy i 1901 og ‘Concerto in Eb major for Alto Saxophone’ af Alexander Glazunov fra 1936. Se dem allesammen herunder.

    Anerkendte saxofonister

    Der er særligt 10 saxofonister du burde kende når du begynder at spille på saxofon.

    Danske saxofonister

    Kigger vi først på danske musikere, så har vi Marius Neset, Bob Ricketts og Bent Jædig som er anerkendte i den danske musikverden for deres evner på saxofonen.

    Rytmiske saxofonister

    Af rytmiske synes vi det er værd at nævne Mel Collins, Charlie Parker og Coleman Hawkins. Hawkins og Parker lever desværre ikke i dag, men du kan høre en af Colemans mesterværker her. Disse 3 er specielt kendt for deres sublime rytmik på saxen.

    Klassiske saxofonister

    Af klassiske har vi Ed Fraedrich, Sigurd Raschér og Marcel Mule. Mule og Raschér er her desværre ikke mere, men de var alle 3 gode på deres saxofoner og er indbegrebet af klassisk saxofonspil.

    Virale saxofonister

    Vi synes også Sergey Stepanov skal nævnes. Han spillede i Eurovision og blev kendt med nummeret Epix Sax Guy. Hans saxofonstykke blev et viralt hit, som skabte stor awareness omkring saxofonen igen.

    I afsnittet om musikstykker med saxofon kan du se eksempler på de forskellige musikstile.

    Anerkendt dansk viral saxofonist der blæser i sin saxofon

    Saxofonteknikker

    Spilleteknikker er der mange af når det kommer til saxofoner. Vi har udvalgt de mest gængse og ridser kort de mest populære op.

    Tremolo

    Tremoloer er en spilleteknik der kræver en vis erfaring for at kunne lave. Her laver man dobbeltstød, som betyder at man laver små hurtige gentagelser af én tone. Mange saxofonister vælger dog i stedet at lave flttertunge, hvor man ved hjælp af rul med rungen laver en snurrende lyd. Det er muligt at udføre tremolo mellem toner, men dette er en sværere ting at gøre, end som så. Vi anbefaler derfor først at du har spillet saxofon et stykke tid, før du begynder at øve dig på en tremolo spilleteknik.

    Careless whisper growling

    Growling

    Når du er i gang med at lave en tone på saxofonen skal du nynne imens. Dette skaber 2 vibrationer på samme tid, der så vil interagere med hinanden for at skabe en helt unik lyd. Denne lyd kan forekomme knurrende eller grynet og lyder ret sej hvis man er ovre i den mere rockede genre. I dine noder vil du se at der står growl over dine noder, hvis der skal benyttes denne teknik. Growling er mere simpelt at lære en tremolo, så hvis du vil udvide dine evner er det et godt sted at starte.

    Glissando

    Denne teknik kræver et hurtigt fingerspil. Er hurtigt fingerspil kræver en del øvelse for at meste, men kan du spille saxofon, så er denne saxofonteknik fed at kunne. Der er 2 forskellige typer glissandoer. Korte glissandoer og lange glissandoer. Den korte kan de fleste godt spille, men det er når man bevæger sig ud i de lange at man godt kan komme i problemer. Det lyder typisk bedst i de lyse toner, hvor der kommer en dejlig klang, modsat de mørke toner, hvor det ikke så tit er vellykket.

    Glissando demonstration
    vibrato demonstration

    Vibrato

    Der findes både langsomme og hurtige vibrato’er. Saxofonister kan både bruge det til rytmiske fraser, men også til en enkelt tone. Det der sker når man laver en vibrato er at man ændre sin læbestilling hurtigt mange gange. Denne saxofonteknik fungerer bedst i solospil, men kan godt benyttes på samme tid.

    Dæmpning

    Man kan købe dæmpere til sin saxofon. Det en dæmper i praksis gør, er at blødgøre tonerne og dæmper lyden. Det er ikke ofte der benyttes dæmpere af saxofonister. Ofte er det kun når man øver sig på sit instrument eller hvis man laverlange passager. De er typisk lavet i silke eller uld omkring plastik eller messing.

    saxofon dæmper

    Bedste saxofon i test

    I denne anmeldelse er du blevet præsenteret for fem udgaver af instrumentet i høj kvalitet, der er oplagte til begynderen eller den letøvede.

    Mærkerne er et anerkendte, der leverer kvalitetsinstrumenter, der i deres klang og kvalitet langt overgår forventningerne. Prisen er rigtig god, og du får meget for dine penge, hvis du vælger en af de tre udvalgte udgaver i denne anmeldelse.

    Som nybegynder kan særligt alten og tenoren anbefales, da de er lette at lære grundteknikkerne på. Herefter kan du prøve kræfter med den lysere udgave: sopranen.

    Til børn er alten et godt valg, da størrelsen gør den let at håndtere.

    Fordele & Ulemper       

    Fordele:

    • Saxofonen har en fantastisk og letgenkendelig klang
    • Alt og tenor er gode som begynderinstrumenter
    • Et robust instrument, der kan holde i mange år
    • Mange muligheder indenfor alle musikgenrer

    Ulemper:

    • Det kræver øvelse, før instrumentet kommer til sin ret
    • Sopran og andre størrelser er sværere at spille på

    Saxofon til begyndere   

    Som nybegynder anbefales det, at du afprøver kræfter med alten, fordi både størrelse og lyd er god til dem, der skal lære at spille på instrumentet – såvel børn og voksne. Det er en god ide at lære grundteknikkerne til instrumentet på en alt, fordi størrelsen gør den let at håndtere.

    Herefter kan du let tage dine lærte teknikker med dig og afprøve dem på nogle af de andre størrelser. Hvis du skal lære at spille saxofon som voksen, kan du også vælge tenoren, da den også passer godt i størrelsen og er let at lære grundteknikkerne med.

    Instrumentet kan bruges til mange forskellige musikgenrer, og selvom de fleste forbinder den med jazz, så bruges den også i den mere klassiske orkestermusik. Instrumentet kan både bruges til at frembringe en ren og enkel klang uden ekstra personlig støj. I den klassiske verden er det ofte denne måde, instrumentet spilles. Indenfor rytmisk musik dyrker man dog den mere personlige lyd, der kommer ved at tilføre en del mere luft og støj i klangen.

    Tenor saxofon vs. andre saxofoner

    Lyden i en tenor foretrækkes af mange fremfor alten, da tonelejet er dybere og har en varmere klang. Det er derfor også et godt begynderinstrument til den voksne, der vil lære at frembringe den karakteristiske lyd.

    Fordi både alten og tenoren har den meget letgenkendelige facon, kan de også indimellem forveksles. Dog har tenorens hals, den øverste del af hvor mundstykket er, en større bue.

    Bedøm dette indlæg

    0 / 5 Stemmer: 4

    Bedømmelse

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *