plekter

Plektre – Her er de bedste i test

Mange overser plekterets potentiale, når de først begynder at spille guitar og bas. Det skyldes især, at man bare ser plekteret som et billigt stykke plastik, og så kan det godt være svært at forestille sig, at den kan lave en stor forskel, når det gælder lyden. Hvis du ved, hvilken plekter som passer til dig, så kan den øge din lydkvalitet markant og endda gøre det nemmere for dig at spille. Det rigtige plekter kan forbedre dig som guitarist, men den forkerte kan faktisk gøre dig værre.

Her kan du læse alt, hvad du skal vide om plektre, så du kan finde den rigtige til dig. Du vil kunne læse om, hvilke materialer og tykkelser som passer til bestemte genre, og selvfølgelig også hvilke plektre som er bedst i test. Du kan også se et komplet udvalg af alverderns plektre hos Danguitar.

Plektre 
1. TESTVINDER Santana plektreSe prisen
2. DEN BILLIGE Alice mix 12 plektreSe prisen
3. TIL BEGYNDEREN Alice fingerplektreSe prisen

Testvinder – Santana p1 100 plektre

plektre santana

Disse plektre kommer i medium tykkelse, hvilket gør dem god til tonespil.

Fordele:

  • 100 styk
  • Medium tykkelse
  • God til ukulele og guitar

Ulemper:

  • Prisen
  • Giver dig ikke mulighed for at eksperimentere med materiale eller tykkelse.

Disse plektre er perfekte til dig, som leder efter et alsidigt plekter. Tykkelsen er god til dig, som nyder fingerspil og at strumme. Du får her 100 styk, så du ikke skal tænke på at løbe tør, når du slider dem op.

Den billige – 12 Plektre

plektre alice mix

Disse plektre er perfekte til dig, som leder efter den rigtige tykkelse.

Fordele:

  • Ru overflade
  • Forskellige farver og tykkelser

Ulemper:

  • Giver dig ikke mulighed for at eksperimentere med materiale.

Disse plektre giver dig et lille udvalg, så du nemt kan eksperimentere med tykkelsen. Du vil have nemt ved at finde ud af, hvad du foretrækker, når du skal spille enten akkorder eller enkelt toner.

Til begynderen – Alice fingerplektre

plektre alice fingerplektre

Disse plektre er perfekte til dig, som elsker fingerspil.

Fordele:

  • Fingerplektre
  • Gode til fingerspil

Ulemper:

  • Ikke så alsidige.

Disse plektre ser lidt spøjse ud, men de er perfekt til dig, som elsker at spille fingerspil. Du behøver ikke at tilvænne dig til plekteret meget, da du glider et af disse plektre på fingeren og spiller stort set på samme måde som før. Du får hele 4 fingerplektre i en pakke.

Hvilke plektre skal jeg købe?

Plektre bliver lavet i mange forskellige materialer, som hver har forskellig indflydelse på lyden. Hvis du forestillede dig, at du spillede med en mønt, så vil du have nemt ved at høre, hvordan metallet har indflydelse på tonen. Du vil også hurtigt mærke, hvordan at metallet påvirker din måde at spille på. Det betyder dog ikke, at mønten er et godt alternativ til plekteret, for det er den ikke. Den runde form gør den svært at holde på, og tykkelsen giver dig mindre frihed, når du spiller.

Når du er på markedet efter et ny plekter, så kommer du typisk til at møde dem i plastik. De er typisk lavet af materialer som nylon, celluloid og delrin, men du kan også støde på træ, metal, sten eller skildpaddeskjold, det er dog forbudt at lave plektre af skjold i dag.

Plekterets materiale har stor betydning for, hvad det kan bruges til. Så når du går efter et nyt plekter, så er det godt at have materialet i mente.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvad de forskellige materialer er gode til.

Nylon:

Nylon er meget fleksibelt, hvilket giver dig en rundere klang, når du spiller med dem. Der er mange, som mener, at de laver en vintage lyd, hvilket også er, hvorfor de bliver brugt meget i klassisk rock eller blues.

Celluloid:

Dette var det første alternativ til skildpaddeskjold som især blev populært, da det blev forbudt at bruge skildpadder i produktionen. De er lavet til at give en lyd og følelse som minder om skjold, dog er de meget mere fleksible. De er dog meget stivere end dem i nylon, hvilket også giver dem en sprødere tone.

Delrin:

Disse plektre er lavet i et stift plastik, hvilket giver dem en højere tone, når du spiller med dem. De er meget mindre fleksible, men materialet sidder godt mellem fingrene, hvilket gør det nemt at spille.

Sten:

Det er ikke mange, som har prøvet at spille med sten, men det er overraskende behageligt. Sten er selvfølgelig overhovedet ikke fleksibelt, hvilket giver dig en sprød tone.

Træ:

Alt afhængigt af træsorten, så laver plekteret en forskellig lyd. Dog er det fælles for dem alle, at de lyder bedst, når de bliver brugt til at spille toner enkeltvis.

Tykkelse

Tykkelsen på plekteret spiller også en stor rolle, når det gælder lyden. Det har også betydninger for, hvor nemt det er at spille præcist. Tynde plektre, under 0,60 mm, giver dig en lysere tone uden så meget bas. De er blevet brugt meget i vintage musik fra 50’erne og 60’erne. Medium plekter er typisk mellem 0,60 mm og 0,80 mm. Her begynder de at blive stivere. Du vil typisk kunne få mere bas med i tonerne, og du vil have mere volumen, når du spiller på strengene. Disse plektre er meget populære til rytme-guitar, da de giver meget kontrol. Tykke plektre over 0,80 mm giver dig meget bas i tonen, hvilket især gør dem gode til mere aggressiv musik eller jazz. De er gode til dig som kan lide fingerspil, da de gør det nemt for dig at ramme præcist.

Sådan fungerer plektre

For at få den rigtige lyd fra et plekter, så er det vigtigt, at du holder den ordentligt. Det kan være svært at begyndere at holde et plekter ordentligt, da det for mange er en helt ny følelse, som de skal vænne sig til. Det betyder også, at der typisk går lidt tid, før man kan høre forbedringerne i ens lyd.

Det er, som nævnt før, vigtigt for lyden, at du holder rigtigt på dit plekter. Du vil gerne have en afslappet hånd, hvilket er nemmest at få ved at lige ryste den lidt. Så vender du din hånd, så din tommelfinger vender mod dig selv. Her kan du glide plekteret ned mellem din tommelfinger og pegefinger. Du vil gerne have, at plekteret vender med spidsen udad, og at midten af plekteret bliver holdt af din tommelfinger. Når du så lukker din hånd, så skal du bøje din pegefinger, så det andet led af fingeren følger plekterets spids. Du vil gerne have at cirka 1 cm af plekteret hænger udover dine fingre.

Bedste plektre i test

Plektre er virkelig en smagssag, da det handler om, hvad du finder behageligt at spille med, og hvad du godt kan lide lyden af. Det betyder også, at der ikke findes et universalt plekter, som alle kan lide. Når du er ude efter et nyt plekter, så kan det være svært at finde rundt i de mange forskellige materialer, tykkelser og former. For dig handler det om at holde hovedet koldt og tænke over, hvad du gerne vil have, at dit plekter gør ved lyden. Du kan prøve at researche, hvilket plekter din yndlingsmusikere bruger, men du vil tit finde ud af, at det varierer meget fra nummer til nummer.

Når du har en ide om, hvilken type plekter du gerne vil have, så skal du vælge en specifik model. Her skal du overveje, hvilken tykkelse du går efter. Typisk vil en tyndere plekter give dig en højere tone. Når du har fundet ud af alt det, så skal du stadig finde ud af, hvilken plekter du vil købe. Her kan du gå ind og læse andres anbefalinger eller måske finde en, som er bedst i test. Her er det vigtigt, at du læser, hvorfor de mener, at det er det bedste, for det er ikke sikkert, at du vil synes det samme.

Fordele & ulemper

Når det kommer til plektre, så handler det meget om lyden. Der er nogle gange, hvor du hellere vil have den lyd, som du kan lave ved at bruge din finger, men andre gange vil du måske hellere have den, som et plekter kan lave. Dog er der nogle fordele og ulemper ved plektre, som er gode at have i mente.

Fordele:

  • Giver dig mere kontrol over lyden. Plekteret har stor betydning for lyden, så du har større mulighed for at justere på tone og klang ved at bruge forskellige plektre.
  • Mere præcision. Plektre giver dig mulighed for at spille mere præcis, om det så er ved akkorder eller enkelte toner.

Ulemper:

  • Svære at holde på. Det kræver øvelse og tilvænning, inden man spiller godt med et plekter.

Plektre til begyndere

Når du leder efter dit første plekter, så er det vigtigt at gå efter god kvalitet. Plektre er billige, så du kan lige så godt bruge lidt ekstra på at få det bedste. Hvis du bedst kan lide numre, hvor du skal strumme, så er det smart at gå efter et tyndt plekter. Hvis du godt kan lide at spille sange, hvor der er meget fingerspil, så er det smart at gå efter et medium plekter, da de giver dig mere kontrol. Hvis du kan lide jazz, rock eller metal, så kan du med fordel vælge et tykt plekter.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 5

Bedømmelse

Boss RC-30 Loopstation
Studie

Anmeldelse: Boss RC-30 Loop Station Twin Pedal

Loop pedal i to-spors version med ægte stereo indspilning og intern hukommelse til over tre timers optagetid. RC-30 er en tospors loop station med dobbelt

Elguitar
Guitar

Elektrisk guitar – De bedste i test

Den elektriske guitar er en basal del af moderne musik, derfor er den også blevet et populært instrument at ville lære. Elguitarens popularitet skyldes især

Focusrite Scarlett 2i2 Gen2
Lydkort

Anmeldelse: Focusrite Scarlett 2i2 Gen2

Focusrite Scarlett 2i2 Gen2 er udgået og erstattet af den nye Gen3 Scarlett 2i2 er et af verdens mest sælgende audiointerfaces og det er med