Keyboard – Bedste i Test

0
562

Vælg det rette keyboard:

Hvad enten du vil være den nye Chopin eller blot gerne vil kunne spille Mester Jakob, er et elektronisk keyboard et spændende og alsidigt instrument for pianister på alle niveauer. Men det kan godt være svært at vælge det helt rigtige keyboard. Især hvis du ikke har den store musikalske erfaring i forvejen. Keyboards er nemlig et vidt begreb, der dækker over flere forskellige slags elektroniske instrumenter. Det er derfor værd at bruge lidt tid på at sætte sig ind i hvilke funktioner, der matcher dine behov.

Synthesizer eller elklaver

Keyboards kommer overordnet i to hovedvarianter: synthesizere og elklaverer (også kendt som digital-pianoer). Hvad du bør vælge, afhænger i høj grad af dit ambitionsniveau og hvilken slags musik, du har lyst til at spille. De overordnede forskelle er:

  • Tangenterne. Ligesom et traditionelt klaver har et elklaver 88 tangenter. En synthesizer har typisk 61 eller 76 tangenter, nogle gange dog endnu færre. Tangenterne er typisk også en anelse mindre på synthesizeren.
  • Lyden. Elklaveret efterligner digitalt lydene fra et akustisk klaver, så du kan spille de samme toner. Synthesizeren kan udover klaver tilbyde en lang række andre instrumentlyde.
  • Størrelse og vægt. Synthesizere vejer mindre og er nemmere at transportere end et elklaver, der dog stadig er relativt nemt at flytte rundt på.

Har du lyst til at lære klassisk musik fra bunden, bør du anskaffe dig et elklaver. Det leverer langt hen ad vejen den samme oplevelse som den ægte vare, og leverer det til en brøkdel af prisen. Vil du i stedet tage et hovedspring ud i den musikalske verden, tilbyder synthesizeren et væld af lyde, så du kan skabe musik i flere stilarter uden nødvendigvis at kunne beherske alle instrumenter.

Ideelt til øvelse og musikteori

Har du mod på at lære fra bunden, tilbyder et elklaver muligheden for at spille klassisk musik. I modsætning til et flygel, der ofte fylder hele stuen og koster en mindre formue, er elklaveret et praktisk og billigt keyboard. Et elklaver kan fås med 88 tangenter, det samme antal som på et akustisk klaver. 76 tangenter kan også gøre det, men så bør der heller ikke være færre.

Elklaveret er designet til at give den samme oplevelse som et normalt klaver. Det er derfor en god ide at vælge et keyboard med vægtede tangenter. Det vil sige, at tangenten er trykfølsom og kan producere forskellige toner, alt efter hvor hårdt du presser tangenten. På nogle elektroniske keyboards kan du endda selv justere, hvor hårdt der skal trykkes, før en tone udløses.

Det er også vigtigt, at tangenterne har den samme størrelse som på et klaver. Med tiden, som melodier og akkorder begynder at sidde i fingerspidser, kan det være, du begynder at veksle mellem keyboard og klaver. I så fald vil det hurtigt blive et frustrationselement, hvis tangenter ikke har den samme afstand fra hinanden, som de plejer.

Stor lyd ved dine fingertipper

En synthesizer er et ideelt keyboard for dig, der allerede behersker den basale musikteori eller blot ønsker at eksperimentere og lege med musikken. Synthesizeren kommer med et væld af funktioner og fungerer næsten som et lille hjemmestudie. Selv keyboards til en meget lav pris indeholder et væld af forskellige instrumenttyper, så du kan få dit keyboard til at lyde som et klassisk orgel, en guitar eller måske endda en robot. Du kan også anvende præoptagne rytmer og trommespor til at akkompagnere din egen musik.

Har du mod på at producere din egen musik, er det muligt at optage dine kreationer, som kan overføres til en pc. På den måde kan du efterbehandle din musik med et musikbehandlingsprogram. På nettet findes et utal af brugervenlige programmer med forskellige funktioner, der kan løfte din elektroniske musik til det næste niveau – og mange af programmerne er gratis.

En prisvenlig og praktisk løsning

Uanset hvilket keyboard du vælger, får du en hel masse musik for pengene. Et keyboard lever i høj grad op til mantraet ”nemt at lære, svært at mestre.” Det vil sige, at du relativt hurtigt kan producere vellydende musik og samtidig vil have et instrument, som du kan blive ved med at udvikle dig på mange år frem i tiden.

Samtidig har det digitale keyboard den fordel frem for de akustiske instrumenter, at det ikke kræver samme grad af vedligeholdelse. Et akustisk klaver skal stemmes og ses efter med jævne mellemrum. Det slipper du for med et keyboard.

Der er mange producenter af keyboards, og den hårde konkurrence på området har presset prisen i bund og kvaliteten i top. To af de førende producenter af elektroniske keyboards er Casio og Yamaha. Begge firmaer er fra Japan – et land, der har en stolt tradition både inden for pianomusik og elektroniske forbrugsvarer.

Lydkvaliteten i top

Lydkvaliteten varier på tværs af de forskellige typer keyboards. Og ligesom i så mange andre situationer gælder det også for keyboards, at pris og kvalitet hænger sammen.

Et billigt keyboard vil højst sandsynligt leve op til dine krav i starten. Men jo mere du spiller, desto mere fintunet bliver dit øre til keyboardets mange nuancer. Keyboardets indbyggede højtaler er noget af det, der varierer allermest med prisen. En nem løsning vil være at slutte eksterne højtalere til dit keyboard – en nødvendig, hvis du skal spille for en større forsamling.

Husk udstyret

Når du har fundet det rette keyboard, er det en god ide at tjekke, præcist hvad du får med i købet. Der er nemlig forskel på, hvad der følger med dit keyboard udover den obligatoriske strømforsyning. Nogle keyboards kommer i pakkeløsninger, hvor f.eks. et stativ og et par hovedtelefoner er inkluderet. Andre gange kan du være nødt til selv at skaffe dig tilbehøret.

Et stykke udstyr du ikke bør være foruden, er en sustain pedal. Ligesom på et akustisk klaver gør pedalen det muligt at holde tonerne, selvom du har sluppet tangenterne. På den måde kan du lette overgangene i dit spil og skabe en mere glidende lyd. Især hvis du har planer om at spille klassisk musik, vil du hurtigt få stor glæde af sustain pedalen.

2000

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her