el-bas

El-bas: De bedste i test

Det er helt klart et af de mest undervurderede instrumenter på markedet, men det ændrer ikke på, at den elektriske bas både lyder fedt og er sjov at spille på. Selvom basser lyder ens for det utrænede øre, så er der stor forskel på de forskellige typer af elektriske basser. Der er stor forskel på størrelsen, typen og modellen, når du skal vælge en bas. Det kan dog være voldsomt at skulle stå foran et kæmpe udvalg af elektriske basser, hvis man ikke har det største kendskab til bassen.

Her kan du læse alt, hvad du skal vide om basser, så du har mulighed for at vælge den elektriske bas, som passer til din spillestil og teknik. Hvis du gerne vil have et overblik over de mange forskellige typer af elektrisk bas, kan du se et stort udvalg af el-basser på danguitar.dk.

El-bas 
1. TESTVINDER El-bas Harley Benton PB-20 SBK Standard SeriesSe prisen
2. DEN BILLIGE Børne el-basSe prisen
3. TIL BEGYNDEREN Chateau elektrisk basSe prisen

Testvinder – El-bas

Harley Benton PB-20 SBK Standard Series el bas

Denne el-bas er den klassiske model, som nok minder om noget, som du har set før. Den kommer med en alsidig lyd, som gør den til et solidt bud for mange basspillere.

Fordele:

 • Alsidig bas
 • PB-design
 • Begyndervenlig

Ulemper:

 • Bedst egnet som begynderbas.

Denne flotte bas kommer i 2 forskellige farver. Den stilrene sorte og den klassiske sunburst. Den er bygget i det velkendte PB-design, hvilket gør den til en god allround-bas med en god og alsidig lyd. Den er i fuldstørrelse, så den er egnet til langt de fleste. Udover den elektriske bas, så kommer den med gig-bag, rem, kabel og plektre. Du får altså alt, hvad du skal bruge til at kunne spille bas, så du kan komme i gang, så snart din bas kommer ind ad døren.

El-bassen er bygget i massivt træ, hvilket gør den holdbar. Halsen er lavet af ahorntræ, hvilket gør den behagelig at spille på. På bassen er der monteret en mikrofon, som kan styres med volumenkontrol og tonekontrol. Bassen har en split single coil mid pickup og 21 bånd på halsen.

Bassen bliver kvalitetskontrolleret inden afsending, så alt elektronikken virker, når du får din nye bas hjem. Det er også først ved kvalitetskontrol, at strengene monteres, så de har så lang en levetid hjemme hos dig som muligt.

Den billige – Børne El Bas

el-bas barn

Denne bas er perfekt til dig, som ikke helt er stor nok til en fuldstørrelsesbas. Den er i ¾ størrelse, så den passer til børn i 6 til 9-årsalderen.

Fordele:

 • Børnebas
 • PB-design
 • Begyndervenlig

Ulemper:

 • Skal skiftes ud, når barnet bliver større.

Denne bas er et perfekt sted at starte for dit barn, som begynder at interessere sig for musik. Den er god til at introducere forskelligt rytmisk arbejde, og dit barn når hurtigt et niveau, hvor det er sjovt at spille. Især for mindre børn kan det være svært at spille på en fuldstørrelses bas, da den simpelthen er for stor til, at man vil kunne nå de rigtige bånd. Den kommer med alt, hvad du skal bruge til at begynde at spille bas. Du får bassen kabel, rem, plektre og en gig-bag, så du kan have din elbas med på farten.

Kroppen er lavet af elletræ og halsen af ahorn. Det giver en solid bygget bas, som kommer til at holde i flere år. Den har en single coil bridge pickup. Du kan styre lyden på din el-bas med volume- og tonekontrol.

Inden den bliver afsendt, kommer bassen gennem en kvalitetskontrol. Her bliver strengene monteret og elektronikken tjekket, så din nye elektriske bas er klar til at blive spillet på, når den ankommer.

Til begynderen – Harley Benton PB-20 BK Standard Series

 

el-bas chateau sort

 

Når du tænker på en bas, så er det nok noget, som minder om denne model, der popper frem i dit hoved. Denne model er lavet i det klassiske PB-design med det genkendelige sunburst.

Fordele:

 • Alsidig bas
 • PB-design
 • Begyndervenlig

Ulemper:

 • Bedst egnet som begynderbas.

Denne klassiske bas kommer i 2 farver. Der er denne med det flotte sunburst, og så kommer den også i den helt klassiske sorte farve. Bassen er lavet i det klassiske PB-design, som gør den god i de fleste genrer. Den er lavet i massivt træ med en ahorntræshals, hvilket giver dig en solidt bygget bas til gode penge. Den har 21 bånd, hvilket giver dig et godt toneregister. Den er udstyret med en split single coil som mid pickup. Du kan kontrollere bassens lyd med de indbyggede volumen- og tonekontroller.

Når du køber denne bas, kommer den igennem en grundig kvalitetskontrol. Her bliver al elektronikken testet, så bassen spiller, som den skal, når den kommer hjem til dig. Det er også først her, at strengene monteres, så de holder længst muligt hjemme hos dig.

Sammen med bassen får du også en rem, kabel, plektre og gig-bag, så du er klar til at spille, når din bas kommer.

Hvilken elektrisk bas skal jeg købe?

Når du køber en elektrisk bas, så er der en del ting, som du skal overveje inden. Du vil som regel gerne have en bas i god kvalitet, så du forbliver motiveret til at spille, men det er ikke altid lige nemt at finde. Her er nogle af de vigtigste ting, som du skal overveje.

 • Størrelsen: Der er stor forskel på størrelsen af forskellige elektriske basser. Det gælder også for fuldstørrelses el-basser, da kroppen og halsen godt kan variere en smule i størrelse.
 • Forbliver den stemt: Selvom det er sjældent, at elbasser har problemer med at holde tonerne, da strengene er større og mere stabile, så er det et trælst problem at stå med.
 • Tykkelsen på halsen: Der er forskel på, hvor tyk en bas’ hals er. Hvis du er begynder, så kan det være smart at gå efter en tyndere hals.
 • Er elektronikken i god stand: Noget af det vigtigste ved en elektrisk bas er elektronikken. Fordi kroppen ikke er hul, så kommer der ikke lyd naturligt. Derfor er det vigtigt, at elektronikken virker for, at din bas har mulighed for at lave ordentlig lyd.

Sådan fungerer en el bas

På en akustisk bas eller guitar, så er det den hule krop, som gør, at lyden kommer. På en elektrisk bas er der ikke noget hulrum, hvilket betyder, at lyden bliver lavet på en anden måde. På bassen har du de 4 strenge, som går fra stolen ned til broen.

På en akustisk bas, er der et hul i kroppen under strengene mellem broen og halsen, men det har du ikke på en elektrisk bas. Her har du i stedet en eller flere pick ups. Når du slår på en streng, så begynder den at vibrere. Det er faktisk her lyden bliver lavet, men den er ikke høj nok til, at man kan høre den ret tydeligt. På en bas bliver strengens vibration opsamlet af dens pickups, som sender signalet videre til en forstærker. Det gør den igennem det jackstik, som er forbundet med din forstærker. Her bliver lyden af strengen gjort højere, så den bliver mere tydelig. Du kan så justere lyden ved de forskellige volumen- og tonekontroller, så du kan tilpasse lyden til forskellige genre. Der er dog stadig mange ting, som kan have indflydelse på bassens lyd, så det er vigtigt, at vælge en, som passer til din spillestil.

Bedste el-bas i test

Selvom bassen virker som et instrument, som næsten altid lyder ens, så er der stor forskel på dem. Det er ikke alle typer af elektrisk bas, som fungerer til alle genrer, så det er vigtigt at finde en, som passer til dig. Når du leder efter en bas, så er der mange ting, som spiller en rolle. Noget af det mest væsentlige er kvaliteten af bassens strenge og elektronik. Fordi den ikke bruger kroppen til at lave akustisk lyd, er det ikke nødvendigvis så vigtigt, hvilken sort træ den er lavet af. Derfor kan det tit bedst betale sig at gå efter god elektronik. Her er det især bassens pickups, der er vigtigt, da det er dem, som opsamler bassens lyd.

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilket elektronik som er bedst. Det skyldes blandt andet, at teorien bag hurtig bliver teknisk. For at gøre det nemmere for dig selv kan du gå efter en elektrisk bas, som har været bedst i test. Her er det nogle med et bedre genskab til el-bas, som har bedømt en bas, hvilket kan hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning.

Fordele og ulemper

Når det gælder instrumenter, så handler det virkelig om smag. Der er nogle, som foretrækker noget, som du aldrig kunne forestille dig lød godt og omvendt. Det samme gælder, når du begynder at spille bas. Nedenfor kan du læse nogle af de fordele og ulemper, som er ved bassen.

Fordele

 • Hurtigt kendskab til rytmisk musik. Rytme er noget af det vigtigste ved musik, men det er ikke lige nemt for alle. Hvis du spiller bas handler det næsten mere om rytme end noget andet, hvilket giver dig en kæmpe fordel, hvis du en dag vil spille et andet instrument.
 • Nemt at lære. Bassen fokuserer på rytme, hvilket også betyder, at man hurtigt kan lære at spille bas. Derudover har bassen kun 4 strenge, hvilket gør den mere overskuelig end guitaren.
 • Bassen har lækker lyd. Man kan ikke komme udenom, at bassen lyder lækker. De bløde og dybe toner er noget, som langt de fleste vil nyde.

Ulemper

 • Hård at spille på. Bassen har meget tykke strenge, så du skal have en del muskelstyrke i dine fingre for at kunne presse strengene nok ned.
 • Kan godt blive kedelig. Hvis man ikke sørger for at udfordre sig selv, så kan bassen godt føles kedelig. Hvis du ikke udfordre dig selv med avancerede basstemmer, så kan den godt føles for simpel og kedelig.

Elektrisk bas til begyndere

Elektrisk bas er et super godt sted at starte med at spille musik. Som sagt før, vil du hurtigt få et godt kendskab til rytmisk musik, hvilket er fundamentet i næsten alt musik. Hvis du er god til at spille rytmer, så vil du også have nemmere ved at lære nye stykker musik og endda også nye instrumenter. Hvis du spiller med andre, så lærer du også hurtigt, hvor vigtig bassen er. Det kan godt være, at den ikke lyder af meget, når den står alene, men den giver en vigtig dybde til et stykke musik, når den spiller sammen med andre instrumenter.

Når du leder efter en bas til en begynder, så er der nogle ting som er gode at overveje. Hvis du kan, så kan det være smart at gå efter en tyndere hals. Den er nemmere at manøvre rundt på, hvilket gør det nemmere for dig at spille. Derudover er det også vigtigt at finde en bas med en god stabilitet. Især når det gælder strengene, er det vigtigt, at de er nogenlunde stabile, så de forbliver stemt.

El bas vs. bas

Du kan både få en elektrisk bas og en akustisk bas. Det er helt klart den elektriske bas, som er mest kendt, da det er den, som bliver brugt i langt det meste musik. Det skyldes blandt andet, at den elektriske bas er nemmere at styre, når det kommer til lyden. Derudover har den også større frihed, når det kommer til tonen, da du både kan stemme den elektriske bas anderledes og manipulere lyden yderligere med forstærkeren.

Med den akustiske bas har du bare ikke samme frihed, når det kommer til lyden, men derfor er den stadig en solid bas. Den største fordel ved den akustiske bas er, at den skal spilles overalt. Her behøver du ikke at tænke på at have en forstærker med, da bassen kan lave lyd nok i sig selv. En anden fordel ved den akustiske bas er, at den typisk er en smule billigere end den elektriske bas. Det skyldes blandt andet, at den ikke skal bruge alt den elektronik som den elektriske for at lave lyd. Dog laver den akustiske bas en svagere lyd. Den kan også være sværere at spille på, da den typisk har en tykkere hals og tykkere strenge. Strengene på en akustisk er typisk tykkere for at kunne lave tydeligere lyd.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 5

Bedømmelse

Toontrack EZdrummer 2
Software

Anmeldelse: Toontrack EZdrummer 2

Trommebibliotek/plug-in med intuitivt bruger-interface. Svenske Toontrack har med deres serie af EZ plug-ins ændret hvad der førhen var muligt, og gjort det supernemt (EZ =

gretsch
Brands

Gretsch

Gretsch er et mere end 120 år gammelt familieforetagende, stiftet af en tysk emigrant i New York. I 1950’erne og 60’erne var Gretsch med på

DR Strings
Brands

DR Strings

DR Strings Hi-Beam MR 45-105 Elbas strengesæt 45-65-85-105. Kan ikke bestilles på web Findes i 3 butikker kr 325,- DR Strings UFO-40 Jonas Hellborg 40-100