Billede af renlige guitarstrenge

Rengøring af guitar

Sådan rengøre du din guitar på en sikker måde

Rengøring af din guitar er alpha og omega. Uanset om det er en el-guitar, western guitar eller andet strenginstrument du spiller på. At spille på en beskidt guitar er som at gå rundt i en beskidt t-shirt. Når man først har gjort sin guitar rent, er følingen med den, og til en hvis grad også lyden, markant forbedret. 

Men hvad har lydkvaliteten og renligheden med hinanden at gøre. Som oftest skifter man guitarstrenge, når man rengøre guitaren. 

Når man rengøre guitaren er der flere ting, der kan gøre oplevelsen sjovere. 

 1. Klude
 2. Vatpinde
 3. Olie
 4. En string winder
 5. Guitartuner

Når du har disse elementer er du klar til at give dig selv en ny guitar, gennem grundig rengøring.  

Rengøring af gribebrættet

Et af de vigtigste steder, at starte når man rengøre sin guitar er gribebrættet. Gribebrættet er udsat for fedtet fingre hver eneste gang du spiller på den. Fedtet kan sætte sig i de små riller, og påvirke vibrationerne af guitarstrengene.

Når du begynder din rengøring af guitaren er det ofte en god idé at fjerne guitarstrengene, så du får mere frit rum og bevægelighed til kluden. På kluden skal der være varmt vand og knofedt. Man skal ikke tage fejl af denne proces. Den er tidskrævende og man skal være grundig. Der er mange små krog, som kan være svære at komme ind til og få renset ordentligt. Hvis du oplever, at det er svært, at komme grundigt ned i alle krogene, er det her, at du med fordel kan tage vatpindende i brug.

Når knofedtet har gjort sit arbejde, så kan du tage den varme klud og en lille smule sprit, og køre gribebrættet over. Så er du også helt sikker på, at der ikke sidder nogen knofedt rester tilbage. Efter dette er du færdig med gribebrættet!

Rengøring af kroppen

Når du er færdig med gribebrættet kommer turen til guitar-kroppen. Guitar-kroppen er som oftest mindre fedtet end gribebrættet, så rengøringsprocessen er i denne omgang mere tålelig. Alt du behøver er en fugtig klud til at tørre overfladen af. Vi anbefaler dog, at dette ikke kun bliver gjort ved hovedrengøring, men derimod som en del af rutinen, når man ligger guitaren fra sig. 

Hvis det er svært at få snasken og fedtet af, kan det igen her være en fordel at tage vatpindende i brug. 

Det sted, der er vigtigst at få rengjort er der hvor gribebrættet og guitarkroppen hæfter. Lige præcis i den sammenslutning sætter der sig rigtig meget støv.  

Alt efter træsorten kan det være skadeligt for guitarkroppen, hvis man bruger husholdningssprit, til at færdiggøre rengøringen. Der er derfor fordelagtigt, at bruge guitar plejemidler, der er beregnet til netop denne form for rengøring. Grunden til at dette er fordelagtigt er, at guitarkroppen mister sin gyldne farve, hvis man bruger rensesprit for mange gange i streg. Derudover er der en fare for at kroppen indtørres, når man bruger husholdningssprit. 

Vi kan anbefaler her på 4sound.dk, at benytte en Lemon Oil fra det kendte rengørings-brand Dunlop. Dunlop 65 vækker guitarkroppe til live igen, og fjerne vigtigst af alt effektivt alt snavs og snask. Derudover opstår der hurtigt tørre plamager på en guitar, der kan være svære at fjerne. Dunlop 65 giver kroppen en ‘våd’ overflade, der efter den er sunket ind i træet, bliver til en glat overflade. 

Det bedste ved at købe denne relativt billige olie er, at den holder i mange år. Du skal med andre ord kun købe den en gang, inden du sikkert kan rengøre din guitar mange år ud i fremtiden!

Hvis alt det du lige har læst har virket uoverskueligt, så kan du også se den video, der ligger til højre. Her bliver det gennemgået, hvordan en guitar bedst bliver rengjort. I videoen benytter de også produkterne fra Dunlop, som vi har anbefalet. Du har altså mulighed for at se produkterne i aktion inden du køber plejemidlerne. 

Hele pakken

Hvis du ligesom os, ikke har lyst til, at din guitar på lang sigt mister værdi og spille-kvalitet, så skal du sørge for, at få plejemidler, der kan imødekomme alle de behov din guitar måtte have. Derfor anbefaler vi, at du køber et hele pleje-sæt, frem for kun en enkelt olie. Når du køber hele sættet bliver prisen også billigere, end hvis du køber hver enkelt flaske hver for sig. 

Når du køber hele sættet får du følgende produkter:

 • 1 af Polish & cleaning fluid
 • 1 af Carnauba wax
 • 1 af String cleaner & conditioner
 • 1 af Cleaning fluid
 • 1 af Finger board conditioner
 • 2 af Cleaning cloths 

 

Derudover indgår også Dunlop 65, som var det plejemiddel, vi anbefalede ovenfor.

Nye strenge

Når man har rengjort sin guitar, så skylder man den, at give den et par nye strenge. Det er selvfølgelig klart, at der skal nye strenge til, hvis alt andet fremstår som splinter nyt! Vi har dog et bedre indlæg til at guide dig til, hvordan du skifter, samt hvordan du vælger dine næste guitarstrenge. Alt det, og meget mere kan du finde ved at klikke her

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 3

Bedømmelse

DJ der spiller på en DJ controller
DJ udstyr

Bedste DJ controllere i test

Efterhånden er der kommet mange DJ controllers på markedet. Pioneer har længe siddet på tronen, men Denon, Native instruments og Hercules er kommet godt efter

ld systems
Brands

LD Systems

Bag navnet LD Systems, gemmer den tyske lyd- og tilbehørsgigant Adam Hall sig. Alle systemer er tysk designede og repræsenterer nogle af markedets bedste pris/performance

Golden Age Acoustics FoamZorb LFtrap 300
Studie

Anmeldelse: Foamzorb LFtrap 300

Basfælde, 30 x 30 x 60 cmBenyttes til absorbering af lyd i studier og andre steder hvor der er behov for at kontrollere akustikken.LFtrap 300