guitar strenge

Guitar strenge: Her er de bedste i test

Musik er noget, som kræver meget udstyr, og det er ingen hemmelighed, men man har en tendens til at glemme betydningen af de små ting. Noget af det, som man nemt kommer til at glemme er guitar strenge og deres betydning. Der er nemlig stor forskel på, hvilken type streng man køber, og hvordan den lyder. De forskellige typer af guitarer bruger markant forskellige strenge, hvilket også er det, som gør, at de lyder meget forskellige. Det betyder også, at hvis du sprænger en streng, så er det vigtigt at købe en streng, som passer til de andre.

Det betyder dog ikke, at du ikke har nogen frihed, når det kommer til strengen. Der findes et stort marked inden for guitar strenge, så der er mange muligheder for at prøve noget nyt. Faktisk er der mange, som undervurderer, hvilken betydning en guitarstreng kan have for guitarens lyd.

Her kan du læse alt, hvad du skal vide om guitarer og læse mere om forskellen på strengene til hhv. el guitar, spansk guitar og western guitar.

Du kan finde et stort udvalg af guitar strenge på Danguitar.dk.

TESTVINDER OVERSIGT – Guitar strenge 
1. Strenge til el-guitarSe prisen
2. Strenge til spansk guitarSe prisen
3. Strenge til western guitarSe prisen

Strenge til el guitar

guitar strenge el-guitar

Guitar strenge til el guitar er meget forskelligt end strenge til spanske og western guitarer. Der er 4 ting, som du gerne vil overveje, når du køber strenge til din guitar, tykkelsen, kernen, belægning og snometoden.

Tykkelsen

Når du skal vælge et sæt strenge, så kan du også vælge mellem forskellige tykkelser. De hedder typisk noget alla light, medium og heavy, men der er også andre navne. Når du skal tænke på tykkelsen, så skal du overveje, om du vil ofre spilbarhed for en fuldere lyd. Tykke strenge giver en rund og lækker lyd, men de er også sværere at spille på. Tynde strenge har ikke så stort et toneregister, men de er meget nemmere at spille på.

Kernen

Kernen af strengen giver dig forskellig lyd. Her er nikkel belagt stål, nikkel, rustfrit stål, krom og titanium de mest populære til elguitaren. Hver kerne giver en forskellig lyd, hvilket gør dem gode til forskellige genre.

Belægning

Nogle strenge er dækket i et lag polymer. Det er både for at beskytte strengen, men det kan også give strengen en ny farve.

Snometode

Der findes 3 forskellige typer af metoder, roundwound, halfround og flatwound, men de bliver beskrevet i detaljer senere i oplægget.

Strenge til spansk guitar

guitar strenge spansk guitar

Spanske guitar er typisk en blanding af silke og stål strenge. Det betyder, at der både er nylon strenge og stålstrenge. Her er det typisk de 3 dybeste, som er lavet i stål, og de 3 lyseste som er lavet i nylon. Det samme gælder her, som ved el guitaren, at der er 4 ting, som bestemmer strengenes lyd.

Tykkelsen

Tykkelsen på strengene til spansk guitar kan også variere, men det har ikke den største betydning. Når du køber strenge til din spanske guitar, så behøver du ikke tænke så meget på tykkelsen.

Kernen

Den spanske guitar bruger 2 forskellige typer strenge. Diskant strenge bruger typisk materialer som nylon, sort nylon, titanium eller kulfibre. Bass strengene bruger typisk bronze eller sølv. Her kan du med fordel eksperimentere med forskellige materialer for at finde den tone, som passer bedst til dig.

Belægning

Du kan finde strenge til spansk guitar, som er belagt i sølv, bronze eller guld. Der er også nogle, som er belagt i en polymer for at forlænge deres levetid.

Snometode

Der findes 3 forskellige typer af metoder, roundwound, halfround og flatwound, men de bliver beskrevet i detaljer senere i oplægget.

Strenge til western guitar

guitar strenge western guitar

Ved western guitar er der også meget, som du kan opnå med nye strenge. Her er der igen 4 ting, som spiller en rolle:

Tykkelsen

Tykkelsen på guitarens strenge spiller en stor rolle i, hvordan de lyder, og hvor nemme de er at spille på. Tykke strenge lyder rundere og mere fulde, men de er også sværere at spille på.

Kernen

Western guitaren bruger 6 stålstrenge, hvor den spanske guitar kun bruger 3. De mest populære materialer i stål kernen er bronze, fosfor bronze, aluminium bronze og messing. Hvilken type, som er bedst til dig, kommer an på, hvilken musikgenre du spiller mest.

Belægning

Du kan finde strenge med en polymer belægning, hvilket beskytter dine strenge med rust og snavs.

Snometode

Der findes 3 forskellige typer af metoder, roundwound, halfround og flatwound, men de bliver beskrevet i detaljer senere i oplægget.

Hvilke guitar strenge skal jeg købe?

Du kan bruge guitar strenge til at ændre på lyden af din guitar. Det er, fordi lyden, din guitar laver, er den samme lyd som strengen, bare forstærket. Hvis du begynder at eksperimentere med forskellige strenge, så kan du opnå en anden lyd. Strengenes lyd kommer an på 4 forskellige ting: tykkelsen, kernen, belægningen og snometoden.

Tykkelsen

Når du køber strenge, så køber du typisk et sæt af 6 strenge. Når du står i butikken og vælger, hvilket sæt du gerne vil have, så har du sikkert lagt mærke til, at der typisk er flere typer af samme model. Her er det typisk tykkelsen af strengene, som ændrer sig.

En tykkere streng vil typisk giver dig en fuldere lyd, men du skal også være villig til at ofre noget andre steder. En tykkere streng er typisk sværere at spille på, da du skal bruge flere kræfter på at trykke den ned.

En tyndere streng vil typisk give dig en sprødere tone, men hvis du kan arbejde rigtigt med guitaren, så kan du opnå meget med tynde strenge. Tynde strenge er nemmere at spille på, da de typisk er meget nemmere at trykke ned.

Kernen

I midten af en streng finder du kernen. Den er næsten altid lavet af metal for at give strengene så lang en levetid som muligt. Hvilket metal, som bliver brugt, har en stor betydning for tonen, men det har også betydning for holdbarheden. En tykkere streng vil typisk have en kerne i tungere metal. Hvilken type metal som bliver brugt ændrer sig meget afhængigt at typen af guitar.

El guitarer bruger typisk rustfrit stål, nikkel belagt stål eller nikkel, men du kan også finde kobber, krom og titanium.

Akustiske guitarer bruger anderledes strenge, da de skal kunne noget andet. Her er der både stålstrenge og klassiske strenge. Stålstrengene har typisk en kerne i fosfor bronze eller 80/20 bronze. De klassiske strenge eller silke strenge er typisk lavet i nylon. Før i tiden brugte man indvolde fra dyr, men det er de fleste stoppet med. Derudover kan du også finde nylon strenge som er belagt i sølv eller guld.

Belægningen

Belægningen har ikke stor betydning for strengens lyd, men i stedet hvor holdbare de er. Belægningen består typisk af en slags polymer, som beskytter strengene mod oxidation og snavs. Udover at bevare strengene, så giver belægningen også guitaren en konstant og jævn lyd, da den ikke bliver påvirket af snavs.

Snometoden

Selve strengen består af en kerne, hvor der er viklet ståltråd rundt om. Her er der forskellige metoder at bruge. Der findes 3 typer af metoder: roundwound, flatwound og halfround.

  • Roundwound er en rund ståltråd, som bliver snoet om strengen. Det giver strengen en masse små riller.
  • Flatwound er en flad ståltråd som bliver snoet om strengen. Det giver strengen en glat overflade. Hvilken metoder som er bedst, går meget an på genre.

Roundwound bliver tit brugt i genrer som rock, og flatwound bliver tit brugt i genrer som jazz.

Du føler måske, at der er blevet glemt halfround, men de er bare ikke særlig populære, og det er der en grund til.

Sådan fungerer strenge til guitarer

Guitar strenge er det, som laver lyden på guitaren. Alt andet på guitaren er lavet til at optimere den lyd så meget som muligt. På en guitar er der typisk 6 strenge, men der er også nogle modeller, som har mange flere. Strengene har forskellige tykkelser, hvilket giver dem forskellige toner. På en guitar vil du typisk finde EADGBE, hvor EAD er de 3 tykkeste, og GBE er de 3 tyndeste. Du behøver dog ikke følge de toner, og du kan sagtens eksperimentere med andre.

Strengene virker ved, at de former lydbølgerne, når du slår på dem. Faktisk kan du se, hvordan strengen bevæger sig som en bølge, hvis du ser en guitarist spille i slow motion. Du kan faktisk se lyden, som du spiller, men den bevæger sig så hurtigt, at det kan være svært at lægge mærke til.

Lyden, som guitaren laver, kommer fra strengen, men den er ikke særlig høj. På akustiske guitarer forstærker kroppens hulrum lyden, så den bliver højere. På elektriske guitarer opfanger guitarens pickup lyden og sender det videre som et elektrisk signal, så det kan blive forstærket i forstærkeren. Fordi det er strengene, som laver selve lyden, så har de også stor betydning for, hvilken lyd der bliver lavet. Når du køber strenge i nye tykkelser og materialer, så vil du hurtigt opdage, at de lyder meget anderledes. Det betyder også, at guitar strenge er en super god måde at ændre på lyden af din guitar.

Bedste guitar strenge i test

Når du leder efter et nyt sæt strenge, så kan det være overvældende at skulle vælge, når der findes et kæmpe udvalg. Du kan hjælpe dig selv meget ved at læse om, hvilke typer strenge, som bliver brugt i de forskellige genrer. På den måde kan du nemmere vælge nogle, som passer til dig og din spillestil.

Når du har en ide om, hvilken type streng du skal bruge, så kan du leder efter et sæt som er bedst i test. På den måde er du sikker på, at kvaliteten er i top.

Fordele & ulemper

Noget af det, som kan være sværest at finde ud af, når man køber nye strenge, er, hvilken tykkelse man skal købe. Her kan du læse mere om fordele og ulemperne ved tynde og tykke strenge.

Tynde strenge

  • Nemmere at spille på
  • Lysere toner
  • Mindre volumen
  • Gode til legato

Tykke strenge

  • Sværere at spille på
  • Mere volumen
  • Større toneregister
  • Gode til rytmisk spil.

Selvom du får meget mere lyd af tykke strenge, så er der mange, som vælger dem fra, fordi de er sværere at spille på. Det behøver dog ikke have en betydning for dig, hvis du spiller i de genrer, som passer til lyden og spilleteknikken. Du skal heller ikke være bange for at vælge tyndere strenge, da de er gode i mange genrer, også selvom du ofrer lidt af lyden.

Det skal du vide om guitar strenge

Når du spiller et strengeinstrument som guitar, så er det vigtigt, at du ikke undervurderer betydningen af strenge. Det er jo faktisk strengene, som laver lyden på dit instrument, så det giver god mening at vælge nogle, som er af god kvalitet. Der er mange, som først skifter deres strenge, når en af de gamle springer, men det burde faktisk være anderledes. Du burde skifte dine strenge, så snart de gamle bliver trætte. Når du spiller med trætte strenge, så lyder dit instrument dårligere, hvilket ikke er det, som du går efter.

Der er mange, som tror at lade vær med at skifte strenge ud, når de har brug for det, både sparer dem tid og penge, hvilket er sandt. Du skal så bare overveje, hvor meget tid og penge du sparer, når du tænker på, hvor meget af lyden du ofre. Guitar strenge er generelt ikke særlig dyre, så det er meget bedre at få det gjort, så du kan nyde lyden af din guitar endnu mere.

Når du køber strenge de første mange gange, så kan det være smart at prøve noget forskelligt for at finde ud af, hvad du godt kan lide. Du finder hurtigt ud af, at forskellige strenge har en forskellig lyd, så du kan nemt give din guitar en anden lyd ved at vælge andre strenge. Når du har fundet et sæt strenge, som du godt kan lide, så plejer de fleste at købe dem, hver gang de mangler nye, fordi de ved, at de strenge fungerer godt til dem.

 

Sådan skifter du guitarstrenge

Måske afholder det tekniske dig fra at skifte dine guitarstrenge. Det vil være en kæmpe fejl, da det vil gå gevaldigt ud over lyden. Det er nemlig vigtigt, at du husker at skifte dine guitarstrenge, for at undgå at de sprænger helt, eller for at fastholde en klar tone. 

Noget af det du skal være opmærksom på, når du skifter guitarstrenge er, at der de første par gange, vil være en tendens til at strengene spiller en lille smule ustabilt.

Det skal du dog ikke være bange for, og er noget, der sker for alle når de skifter guitarstrenge. Grunden til, at du vil opleve ustabiliteten er, at der vil være lidt slør oppe ved stemmenøglerne. Måden du imødekommer ustabiliteten er ved at tage din finger, og føre den ind under den nyligt skiftede guitarstreng, og rykke den lidt op ad. Mange oplever her, at guitaren skal stemmes igen som følge heraf. 

Praktisk set, så er der mange guitarister, der anskaffer sig en “sting winder“. Den kan hjælpe med at lave skiftet lidt nemmere end, hvad der ellers kunne være tilfældet. 

Ellers anbefaler vi, at du skifter strenge, en dag, hvor du kan gøre det i ro og mag, så guitarstrengene ikke sprænger med det samme, efter du har skiftet det. Når du har fundet ro til at skifte strengene, så skal dit fokus være på, at du får strengene til at sidde godt fast oppe omkring stemmenøglen. Derudover skal du være forsigtig med at få fastgjort strengene ved broen, da der er en risiko for at de sprænger op igen, når du begynder at stemme guitaren. Som oftest er grunden til at strengene sprænger op, at der er størrelsesforskel på guitarstreng og den lille rille der er ved broen. Derfor skal du også være omhyggelig, når du vælger dine nye guitarstrenge, hvad end de skal passe til en western guitar, el-guitar eller måske bas.

Derudover kan det være en idé at have en klud eller noget papir med, da nogen oplever sved, hvilket får fingrene til at glide på guitarstrengene.

I videoen kan du se, hvordan du skifter guitarstrenge. Her kan du stoppe og starte videoen, så du kan tage hele processen i dit tempo. Ellers har vi en guide til dig, hvor hele processen er skåret ned i enkelte steps her

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 11

Bedømmelse

Martin D18
Guitar

Anmeldelse: Martin D18

Akustisk westernguitar i dreadnought-størrelse med dæk af massivt Sitka-gran, sider og bund i massiv mahogni og gribebræt af ibenholt. Inkl. kasse. De allerførste dreadnoughts, Martin

Ibanez JSM10 Vintage
Guitar

Anmeldelse: Ibanez JSM10 Vintage

John Scofield signatur model med ibenholt gribebræt, Super 58 Custom pickupper og krop i flammet ahorn. Inkl case. John Scofield har igennem hele hans omfattende

Cameo
Brands

Cameo

Cameo er et registreret varemærke tilhørende Adam Hall gruppen. Cameo producerer professionelt lysudstyr og tilbehør indenfor LED, effekter, Moving Heads og raffinerede Gobo scannere. Cameo