ukulele

Ukulele – bedst i test

Der er mange gode grunde til at skaffe sig en ukulele. Der er nogle, som finder den lille ukulele mindre intimiderende end en guitar, hvilket er, hvorfor de starter med at spille på den. Det skyldes især, at den har færre strenge og en mindre krop, som gør det nemmere at spille på den. Derudover er der også mange, som vælger ukulelen på grund af dens unikke lyd. Mange forbinder ukulelen med tropiske ferier og varme sommerdage, hvilket automatisk gør ukulelen lidt mere hyggelig.

Uanset hvilken grund du har til at spille ukulele, så er den et super sjovt instrument at spille. I denne tekst kan du læse mere om de bedste ukuleler, hvilken ukulele du skal gå efter, hvordan man spiller på en, og om hvilke forskelle der er på en ukulele og en guitar.

Ukulele 
1. Testvinder – Santana Concert Ukulele Se Prisen
2. Den Billige – Santana Sopran UkuleleSe Prisen
3. Til begynderen – Akustisk Tenor Ukulele Se Prisen

Der findes et kæmpe marked af ukuleler, så du kan finde en, som passer til dig. Du kan finde et stort udvalg på Danguitar.dk.

Testvinder – Santana Concert Ukulele

san 35c concert ukulele

Denne lille ukulele er fyldt med lyd og god klang, hvilket gør den til et virkelig fint fund til prisen. Den lidt større størrelse giver den lidt mere fyldig tone, som mange kan lide.

Fordele:

 • Concert størrelse
 • God klang
 • Bygget i afrikansk sapele træ
 • Designet i Danmark

Ulemper:

 • Prisen.

Denne flotte ukulele er lavet, så den er så vellydende og nem at spille på som muligt. Fordi den er i en concert størrelse i stedet for sopran, har dens klang lidt mere dybde. Det gør også, at der er længere mellem ukulelens bånd, hvilket giver dine fingre mere plads til at spille. Ukulelen har i alt 18 bånd, så du har et stort toneregister at spille på.

Ukulelens krop er bygget i afrikansk sapele træ, som er et billigere alternativ til mahogni. Du får altså en varm og dyb klang uden at skulle betale mere i pris. Derudover giver sapele træet også ukulelen en flot udseende, da sapele er en rødlig træsort. Kroppen er lukket af med 3-delte hvide bindinger, hvilket også giver udseendet en fin detalje.

Ukulelens stemmeskruer er støbte, hvilket gør den nem at stemme. De lukkede stemmeskruer gør også, at ukulelen har en god stemmestabilitet, så du ikke hele tiden skal stemme den igen.

Denne concert ukulele fra Santana er ikke kun lavet for at være flot, men også lyde godt, hvilket er, hvorfor den tager titlen som testvinder.


Den Billige – Santana Sopran Ukulele

san 02na ukulele

Denne lille sag er en sopran ukulele, hvilket er en af de mest populære typer af ukuleler på markedet. Dette lidt billigere alternativ kommer stadig med god lyd og klang.

Fordele:

 • Sopran størrelse
 • God lyd
 • Prisen

Ulemper:

 • Lavet i lindetræ.

Denne lille ukulele kommer til en pris, hvor det er nemt at følge med. Den lidt lavere pris kommer også af, at ukulelen er lavet i lindetræ-finer. Dette gør, at ukulelen ikke har den bedste klang, men i forhold til prisen, kan man ikke klage. Fordi træet er finer, så har det sværere ved at bevæge sig med strengenes vibrationer, hvilket er, hvorfor lyden ikke er så dyb, som den måske vil have været ved en dyrere ukulele. Det betyder dog ikke, at denne ukulele ikke lyder godt, for det gør den. For at give ukulelen et mere spændende udseende, er lindetræet bliver givet et mat lakeret natur finish. Den matte lak gør, at ukulelen føles mere luksuriøst, når du har den i hænderne. Ukulelens hals er lavet i ahorntræ, hvilket gør den holdbar og giver strengenes vibrationer mulighed for at rejse ned i kroppen på ukulelen. Fingerbrættet og broen er lavet i palisander.

Med ukulelen følger der en gig-bag, så du nemt kan have din ukulele med på farten.


Til begynderen – Akustisk Tenor Ukulele

eu200t eq williams acoustic

Når du begynder at spille på et nyt instrument, vil du gerne have noget, som er nemt at få til at lyde godt. Med denne ukulele fra Williams Acoustic får du en ukulele i kvalitetsmaterialer, som har en god lyd.

Fordele:

 • Tenor størrelse
 • Lavet i massiv gran og mahogni
 • Sadel og stol i ben
 • Indbygget mikrofon

Ulemper:

 • Prisen.

Denne ukulele er lavet i materialer af høj kvalitet, hvilket er det, som giver den lidt højere pris. Ukulelens dæk er lavet i massivt gran, hvilket giver ukulelen en klar og dyb tone. Det skyldes blandt andet, at den massive gran har nemmere ved at vibrere i takt med strengen, hvilket producerer bedre lyd. Derudover giver det massive gran også ukulelen mulighed for at udvikle sig med tiden, hvilket ikke sker på samme måde med en ukulele lavet i finer. Bunden og siderne på ukulelen er lavet af mahogni, hvilket også giver lyden de lækre toner. Gribebrættet på ukulelen er lavet af sort valnød, og den har hele 18 bånd. Det giver dig et stort toneregister at spille på. Ukulelens sadel og stol er lavet i ben, hvilket giver bedre kontakt mellem strenge og krop end med alternativer i plastik.

Denne ukulele kommer også udstyret med indbygget mikrofon, så du kan tilslutte den en forstærker, hvis du gerne vil kunne spille højere.

Tenor størrelsen er især populær for folk, som optræder, da den lidt større krop giver mere lyd og volumen.

Du kan høre ukulelen blive spillet på her.

https://youtu.be/Fo_jWCWOd30

Hvilken ukulele skal jeg købe?

Ukulelen kommer i forskellige typer, som hver giver en forskellig klang og lyd. Hvilken typer som er bedst, er en smagssag, så det kan være en fordel at give dem alle 4 en chance. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige størrelser af ukuleler.

Sopran

Denne ukulele er standardstørrelsen, og den som de fleste ender med at købe. Det er den mindste størrelse, hvilket gør den nem at håndtere. Den har typisk mellem 12 og 15 bånd, og kort afstand mellem båndene. Den korte afstand mellem båndene gør, at den er nem at spille på for folk, som ikke er trænet i at spille på strengeinstrumenter. Den er dog svær at spille på for folk med større hænder.

Sopranukulelen stemmes typisk G-C-E-A.

Concert

Denne størrelser er det næstmindste ukulele. Selvom den ikke er lige så populær som sopranen, så har den en mere traditionel tone. Fordi kroppen er større, er dens klang dybere og mere fyldig, og den har også mulighed for at spille højere end sopranen. Den større størrelse gør også, at denne ukulele kan have flere bånd med mere afstand mellem dem. Det gør blandt andet, at denne ukulele er god til folk med større hænder.

Concert-ukulelen stemmes typisk G-C-E-A.

Tenor

Denne ukulele har en endnu større krop end concert ukulelen, hvilket giver den en større og dybere klang. Fordi den har en større klang, er den typisk mere populær blandt optrædende musikere. Denne ukulele er god til dig, som foretrækker en dybere tone, men hvis du gerne vil have noget traditionelt, så er sopranen eller concert ukulelen måske et bedre valg.

Tenorukulelen stemmes typisk G-C-E-A.

Baritone

Denne er den største af ukulelerne, den er nærmest en mini guitar. Den stemmes på den samme måde som de 4 højeste strenge på en guitar. Selvom den er en ukulele, så føles den meget anderledes end de andre størrelser. Det skyldes blandt andet, at den er tæt på at være guitar størrelse. Derudover spilles baritones akkorder anderledes end på de andre størrelser.

Denne ukulele stemmes typisk D-G-B-E.

Hvordan stemmer man en ukulele?

Ligesom ved andre strengeinstrumenter, så er det vigtigt, at ukulelen stemmer for at lyde godt. Det betyder også, at du skal kunne stemme en ukulele for at kunne spille på den. Der er forskellige måder at stemme din ukulele på, men du skal helst opnå samme resultat uanset metode.

Den nemmeste metode er at bruge en elektrisk tuner. Her kan du se om din streng spiller for højt eller for lavt, hvilket gør det nemt at justere tonen med stemmeskruerne. Du bruger den ved at placere tuneren på dit lår, når du sidder med din ukulele. Så spiller du på en streng, og så viser tuneren, om den er for høj eller lav. Du bliver så ved med at spille og justere på strengen, indtil den har den rigtige tone.

Den traditionelle metode er lidt sværere at lære. Her bruger du A-strengen som reference i forhold til de andre. Når du skal stemme E-strengen, placerer du fingeren på 5. bånd. Når du spiller de 2 strenge skal de lyde ens, da de begge spiller A.

Når du skal stemme C-strengen, skal du placere din finger på 4. bånd. Her skal den lyde som E-strengen, da de begge spiller E.

Hvis din ukulele har et højt G, skal du placere din finger på 2. bånd, så du spiller A. Den skal altså lyde som A-strengen.

Hvis du har en lavt G, skal du placere din finger på 5. bånd for at spille C. Selvom du spiller C, skal den lyde som A-strengen.

Du kan også stemme din ukulele med et klaver. Her spiller du strengens tone på klaveret og justerer ukulelen, indtil de lyder ens.

Hvad hedder strengene på en ukulele?

Strengenes navne afhænger af, hvilken tone de spiller. Fordi de forskellige størrelser spiller i forskellige toner, så hedder strengene også noget forskelligt. På sopran, concert og tenor hedder strengene G-C-E-A. Her er A-strengen den tyndeste og G-strengen den tykkeste. Hvis du stemmer efter et lavt G, så er C-strengen den tykkeste, men stadig placeret som 3. streng.

På baritone ukuleler hedder strengene D-G-B-E. Her er D tykkest og E tyndest.

Strengene kan også været navngivet efter tal. Her er 1 den tyndeste, den som er tættest på gulvet, og 4 er den tykkeste, den som er tættest på loftet.

Hvad koster en ukulele?

Der er stor forskel på ukuleler, så der er selvfølgelig også forskel på prisniveauerne. Prisen siger typisk meget om ukulelens kvalitet, men også tit om størrelsen. Sopranukulelen er de mindste, så de kommer typisk også med en lidt lavere pris, men det har ikke den største betydning for prisen.

Hvis du gerne vil have en billig ukulele, så skal du gå efter dem, som er lavet i finer og har plastik stole og sadel. Disse er nemmere at producere, hvilket giver dem en lavere pris. Dog lyder de typisk ikke så godt som deres dyrere alternativer.

Hvis du gerne vil have bedre lyd, så skal du også være klar til at betale mere. Her er ukulelen typisk lavet i massive stykker træ, hvilket giver bedre lyd. Det skyldes, at massivt træ er mere bevægeligt, så de kan lave bedre lyd, da de har mulighed for at lave større vibrationer. Du kan også finde ukuleler med sadel og stol i ben som transportere strengenes vibration bedre ned i kroppen. Det kræver dog mere af producenten at lave disse ukuleler, hvilket giver en højere pris.

Du kan også vælge at få en halvakustisk ukulele, men det giver også en lidt højere pris. Her er der en mikrofon ved strengeholderen, som gør det muligt at få den akustiske lyd over på en forstærker.

Ukulele vs. Guitar

Der er nogle, som tror, at ukulelen er en mini guitar, men det er ikke helt sandt. Guitaren har 6 strenge, og ukulelen har 4. Guitaren er også langt større og har typisk flere bånd end ukulelen. Det betyder også, at guitaren typisk har et større toneregister, men den er også sværere at spille på. Fordi ukulelen kun har 4 strenge, er dens akkorder meget mere simple end dem på guitaren. Ukulelens hals er også tyndere, hvilket gør den nemmere at spille på, da du ikke skal strække din hånd så meget for at kunne nå.

Der er mange, som bruger ukulelen som et gateway-instrument til guitaren. Det skyldes, at de typisk er nemmere at spille på, da de er mindre og har færre strenge, men du lærer stadig at vænne dig til at spille på et strengeinstrument. Hvis du gerne vil bruge ukulelen som en metode til at nå guitaren, kan du overveje at investere i en baritone ukulele, som har en større lighed til guitaren end de andre ukulelestørrelser. Den stemmes også efter de samme toner som guitarens 4 højeste strenge, hvilket giver den en lyd, som minder meget om guitaren.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 3

Bedømmelse

Marshall MS2
Tilbehør

Anmeldelse: Marshall MS2 mikro forstærker

Mikro Half Stack på 2 watt batteridrevet. MS-2´eren er den ultimative batteridrevne mikroforstærker. Fuldt pakket med Marshall-lyd i en størrelse på kun 14x11x6 cm. Har

Marshall AS50D
Tilbehør

Anmeldelse: Marshall AS50D

Produktet kan også findes her: https://www.thomann.de/dk/marshall_as50d.htm Comboforstærker til akustisk / elektrisk guitar på 50 watt, 2 kanaler, 2×8″ enheder og digital effekter. AS 50R yder

Boss SD-1 Super Overdrive Pedal
Tilbehør

Anmeldelse: Boss SD-1 Super Overdrive Pedal

Produktet er dog ved at udgå, hvorfor du snart kun vil kunne købe den opdaterede version: Boss SD-1W Super Overdrive guitarpedal Desværre en lidt dyrere