guitar kulde varme fugt

Kulde, varme, fugt og tørke

Hvad sker der med en guitar, når det er koldt?

”Det er sjældent, at selve temperaturen har indflydelse på guitarer, men i lange perioder med frostvejr, daler den relative luftfugtighed. Med andre ord bliver luften ”tør”. Når den normale fugt fordamper fra træ, så skrumper det en lille smule. Man siger, at træet ”svinder”. Træet svinder dog kun på tværs af åreretningen. Mange har derfor oplevet, at båndene på deres guitar begynder at stikke en lille smule ud og kan rive lidt i fingrene. Det er halsen der er blevet lidt smallere.”

Gælder det både akustiske og elektriske?

”Ja, men på akustiske guitarer kan for lav luftfugtighed komme til udtryk på langt mere graverende måder, da de jo er lavet af mange forskellige stykker træ, sat sammen på kryds og tværs af  åreretning. Hvis guitaren har et massivt dæk, vil man opleve at det ”synker”, altså begynder at bue nedad og væk fra strengene. Det kan være svært at se med det blotte øje, så mange vil først opdage problemet, når strengene begynder at ligge for lavt og rasle. Lægger man en lineal på tværs af dækket, vil man kunne se luft mellem dækket og linealen i stedet for en svag runding op mod strengene.”

Vi har hørt om begrebet ”korean hump”, hvad er det?

”Problemet har fået dette navn efter en sending guitarer fra Korea. De raslede alle midt på halsen, og også her var synderen for lav luftfugtighed. På en akustisk guitar er halsen som oftest limet fast til kroppen på en træklods, hvor årene går på tværs af halstræets åreretning. Så når træet i halsen svinder, gør klodsen det ikke. Der opstår derfor en bule eller ”hump” inde over kroppen, som forårsager strengeraslen. Dette problem kan selvfølgelig opstå på alle guitarer og ikke kun de koreanske.”

Hvordan skal man forholde sig i sådanne tilfælde?

”Indimellem bliver guitaren ”god igen”, når den har været opbevaret i normal luftfugtighed i en længere periode, men der kan opstå udtørringsskader, der ikke løser sig selv. Hvis den fx stadig har korean hump, kan det være nødvendigt at tage de gamle bånd ud af halsen og slibe ”bulen” i træet væk, hvorefter man monterer nye. Dette bør dog kun gøres af en fagmand og er ikke billigt, hvorfor det bedst kan betale sig på dyrere instrumenter.”

Hvad gør man, når udtørringen har medført deciderede revner?

”Så er det vigtigt, at man får den til en guitarreparatør hurtigt. Hvis man lader en revne være for længe, kan den blive større og træet nå at ”sætte sig”. Det kan derfor blive sværere at reparere revner jo længere, man venter.”

Hvad kan man gøre for at forebygge udtørringsskader?

”Det kan være en idé at anskaffe sig et digitalt hygrometer. Man kan flere steder få billige termometre og hygrometre, der viser den relative luftfugtighed. De fleste guitarer er fremstillet i en relativ luftfugtighed på mellem 45 og 55 procent. Problemet kommer ofte, når luftfugtigheden ligger uden for disse værdier i længere perioder. I perioder med lav luftfugtighed er det en god idé at lade sin guitar ligge i kasse eller gigbag. De er selvfølgelig ikke lufttætte, men kan dog holde lidt på fugten i mangel af bedre.”

Det handler altså om at ”tilsætte” fugt?

”Ja. En god investering til akustiske guitarer er en såkaldt ”humidifier”, der i princippet er en fugtig svamp, man opbevarer i etuiet sammen med guitaren. Man kan også lave en humidifier selv. Der findes flere guides til dette på internet. Man skal dog følge anvisningerne nøje, så man ikke får en for fugtig guitar, med mug og irrede bånd til følge.”

Spiller guitarens alder ind?

”Det er særligt vigtigt at være opmærksom på luftfugtigheden med nye og nyere guitarer, da de er ekstra følsomme overfor ændringer i luftfugtigheden. Ældre instrumenter bliver ikke påvirket så meget, da de har ”sat sig” med tiden.”

Er billige guitarer de mest udsatte?

WDet forholder sig faktisk stik modsat. Jo bedre guitar, jo større fare, da de dyrere guitarers materialer ofte er tyndere og finere for at kunne frembringe den bedre klang. Til gengæld er de så mere følsomme overfor ydre påvirkninger. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at garantien på guitaren ikke dækker skader opstået på grund af for lav eller for høj luftfugtighed, uanset om man har købt en billig eller en dyr guitar.”

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 1

Bedømmelse

Meinl Percussion Darbuka HE103
Percussion

Anmeldelse: Meinl Percussion Darbuka HE103

Aluminium Darbuka, leveres inkl. stemmenøgle. Meinl Darbukas og Doumbeks Disse instrumenter udgør en vigtig del af blandt andet tyrkisk og ægyptisk musik. Så småt er

Line 6 Pocket POD
Tilbehør

Anmeldelse: Line 6 Pocket POD

POD i batteridrevet lommeformat med mere end 300 presets af topguitarister. Line 6´  POD 2.0 er én af alle tiders største klassikere indenfor guitargrej. Den

pleje af din akustiske guitar
Tips & tricks

Pleje af din akustiske guitar

RÅD TIL PLEJE AF MASSIVE (EJ FINÉR) GUITARER OG BASSERTræ er følsomt overfor kulde, varme, tørke og fugtighed. Din guitar eller bas kan derfor påvirkes