guitar pedal

Pedalguide introduktion

Er det nødvendigt med et pedalboard? I hvilken rækkefølge skal pedalerne sidde? Skal de have true bypass? Vi gør på disse sider op med problemer og panik på pedalboardet og giver dig et par hints til at komme i gang.


Guitarguderne skal vide, at grejnørder får snakket nok om de seksstrengede og tilhørende forstærkere. Men der er trods alt intet varmere og mere omdiskuteret emne end de små, farvestrålende effektpedaler, guitarister sætter i vejen for deres signal for at skabe variation i hverdagen. Et rigtigt gearhead er altid på udkig efter den næste pedal, som helt sikkert har lige dét, der vil gøre setup og tone perfekt.

I dag er der uendelige muligheder for at bruge både tid og penge på denne hobby/besættelse. Udbuddet er simpelthen koloenormt. Fra de gængse og altid brugbare klodser fra fx Boss til håndbygget high-end med producentgaranti om magi i kredsløbene og navne, som er meget svære at udtale.

Fem pedaler, fem problemer

Men har man fem effektpedaler, har man ligeså mange problemer. Og hvis man vil have lidt styr på dem, må man opgive at transportere dem rundt i en Netto-pose og sætte dem op på et board. Vil man have maksimal ydelse ud af sine effekter, er der mange overvejelser at gøre. Kabler, strømforsyninger og effekternes rækkefølge har altsammen indflydelse på såvel kvaliteten af effekten som brum og baggrundsstøj. Dertil kommer mere finurlige emner som fx true bypass som vi vil prøve at kaste lys over andetsteds på disse sider.

Ingen regler

Der findes ingen generele regler, når man sætter sit board op. Dog er der visse guidelines man kan følge hvis man er helt på bar bund. Derfor har vi lavet en video-guide som du kan se lige her. Hvis man ikke er til regler og guidelines, så må man selv eksperimentere med rækkefølgen af effekter og finde ud af, hvad man kan lide. De fleste vælger som tommelfingerregel dog at have deres forvrængerpedaler i starten af kæden og de tidsbaserede effekter til sidst. Typisk ser man en wah-pedal stå lige efter tuneren, altså før forvrængerne, og det er også det mest brugte sted at placere en kompressor.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 1

Bedømmelse

IK Multimedia iRig Pre
Computer

Anmeldelse: IK Multimedia iRig Pre

Mikrofon-preamp interface til Android smartphones og tablets, iPhone / iPod touch / iPad. XLR indgang med 48 v. phantom power. iRig Pre er den ultimative

Novation Circuit
DJ udstyr

Anmeldelse: Novation Circuit

Produktet er desværre udgået, men vi anbefaler i stedet Novation Launchpad PRO som er opgraferingen fra denne. Kompakt og batteridrevet standalone groove box med klassisk