pleje af din akustiske guitar

Pleje af din akustiske guitar

RÅD TIL PLEJE AF MASSIVE (EJ FINÉR) GUITARER OG BASSER
Træ er følsomt overfor kulde, varme, tørke og fugtighed. Din guitar eller bas kan derfor påvirkes kraftigt af klimaforandringer. Følg disse råd, for at undgå at den tager skade, og for at sikre at den lyder bedste muligt.

TØRKE ER GUITARENS VÆRSTE FJENDE
Dit instrument kan ikke lide luftfugtighed under
40 %. De første tegn på for lav luftfugtighed plejer at være, at dækket ser stribet ud når man spejler det i direkte belysning, og at båndene stikker ud, især på ibenholt-gribebræt. Det der sker, er at træet svinder pga. udtørring, og hvis man ikke umiddelbart lægger guitaren i kassen når man konstaterer disse tegn, risikerer man at den slår revner. Værst er det hvis et grandæk revner, da en reparation af grandæk altid vil kunne ses. Cedertræ, rosentræ, ibenholt og mahogni er nemmere at reparere.

VINTEREN ER LIVSFARLIG
Luftfugtigheden synker i takt med ydertemperaturen og hvis man har pejs, kakkelovn el. lign. så er risikoen endnu større. En god og billig investering er et hygrometer (en fugtighedsmåler). Så kan du se hvornår det er tid til at lægge din guitar i sin kasse, hvor den har det bedst. Du kan opbevare en lille svamp i kassen som du fugter en gang om ugen når det er frostgrader udenfor eller tørt af anden grund.
HVIS UHELDET ER UDE: NIX PILLE!
Lad være med at røre med fingrene ved en revne. Der kommer en sort stribe som ikke kan fjernes. En revnet guitar mister i værdi, men mister ikke sin tone, hvilket mange tror. En udtørret guitar lyder ikke optimalt, men når den er tilbage i normal fugtighed får den også sin klang tilbage. Der findes dygtige guitarbyggere som kan reparere revner så det næsten ikke kan ses, hvis man altså ikke har pillet ved revnen.

FOR HØJ LUFTFUGTIGHED ER HELLER IKKE GODT
Over 70 % luftfugtighed skaber også problemer for guitaren, så pas på.

EFTERLAD ALDRIG DIN GUITAR I BILEN
Der kan blive op til 70 grader varmt, hvilket kan medføre at limninger giver sig. Hvis du har været ude i stærk kulde med din guitar, så vent en times tid med at pakke den ud. Så kan guitaren tilpasse sig langsomt til stuetemperaturen.

OBS PÅ GARANTIEN
Garantien dækker kun fabrikationsfejl og således ikke revner, der er opstået pga. tørhed, da disse af producenterne anses for selvforskyldte. I øvrigt gælder, at en massivtræs guitar lyder bedre jo mere der bliver spillet på den, så lad være med at gemme den under sengen, men brug dit instrument så tit som muligt.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

Annonce

Skabelon til fremtidsfuldmagt

Med en fremtidsfuldmagt har du selv indflydelse på, hvem der skal varetage dine personlige og økonomiske interesser, hvis du skulle havne i en situation, hvor

udskiftning af strenge
Tips & tricks

Udskiftning af strenge

Den mest basale og vigtigste måde at holde guitaren i god form på er simpel: Skift strenge. Sådan skifter du strenge på din guitarStart med

Korg SQ-1
DJ udstyr

Anmeldelse: Korg SQ-1

Kompakt step-sequencer med 2 x 8 trin, tilslutning for både analoge med CV/GATE og nye moderne synthesizere med MIDI. SQ-1 er en kompakt step-sequencer med