den ultimative guide til begynder guitar

Den ultimative guide: De 3 bedste råd til en nybegynder på guitaren

Når du har erhvervet dig din helt egen guitar, hvad end det er en akustisk guitar i bedste lejrbålstil eller en rockende Fender, skal du for alvor i gang. Med at spille, øve og jamme. Du kan slet ikke vente med at få lært ALLE de fede sange.

Der er en uendelig verden af musik at kaste sig ud i. Millioner af numre at lære og et ocean af teknikker og tricks og soloer.

Men hvad gør du egentligt lige, for at du ikke bare sidder og plinker på guitaren? For at du rent faktisk lærer at spille musik, som du jo gerne vil?

Lær guitaren at kende

Først skal du have styr på din guitar og dens strenge. Du ved selvfølgelig allerede, om det er en akustisk guitar eller en elguitar, du har købt. Og måske har du også allerede lidt udstyr til den.

Sæt dig ned og kig på det. Bliv fortrolig med, hvordan teknologien fungerer, og hvad der er op og ned på din guitar.

Allervigtigst er det at sørge for at have styr på strengene på din guitar. Det er jo dem, musikken skal komme fra.

Langt de fleste guitarer har seks strenge. Den tykkeste giver den dybeste tone. Strengene hedder E A D G H E. 

Bogstaverne står for de fem toner, din guitar spænder over. Både den tykkeste og den tyndeste streng spiller E-tonen, men der er to oktavers forskel mellem de to strenge.

Den lille E-streng hedder også førstestrengen. Derefter er H andenstrengen, G tredjestrengen, D fjerdestrengen, A femtestrengen og store E er sjettestrengen.

Det kan være lidt svært at huske, men måske kan du finde på en remse, der hjælper med det. Du skal bruge det, når du lærer akkorder og sange.

Stem din guitar rigtigt

Derefter skal du sørge for, at din guitar er stemt korrekt, så du ikke spiller falsk. Det kan godt være super svært, hvis dine ører ikke er trænede til at stemme guitaren endnu, og du ikke har lært, hvordan man egentligt gør.

Det er dog super vigtigt at lære, for ellers kommer dit guitarspil altid til at lyde som kattejammer. Og så bliver det svært at imponere andre end dig selv med det.

Der er mange måder at stemme en guitar på. Du har måske fået en clip-on-tuner med, da du købte guitaren. Den kan hjælpe dig med at gøre arbejdet. Men for en begynder, der bare skal øve derhjemme, er det nemmeste trick at finde en tuner-app til din smartphone. Nogle bud kunne være apps som Pano Tuner eller gStrings, der kan hentes på appstore. De er dog ikke lige så pålidelige som en rigtig tuner.

En sang ad gangen

Når du endelig sætter dig og spiller på guitaren, skal du have styr på det helt basale: akkorderne. 

De tre vigtigste akkorder at kunne er G, D og A7. Du kan finde masser af vidoer på YouTube, der forklarer de tre akkorder. Du kan se, hvordan du skal placere fingrene på dit gribebræt for at spille de tre akkorder her:

Et godt eksempel på en sang kunne være Lars Lilholts klassiker Kald det Kærlighed, Blowing in the Wind af Bob Dylan eller tusinde andre, som også kun benytter G, D og A7.

Derefter er det bedste råd at lære én sang ad gangen – og at lære den godt. Så får du styr på de basale teknikker, og du lærer ikke en masse ting halvt eller forkert, før du rykker videre til en ny sang, du aldrig rigtig bliver god til.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

Korg SQ-1
DJ udstyr

Anmeldelse: Korg SQ-1

Kompakt step-sequencer med 2 x 8 trin, tilslutning for både analoge med CV/GATE og nye moderne synthesizere med MIDI. SQ-1 er en kompakt step-sequencer med

Furch Instruments
Brands

Furch

Furch Instruments ligger langt ude på landet i Tjekkiet. Den lille fabrik med Frantisék Furch i spidsen har blot 25 ansatte og producerer moderate tretusinde