Indhold
Der er vandrestave… og så er der Salomon Ultra Carbon Foldable 120 cm. Jeg har haft dem med i rygsækken (og ofte på rygsækken) gennem alt fra danske fjordstier til stejle stigninger i de italienske Alper. Det her er ikke bare en stav – det er noget nær en ingeniørkunst, designet til folk, der tager deres tempo, deres pakkevægt og deres terræn alvorligt. Og ja – det gælder også mig.
Jeg testede dem over en periode på tre måneder, hvor jeg skiftevis brugte dem til trailløb i Rold Skov, hurtig-vandring i Pyrenæerne og endda på en weekendvandring i Mols Bjerge. Og selvom det ikke nødvendigvis er den billigste løsning – så er det den bedste.

Vægt og pakbarhed – det føles som snyd
Salomon Ultra Carbon Foldable 120 cm vejer næsten ingenting. Jeg troede helt ærligt, jeg havde glemt dem i bilen første gang jeg tog rygsækken på – så lidt fylder og vejer de. Når de er foldet sammen, passer de ned i den lille netlomme foran på min løbevest, og under et af sommerens trailløb i Silkeborg kunne jeg lynhurtigt folde dem sammen, sætte dem i vesten og glemme alt om dem, indtil stigningerne igen meldte sig. Det er et kæmpe plus.
Jeg har også testet INF 5-sektioners stavene og Joluvi Trekking-udgaverne, som godt nok er billigere, men man kan altså mærke forskellen. De er tungere, mere kluntede at pakke sammen, og fylder alt for meget til løb eller hurtigfærden i kuperet terræn.
Stivhed og effektivitet – propulsion med hvert skridt
Der er noget ret fantastisk over den måde, de her kulfiberstave reagerer på, når man planter dem i jorden og presser sig op ad en skråning. De giver et mærkbart energiboost – især på stejle opstigninger, hvor jeg kunne mærke, hvordan næsten al kraft gik direkte tilbage i mit afsæt. Der er nul slinger i valsen her. Sammenlignet med mine gamle aluminiumsstænger fra Joluvi (som har fin værdi for pengene, bevares), så føles Salomon-stavene som en fjeder, der propeller dig fremad.
Men – vær opmærksom på, at karbon også betyder, at du skal være lidt forsigtig. Jeg fik én af stavene lidt i klemme i en klippesprække ved Caminito del Rey, og der skal man være varsom. Aluminium bøjer ofte – karbon KAN knække.
Håndtag og rem – næsten i mål
Håndtaget er lavet i EVA-skum og ligger super behageligt i hånden. Faktisk så godt, at jeg i starten troede, jeg havde et par trailhandsker på – men det havde jeg ikke. Remmene er bløde og giver ikke slidsår, selv ved mange timers brug. Jeg løb en hel dag i Vercors massivet i Sydfrankrig, og her kom jeg hjem uden nogen gener i håndleddene, selvom jeg havde stokkene fremme 80% af tiden.
MEN – og her kommer det klassiske “det perfekte findes ikke” – skummet er ikke det bedste til at absorbere fugt, når hænderne for alvor sveder. På især varme dage blev grebet lidt glat. Jeg begyndte at pakke et lille stykke sportstape med og viklede det rundt om grebet de dage, temperaturen smuttede over 26 grader. Det løste problemet ganske fint, og mange gør det samme, har jeg læst på Reddit.
Foldbarhed og betjening – hurtigt som et klik
Det tager mig præcis 7 sekunder at udfolde stokkene og låse dem på plads – ja, jeg tog tid; ja, jeg er nørd. Det er faktisk muligt at gøre det med én hånd, når du først har lavet øvelsen nogle gange. Det har jeg brugt meget tid på at træne op til langdistanceløb, hvor tempo er alt.
Sammenlignet med eksempelvis Joluvi Klamp (med drejelåse), så er Salomon én stor fornøjelse. Låsemekanismen er intuitiv og føles stærk – ikke én gang havde jeg en følelse af, at leddene ville give sig, hvilket også bekræftes af mange brugere både i Danmark og internationalt.
Langture, ultraløb og bjergstier – der hvor de skinner
Jeg tog dem med på et 50 km ultraløb i Norge i sensommeren. Jeg havde trænet med dem inden da, så mine overarme og skuldre havde vænnet sig til rytmen. Her blev det tydeligt, hvorfor folk kalder dem ‘de bedste til løb og bjerg’. Ud over den lette vægt og geniale pakbarhed, så gør stivheden og momentoverførslen det nemmere at bevare rytmen – især i stykker med op/ned-op/ned terræn, hvor mange ellers mister flow.
På hyggevandringer med min datter i Dyrehaven? Tja, dér er de måske lige i overkanten. For sikkert – de er fede, men også mere skrøbelige og dyre, end man har brug for til en rolig søndagstur.
Konklusion – bedre findes simpelthen ikke (for de rette brugere)
Salomon Vandrestav Ultra Carbon Foldable 120 cm får ikke bare mit hjerte til at banke hurtigere – de får mig til at gå hurtigere. Og det er dét, der tæller, når man rykker sig ind i kategorien af seriøse trailløbere, hurtig-vandrere eller bjergentusiaster. Ja, prisen er høj. Ja, grebet kunne tage mere sved. Men nej – jeg har endnu ikke fundet et bedre kompromis på markedet, og jeg har testet rigtig mange.
Fordele:
- Ekstremt lav vægt – perfekt til trailløb og lange ture
- Meget stiv konstruktion, som overfører energi effektivt
- Nemt foldbare og super kompakte
- Komfortabelt håndtag og blød rem
- Stille og diskrete på jordunderlag
Ulemper:
- Høj pris – men giver valuta for pengene til de rette brugere
- Grebet kan blive glat ved meget svedige hænder
- Karbon kræver mere forsigtighed på klippefyldt terræn
Mærkat: Bedst i test. Den her stav får min entydige anbefaling – men kun hvis du ved, hvorfor du har brug for det bedste.
Salomon Vandrestav Ultra Carbon Foldble 120 cm er min yndlings vandrestav og den bedste i test.
Bedøm dette indlæg
Bedømmelse