Anmeldelse af Daiwa 21 Ballistic MQ LT 2500D

Anmeldelse af Daiwa 21 Ballistic MQ LT 2500D

Daiwa 21 Ballistic MQ LT 2500D er den syvende bedst anmeldte fiskehjul jeg har af alle dem jeg har testet.

Der er noget helt særligt ved at stå tidligt op, tage sin stang og hjul under armen og liste sig ud til kysten, inden verden er vågnet. Jeg har brugt mange morgener – og sene aftener – med Daiwa 21 Ballistic MQ LT 2500D monteret på min kyststang, og jeg må sige, at det her hjul har overrasket mig. Ikke bare en smule, men meget. Jeg har gennem årene testet stribevis af hjul fra Shimano, Penn og andre topmærker, men det her… det var noget andet.

Det første, jeg bemærkede, da jeg pakkede det ud, var vægten. Eller rettere sagt – den næsten fraværende følelse af vægt. Det føles virkelig som næsten ingenting, selv monteret på en 9’ kyststang. Jeg fisker meget på Bornholms klippekyster, hvor man gerne skal gå et par kilometer (eller ti!) med udstyret, og her har det virkelig gjort en forskel. Man bliver bare ikke træt i samme grad, som jeg fx gjorde med min gamle Shimano Nasci C3000.

Anmeldelse af Daiwa 21 Ballistic MQ LT 2500D

Saltvand? Ikke noget problem

Jeg kan ikke sige det tydeligt nok – hvis du fisker i saltvand, og gerne vil spare dig selv for ærgrelser over rustne hjullejer og knasende gear, så er Magseal-teknologien i Ballistic MQ et direkte svar på dine bønner. Jeg har været lidt skeptisk over for det i tidligere Daiwa-modeller – især de tidlige udgaver hvor Magseal forårsagede en underlig gnidningslyd – men her har de fået det til at spille. Jeg har brugt hjulet i mindst fire fisketure ugentligt i tre måneder langs den salte Øresundskyst på Sjælland uden ét eneste tegn på korrosion eller stivhed i gearene.

Jeg skyller selvfølgelig altid mit hjul efter brug, det skal man, men det er betryggende at vide, at det er bygget til at modstå salt. Jeg har tidligere haft både en Shimano Sedona og en Daiwa Fuego LT, som begyndte at vise tegn på slitage og stivhed efter bare nogle få uger i saltvandsmiljø – men ikke Ballistic’en. Den er et decideret panserskabt værktøj mod salt, sand og skidt.

Monocoque-kroppen – en reel gamechanger

Jeg har længe været fascineret af konceptet med monocoque-konstruktion, men det her var mit første rigtige møde med det i felten. At kroppen består af ét sammenhængende stykke giver to klare fordele i praksis: mindre flex under pres (eksempelvis under fight med en tung havørred, som forsøger at smutte under en sten), og meget bedre tæthed omkring gear og indmad. Det føles ekstremt solidt, uden at det bliver tungt – og dét kræver altså noget ingeniørkunst.

Jeg har fightet flere større torsk fra kajak, hvor jeg virkelig har spændt bremsen, og kan bekræfte at det her hjul bare bliver ved og ved. Ikke én gang har det vaklet eller føltes som om, det blev presset for hårdt. I sammenligning synes jeg faktisk, at Shimano Stradic FM 2500D, som ellers er en klar favorit i mange kredse, viste lidt mere fleks, især ved lange, seje fights.

Lethed og balance – også vigtigt for præcision og føling

Letvægt betyder mere end bare komfort. Når jeg fisker med små kystwoblere eller letslæbende blink, er det afgørende for mig, at jeg kan mærke bevægelserne i stangtoppen og samtidig hurtigt justere tempo og rytme. Ballistic MQ LT 2500D er så balanceret og let, at jeg føler, jeg har fuld kontakt med agnen hele tiden. Det gør altså en reel forskel for præcision og timing, når man spotter en fisk og vil give det perfekte indspil.

Her synes jeg Shimano Nasci 1000FC kom lidt til kort. Den er også let, men man mister lidt af følelsen i den virkelig fine ende, hvor små detaljer i agnbevægelser kan betyde, om fisken napper eller ej.

Lyden og følelsen af bremsen

Jeg ved godt, det er en småting, men jeg elsker den lyd, Daiwa har skabt i bremsen. Den har en tilfredsstillende, ren klik-lyd, når linen glider ud under belastning. Ikke for skinger, ikke for tung – bare spot on. Og bremseevnen i sig selv? Den er imponerende. Med 22 lbs som max drag er det nok til langt de fleste danske forhold, og bremsen er glidende og præcis hele vejen igennem.

Vedligeholdelse – ikke for dovenfiskeren

Okay, her kommer så det eneste lille irritationsmoment, jeg har oplevet: Magseal kræver lidt extra pleje. Det er ikke noget, man skal pille ved selv, og hvis olien i tætningen skal skiftes, skal du forbi en autoriseret tekniker. Det er ikke en katastrofe – og du kan fint bruge hjulet i årevis bare ved at skylle det jævnligt – men det er vigtigt at vide, at det ikke er vedligeholdelsesfrit. Til forskel er fx Shimano-konstruktioner nemmere at adskille og rense selv, hvis man er lidt fingernem.

Til hvem – og til hvad?

Jeg vil klart anbefale Daiwa Ballistic MQ LT 2500D til lystfiskere, der primært fisker fra kyst, mole eller måske endda fra kajak, hvor vægt og korrosionsmodstand er helt essentielle faktorer. Det er ikke hjul nummer ét til tungt vinterfiskeri med tunge agn, men det klarer sig fint med mellemstore blink op til omkring 25 gram – og til let fiskeri efter havørred, aborre og let mede – der er det simpelthen fremragende.

Det koster lidt mere end fx Shimano Nasci og Daiwa Ninja LT, men du får til gengæld et hjul, der i mine øjne konkurrerer direkte med Stradic FM og tilmed overgår det ved længere tids brug i krævende forhold.

Fordele:

  • Fantastisk let og fuldstændig balanceret design
  • Monocoque-konstruktion giver øget holdbarhed og tæthed
  • Magseal-teknologi beskytter effektivt mod saltvand og snavs
  • Utrolig glat og stærk bremse med lækker lyd
  • Solid byggekvalitet – aluminium og godt greb i håndtaget

Ulemper:

  • Magseal kræver specialservice, hvis tætningen skal vedligeholdes
  • Ikke den billigste løsning – men heller ikke for dyr, set i lyset af kvaliteten
  • Ikke ideel til meget tungt fiskeri eller store saltvandsrovfisk (så op i størrelser hvis dét er målet)

Alt i alt vil jeg sige, at hvis du – ligesom jeg – vil have et let, stærkt og langtidsholdbart hjul med stærk saltvandsresistens, og du er villig til at ofre lidt ekstra vedligeholdelse for det, så er Daiwa 21 Ballistic MQ LT 2500D et af de allerbedste bud på markedet lige nu. Jeg er bestemt fan.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

Anmeldelse af Brother P-Touch Cube Plus
Kontor

Anmeldelse af Brother P-Touch Cube Plus

Brother P-Touch Cube Plus er den syvende bedst anmeldte etiketprinter jeg har af alle dem jeg har testet. Jeg har efterhånden testet en hel del

Bedste Skråstole i test
Børn

7 Bedste Skråstole i test

Som nybagte forældre ved vi, hvor vigtigt det er at have frie hænder i hverdagen – samtidig med at baby trives trygt og godt. Efter

Yamaha PSR-A3000
Keyboard

Anmeldelse: Yamaha PSR-A3000

Automatikkeyboard med 61 tangenter, orientalske lyde og styles, alsidig joystick-controller og avancerede Oriental Scales-funktionalitet, 997 lyde, 58 tromme/effekt sæt, og 480 XG lyde. Med et