Anmeldelse af Cozze Pizza Oven with Thermometer for Gas 13″
Cozze Pizza Oven with Thermometer for Gas 13” har været en spændende oplevelse at teste gennem de seneste måneder. Som en kæmpe pizza-entusiast, der har prøvet alt fra murede stenovne til de nyeste high-end gaspizzaovne, var jeg nysgerrig på, hvad denne kompakte model kunne tilbyde. Jeg har brugt den både hjemme på terrassen og taget den med til sommerhuset, og jeg kan allerede fortælle, at dens kompakte størrelse og brugervenlighed virkelig skiller sig ud. Men den har også sine begrænsninger, som man skal være opmærksom på, hvis man overvejer at investere i den. ### Perfekt til små områder – men kræver lidt øvelse Noget af det første, jeg lagde mærke til, var hvor kompakt denne pizzaovn er. Med sin 13” størrelse passer den perfekt til mindre terrasser, altaner eller til at tage med i bagagerummet, hvis man vil lave pizza på farten – for eksempel i sommerhuset eller på campingturen. Jeg har tidligere brugt Cozze 17”, som giver mere plads til større pizzaer, men den fylder også en del mere og kræver en større opbevaringsplads. Hvis man bor i lejlighed eller har et mindre udekøkken, giver denne 13” model meget mening. Dog skal det siges, at åbningen er ret smal, hvilket gør det lidt besværligt at få pizzaen ind og ud – især indtil man får teknikken på plads. Jeg endte med at brænde nogle skorper i starten, simpelthen fordi jeg havde svært ved at få pizzaen hurtigt nok ind og drejet i tide. Efter nogle forsøg fik jeg dog styr på det, og nu føles det mere naturligt. ### Hurtig opvarmning – men hold øje med temperaturen En stor fordel ved denne ovn er dens opvarmningstid. Den når optimal temperatur på omkring 20-25 minutter, hvilket er hurtigere end mange konkurrenter i samme prisklasse. Ooni Koda 12 er lidt hurtigere, men forskellen er ikke stor nok til, at det gør en betydelig forskel for madlavningsoplevelsen. Dog har jeg lagt mærke til, at det indbyggede termometer ikke altid viser den helt præcise temperatur. Det kan godt ligge nogle grader ved siden af den reelle temperatur på pizzastenen. Jeg begyndte derfor hurtigt at bruge et infrarødt termometer for at sikre mig, at stenen var ordentligt opvarmet, før jeg smed pizzaen ind. Det er en lille ting, men noget, man skal være forberedt på, hvis man vil have helt perfekte pizzaer. ### L-formet brænder giver god varmefordeling En af de ting, jeg virkelig sætter pris på, er den L-formede brænder, som fordeler varmen ret jævnt. På nogle billige gaspizzaovne oplever jeg ofte, at den ene side af pizzaen bliver meget mørkere end den anden, men her var forskellen ikke så markant. Selvfølgelig kræver det stadig, at man drejer pizzaen et par gange undervejs, men det er helt normalt for en pizzabager-oplevelse. Jeg testede den op mod Witt Etna Rotante, som har en roterende sten, og det var tydeligt, at Witt-Rotante tog sig af rotationen for mig og dermed gav en endnu mere ensartet tilberedning. Men Cozze 13” gør stadig et overraskende godt stykke arbejde for en pizzaovn i denne prisklasse. ### Pizzakvaliteten – sprød bund og autentisk smag Men hvad med det vigtigste – hvordan smager pizzaerne? Efter lidt eksperimenteren med temperatur og bagetider formåede jeg at lave pizzaer med en dejligt sprød bund og flot oppustede skorper. Jeg elsker at bruge Caputo Tipo 00 mel til min dej, og sammen med de høje temperaturer i ovnen gav det en næsten Napoli-agtig konsistens. Pizzabagetiden ligger på 2-3 minutter, hvilket er lidt længere end nogle high-end gasovne som Ooni Koda 16, der kan lave en pizza på under 90 sekunder. Men ærligt talt synes jeg ikke, at det er et problem. Jeg foretrækker at have lidt mere kontrol over bagningen, og jeg fik utroligt gode resultater med denne ovn, når jeg først havde mestret teknikken. ### Kan den bruges til andet end pizza? Som en, der elsker at eksperimentere i køkkenet, prøvede jeg også at bage fladbrød og grille grøntsager i ovnen. Det fungerede ganske udmærket, men den snævre åbning og den kompakte indre gør, at den ikke er lige så velegnet til for eksempel bagning af brød eller stegning af kød, som nogle større modeller er. Jeg kender folk, der har modificeret Cozze 13” til at bruge træpiller for at få en mere autentisk, brændt smag på deres pizzaer, men det er ikke noget, jeg selv har prøvet endnu. ### Gasforbrug og økonomi En dejlig ting ved denne model er, at den bruger gas ret økonomisk. Selv efter flere ugers brug havde jeg ikke brugt så meget gas, som jeg havde forventet. Dette gør den ideel, hvis man vil lave pizza ofte, men ikke ønsker at skulle købe gaspatroner hele tiden. ### Konklusion – hvem bør købe Cozze Pizza Oven with Thermometer for Gas 13”? Dette er en fantastisk pizzaovn til dig, der har begrænset plads, men stadig gerne vil lave sprøde, autentiske pizzaer derhjemme. Den er hurtig at varme op, let at tage med, og når man har lært teknikken, kan den levere resultater, der kan konkurrere med langt dyrere modeller. Dog kræver den lidt øvelse, især på grund af den smalle åbning, og det indbyggede termometer er ikke 100% præcist. Hvis du vil have en pizzaovn, der også kan håndtere større retter, kan det også være værd at overveje en større model – men for kompakt pizza-bagning er denne Cozze en af de bedste muligheder på markedet. ### Fordele:
– Kompakt og let at transportere
– Hurtig opvarmning (~20-25 min)
– Jævn varmefordeling takket være L-formet brænder
– Gasøkonomisk og nem at bruge
– God værdi for pengene ### Ulemper:
– Smal åbning gør den lidt svær for nybegyndere
– Termometeret er ikke altid pålidelig
– Lidt længere bagetid end nogle high-end modeller
– Begrænset alsidighed udover pizza Hvis du leder efter en kompakt, prisvenlig pizzaovn med god ydeevne, er dette klart en af de bedste muligheder lige nu!
Efter nøje overvejelse har Cozze Pizza Oven with Thermometer for Gas 13″ fået en 5. plads i min top 7 bedste pizzaovne.