Indhold
Da jeg første gang pakkede min Ankarsrum AKM 6230 Matt Black ud, vidste jeg, at jeg stod over for en røremaskine, der var noget helt særligt. Jeg har testet mange røremaskiner gennem årene, men Ankarsrum har altid haft et næsten kultagtigt ry blandt seriøse bagere. Efter flere måneders brug kan jeg godt forstå hvorfor – men jeg har også opdaget et par ting, der kræver tilvænning.
Designet alene skiller sig markant ud fra de klassiske KitchenAid- og Kenwood-modeller. Motoren er placeret i bunden, og skålen roterer i stedet for piskeriset. Det kræver lidt tilvænning, hvis du er vant til en traditionel røremaskine, men det giver en utroligt stabil og jævn æltning.

Kraftfuld motor og sublim æltning
Med en 1500W motor er denne maskine intet mindre end en arbejdshest. Jeg har flere gange lavet store portioner dej – op til 5 kg brøddej – uden at maskinen på noget tidspunkt kæmpede. Faktisk føles motoren nærmest underudnyttet, selv ved de tungeste deje. En af de største fordele er, at den kører stille og roligt uden at “vandre” på køkkenbordet, som jeg har oplevet med både KitchenAid Artisan og Kenwood Chef XL.
En sjov test, jeg laver med alle røremaskiner, er at lave en 100% fuldkornsdej, da denne type dej virkelig kan få svagere maskiner til at knokle. Ankarsrum klarede det uden problemer. Æltningen med dejrullen er noget helt særligt – den giver en blid, men meget grundig æltning, som udvikler glutenstrukturen fantastisk. Det er især noget, jeg har lagt mærke til i mine surdejsbrød, hvor jeg får en rigtig flot krumme og en god spændstighed i dejen.
Ergonomi og brugervenlighed – kræver tilvænning
Hvis du er vant til en traditionel køkkenmaskine med en fast skål, vil Ankarsrum føles anderledes. Kontrollerne sidder lavt på siden, og skålen roterer i stedet for piskeriset. Jeg indrømmer, at det tog mig lidt tid at vænne mig til det. Til gengæld, når man først har styr på det, føles det intuitivt.
En af de ting, jeg elsker, er, at der medfølger både en stor 7-liters rustfri skål til dej og en mindre plastskål til piskning af æggehvider og flødeskum. Det betyder, at jeg kan lave marengs samtidig med, at jeg har en brøddej på vej – noget, jeg ikke kan med min KitchenAid.
Tilbehør og alsidighed
Ankarsrum AKM 6230 er langt mere end blot en røremaskine. Med det rette tilbehør kan den bruges som kødhakker, grøntsagssnitter, pastavalse, blender og meget andet. Jeg testede deres grøntsagssnitter til revet gulerødder, og selv om den fungerede fint, synes jeg, at denne del ikke er helt på niveau med en dedikeret foodprocessor som f.eks. Magimix.
Rengøring – lettere end forventet
Jeg frygtede lidt, at rengøringen kunne være besværlig, da maskinen har et lidt anderledes design. Men heldigvis er det faktisk lettere, end jeg havde regnet med. Skålen er stor og bred, hvilket gør den nem at rengøre i hånden. Piskeris og dejredskaber kan gå i opvaskemaskinen, hvilket er en stor fordel.
Hvem bør købe Ankarsrum AKM 6230?
Dette er en maskine til dem, der virkelig går op i bagning. Hvis du primært bager bløde kagedeje og sjældent laver tung brøddej, vil du måske være bedre tjent med en Kenwood eller KitchenAid, da disse er mere intuitive for en nybegynder. Men hvis du elsker at bage surdejsbrød, langehævede deje eller blot ønsker en maskine, der kan holde i årtier, så er Ankarsrum det bedste valg.
Fordele:
- Kraftfuld 1500W motor
- Suveræn til brøddej – perfekt glutenudvikling
- Stabil selv ved høj belastning
- Stor 7L skål
- Alsidigt tilbehør
- Støjsvag sammenlignet med konkurrenter
Ulemper:
- Kræver tilvænning, hvis man er vant til traditionelle røremaskiner
- Tung og fylder en del på køkkenbordet
- Tilbehør som grøntsagssnitter er god, men ikke bedre end dedikerede foodprocessorer
Jeg har ratet Ankarsrum AKM 6230 Matt Blacksom 6. bedste af alle de røremaskiner jeg har testet.
Bedøm dette indlæg
Bedømmelse