Novation MiniNova

Anmeldelse: Novation MiniNova


Virtuel analog synthesizer med computerintegration, 37 anslagsfølsomme mini-tangenter og vocoder.

Nova-familien blev født i 1998 med Supernova, som var den første af en serie af kraftfulde synthesizere. De blev hurtigt branchens standard “big-synths”, der stadig anvendes af et utal af kunstnere og lyddesignere. MiniNova byder på samme store lyd med et  væld af nye funktioner og til en mere overkommelig pris.

MiniNova er en kompakt, super-cool studie-og live synth med samme lyd generator som sin storebror, UltraNova. Den leveres med 256 indbyggede lyde, som kan justere med fem knapper, eller med otte ‘animate’ knapper. Den har op til 18 stemmer med op til fem synth effekter på hver lyd. Mininova har også en onboard VocalTune effekt samt en klassisk vocoder, hvilket gør det nemt at genskabe de kendte vokale lyde fra hip hop, urban og elektronisk musik.

Specifikationer

 • 37 anslagsdynamiske mini-tangenter
 • MIDI ind/ud, XLR dynamisk mikrofonindgang
 • USB port (MiniNova kan strømforsynes via USB)
 • Kensington Lock port
 • Indbygget VocalTune og klassiske vocoder effekter med urban og hip hop vocal lyde, men også de klasssiske house og techno stemmer
 • Live-synth beregnet til at kunne tweakes og editeres i realtime med 12 knapper og overdimensionerede pitch og modulation hjul
 • 256 fantastiske lyde klar til øjeblikkelig brug
 • Op til 5 effekter pr. stemme som distortion, reverb, chorus/phase, delay, compressor og EQ
 • Leveres med redigeringssoftware og software patch bibliotek
 • Via line-indgang, kan man tilslutte en guitar, bas eller ethvert andet instrument, som derefter kan føres gennem effekt processor eller vokal effekternr
 • Download gratis soundpacks med bl.a. yderligere vintage synth og bas synth lyde
 • Dimensioner 560 x 75 x 250 mm
 • Vægt 5.52 kg

Produktet kan findes her: https://www.gear4music.dk/da/Keyboards-and-klaverer/Novation-MiniNova-Synthesizer/MNG

Anmeldelse:

Småt er godt, men større er bedre.

Ultranova har en genial synth engine, en af de bedste i klassen. Eneste anden Virtual Analog i klassen der kan være med er Waldorf Blofeld. Så da Novation lavede en mindre og billigere udgave gjorde man klogt i at være opmærksom – især hvis man er glad for konceptet bag mini-synths.

Det er nemmest at starte med hvad man får nyt. Vocaltune effekt i tilføjelse til den allerede gode vocoder. I korte træk autotune der kan styres med tangenterne, rimelig fed idé og godt nok udført. De 8 animate knapper, som dog minder ret meget om de touch sensitive encodere på Ultranova, på plus siden er de meget mere overbevisende og robuste, og så dobler de som kontrollerer til arpeggiatoren – ikke ulig de 8 patch-select knapper på den originale Mikrokorg.
Hele designet og konceptet indeholder faktisk et kraftigt nik mod den originale MK. Ikke nogen dårlig idé til at starte med, da MK var og er en triumf. Men de glemte en vigtig del, og her kommer vi så over til området hvor den ikke længere kan følge med Ultranova.

Interfacet der lader dig redigere lyde, eller skabe dine egne fra bunden er meget begrænset. De har desværre kigget lidt for meget på Microkorg XL, og åbenbart bildt sig selv ind at den var en god idé. I hvert fald har man en meget begrænset omend delvist brugbar performance parameter matrix, som indeholder 16 vigtige, og 8 valgfrie (per patch) parametre til instant redigering, via en slider og 4 encodere. Jeg siger delvist fordi mens 5 kontrollere kun styrer 24 parametre, skal 1 encoder og et par knapper holde styr på og redigere GODT over 200 parametre!
Det hele skriger dårlig allokering af interface, kontrollere og plads på panelet!

De inkluderer en software editor, men jeg kan sige det her til jorden går under – vi køber ikke en hardware synth for at sidde og fægte med en mus! Plugins er billigere og fylder mindre i landskabet end en hardware synth, hvis det er fordi vi alligevel skal sidde og rode med en mus hver gang.
Indrømmet det er meget bedre indrettet og designet end på MK XL, men det er stadig ikke godt nok. En enkelt lille ændring, og vi kunne redigere 4-5 parametre af gangen som på den oprindelige MK = MEGET bedre og mere overskueligt. Ikke godt nok Novation!

Personligt er jeg ikke fan af når en synth bliver for lille, det går ud over interfacet, og det giver mini-keys. Dette er desværre tilfældet her med Mininova, men det er bestemt set værre. Tangenterne er slet ikke dårlige for mini keys at være, og den mindre størrelse skal jo findes et sted. Lyden er som sagt nøjagtig den samme som Ultranova, og det er en meget god ting. Det er en af de mest vellydende og inspirerende VA synths i klassen.
Det simple regnestykke er at den er 1500kr. billigere end Ultranova, har samme synth engine + Vocaltune. Og til gengæld ofrer man full size tangenter med aftertouch, indbygget lydkort, og det gode interface.
Den lyder bedre end konkurrenterne og den er mere fancy at se på. Og ja, den originale MK har et bedre interface, men synth enginen halter langt bagefter. Hvis interfacet og tangenterne generer dig er der enten Blofeld eller Ultranova.

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

Hohner
Brands

Hohner

Eller se en komplet test af flere mundharmonikaer her. Hohner Custom Bluesband Sæt 7 stk. Bluesband mundharper i C-D-E-F-G-A-Bb. Incl softcase. Kan ikke bestilles på

hardcase
Brands

Hardcase

Fra øvelokalet ud i bandbilen, fra bandbilen ud på en kold og våd rampe, fra rampen gennem trange og fugtige korridorer op på scenen, og

Yamaha Revstar RS320 Black Steel
Guitar

Anmeldelse: Yamaha Revstar RS320 Black Steel

Vil du hellere have den i ‘red copper?? Se herunder: El-guitar med krop af nato, natohals med Rosewood gribebræt, Tune-O-Matic bro og Ceramic Humbucker pickupper.