Korg MicroKorg Synthesizer

Anmeldelse: Korg MicroKorg Synthesizer


Kompakt synthesizer og vocoder med minitangenter.

microKORG er en lille, transportabel, analog modelling synthesizer og vocoder i samme maskine. Med bare 37 små tangenter og mulighed for batteridrift, er MicroKorg både lille og handy, lige til at tage med live. På de 128 programpladser kan du gemme dine egne opsætninger. Synth-delen i microKORG bygger på samme teknologi som den dyrere MS2000. En effektprocessor sørger desuden for at bringe det bedste ud af de lyde du laver, og uanset om du er til dance, rock eller ambient får du her en samling professionelle lyde til en pris der næsten er for god til at være sand.

Synth:

  • Analog Modeling Synthesis System
  • Multitimbral i 2 parts (Normal/Dual Mode)
  • 4 stemmer
  • 2 oscillator + noise generator for hver stemme
  • Multi Mode Filter (-24dB LPF, -12dB LPF/BPF/HPF)
  • 2 envelopes
  • 2 LFOer

Vocoder:

  • 4 stemmer
  • 1 oscillator + noise generator
  • 1 envelope
  • 2 LFOer
  • 8-kanals vocoder
  • Level og pan for hver kanal kan redigeres
  • Formant Shift funktion

Specifikationer: Korg MicroKorg

  • 128 programmer
  • 3 modulationseffekter, delay (3 type), equalizer
  • 6 typer arpeggiator
  • keyboard med 37 anslagsfølsomme minitangenter
  • 2 audioindgange (heraf en med mic-preamp)
  • Stereo linieudgang
  • Hovedtelefonudgang
  • MIDI ind- og uadgang samt thru
  • 3 karakterers display med 8 segmenters LED
  • Kan køre på batterier eller 9 Volt DC adapter
  • Strømforsyning og mikrofon medfølger

Anmeldelser:

Gammel opskrift men ikke helt overgået.

Microkorg har holdt sit 10 år jubilæum og er alligevel stadig på markedet. Jeg kan faktisk ikke komme i tanke om noget andet i hardware synth verden som kan prale af det. Den har endda overlevet fremkomsten af en efterfølger, samt en ret ringe opdatering af denne. Jeg kunne nu godt have fortalt Korg at XL udgaven, og bagefter XL+ udgaven ville floppe sammenlignet med den originale Microkorg.

Det vigtigste ved en synth er lyden. Men ikke kun. Især med en Virtual Analog som MK køber man ikke bare lyden. Digital lyd fås meget billigere i form af synth plugins. Man køber også den fysiske indpakning, og i mine øjne det aller vigtigste (tæt efter lyden altså); det interface der forhåbentligt gør det nemt, hurtigt og intuitivt at lave en lyd fra bunden. Hvad man normalt ikke køber en synth for, er nemlig presets. Ergo skal man have en hurtig og nem måde at strække sig ud over presets.

Microkorgens store styrke har nemlig (ud over udemærket lyd/karakter, rimelig bygge kvalitet, lav vægt/størrelse og lav pris) altid været at redigerings interfacet faktisk fungerer!
Dette betyder at du kan redigere lydene, eller lave din egne, uden en masse fumlen rundt. Noget hvor mange moderne små synths, herunder de nyere MK’er, falder fuldstændig til jorden! Folk køber en hardware synth fordi de ikke gider sidde og fægte med musen hver gang de skal lave en ny lyd. Så vi kunne ikke være mere ligeglade med at der følger en software editor med! Vi vil have et interface der fungerer!

Hver gang man laver en meget lille synth bliver det uvægerligt et kompromis, for du får ikke plads til et fuldt analog-style interface. Den originale MK viser os at det sagtens kan lade sig gøre at ramme et velfungerende kompromis. Omvendt finder jeg det ret ynkeligt og grinagtigt at Korg. der nærmest skrev opskriften på den lille synth, siden ikke har kunnet få det til at fungere. De forstår åbenbart ikke selv hvad der faktisk gjorde MK’en til en succes: Nemlig at den faktisk fungerer som en rigtig synth selvom den er meget mindre og billigere.

Vi elsker små og billige ting som stadig gør det rigtigt! Og Microkorgen gør tingene rigtigt. Den lyder ret godt med sin egen karakter. Chancen er at meget af den musik du lytter til har noget Microkorg i sig.

Nu om stunder er 4 stemmers polyphony ret ynkeligt for en VA, og “kun” 2 oscillatorer per stemme, med eneste stacking funktion der halverer polyphony. I det hele taget viser synth enginen sin alder i en verden hvor computerkraft og vilde algoritmer efterhånden er blevet meget billigt. Konkurrencen har blå lys over det hele og 18 stemmer med 3 oscillatorer hver. Men vi tilgiver den fordi den lyder godt alligevel.

Vocoderen var også en genial tilføjelse i sin tid. MK var ikke først med den, men tror det er MK vi kan takke for at den er på stort set alle små VA synths nu om stunder. Vocoderen er ikke fantastisk, og mikrofonen der følger med er lidt noget lort, men den virker og resultaterne er faktisk ok. Der er mulighed for at sætte en alm. dynamisk mikrofon til, og det gør resultatet en hel del bedre – godt nok.

Personligt har jeg aldrig brudt mig voldsomt om de små tangenter, men samtidig elsker jeg at den ikke fylder mere end den gør, og de fungerer. Jeg holder meget af at den kan køre på batteri, selvom levetiden er lav. Fysisk er den ganske godt bygget, og virker også betydeligt mere gedign end sine nyere brødre. Microkorgen viser os hvad der er vigtigt for en lille synth rent fysisk, og derfor har vi tilgivet den sine svagheder. Og bliver sikkert ved med det indtil der kommer et nyt produkt som viser samme omtanke med nye funktioner.

Så kig på parameter matrixen her hvis i skal lave en lille synth.
Hvis i bare står og skal købe en synth, så prøv også denne. Det bedre interface gør den et tjek værd!


Næsten Perfekt

Nu har jeg haft MicroKorg’en i godt og vel en månede og jeg er meget imponeret!

Det er jo ikke en ægte analog synth, og den er i den billige ende af prisskalaen, så forventninger skal stemme overens.

Jeg bruger den både til Bas effekter, ambient lyde, små detaljer og som lead synth og meget mere, de er super mange muligheder om man så laver trip hop, techno, electronica eller Funk! (Vocoderen er svedig)

Man skal lige ha sat sig ind i det hele hvis man som mig er ny til synths, men holder man koncentrationen lærer man hurtigt det hele inden for en rimelig kort tidsperiode.

Den eneste grund til den ikke får 5, er at nogle af knapperne virker meeeeget billigt plastik agtige (skrue-knapperne er tilgengæld super fede)


Fed synth

Købte microKORGen sidste år, og jeg må sige: De lyde denne lille maskine kan lave er jo helt utrolige! Der er super mange presets, med alt fra nomale keyboard lyde, til mystiske ambience lyde, til hardcore techno lyde.
Jeg bruger den også meget tit til at spille bas, da den har nogle superfede baslyde.
Derudover kan du instille stort set alt!


Vildt fed dims!

Købte denne synthesizer for nogle uger siden. Kunne slet ikke stoppe med at spille, da jeg først var gået i gang, så der var nogle lektier der ikke blev tid til…

Synthesizeren lyder helt fantastisk. Den har mange forskellige lyde, man kan redigere som man vil. Den er lidt svær at bruge, hvis man ikke har kendskab til synthesizere i forvejen, men der er heldigvis en manual med, og så er der jo også det store internet, hvor folk deler ud af erfaringer og tips!

Det er et godt stykke “legetøj”, hvis man overhovedet må kalde den det. Den er meget professionel, og bruges af mange kendte musikere – Trentemøller har haft fem af dem!

Hvis man er på udkig efter en synthesizer, der kan næsten alt, så er Microkorg nok det bedste bud!


utallige muligheder

jeg har nu ejet denne fantastiske maskine i omkring et halvt år, og har spillet på den hver eneste dag. mulighederne for at forme sine lyde synes uendelige – alt kan finjusteres og gemmes. det tager til at lære alle funktionerne, og brugsanvisningen er en god hjælp.

midi-funktionen har jeg endnu ikke fået udforsket, så den kan jeg ikke kommentere på.

keyboardet er meget småt, hvilket gør det nemt at flytte rundt og tage med sig (og den kan køre på batterier, som dog ikke holder særlig længe). tangenterne er også små, og hvis man er vandt til et keyboard i fuld størrelse skal man måske bruge tid på at vænne sig til dem.

hvis der skal nævnes et minus, er det manglen på trommebeats – men det handler vel om hvad man går efter.

bedste legetøj jeg nogensinde har købt!


 

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

numark
Brands

Numark

Numark MIXTRACK PRO 3 – DJ controllere Numark MIXTRACK PRO 3 Dj-Controller med 5″ metal scratch-hjul, 16 multi-funktions pads, 100 mm faders og indbygget audio

Evans
Brands

Evans

Evans blev grundlagt i USA i 1956 af Chick Evans. Chick Evans så mulighedderne i at anvende det nye Polyester materiale, som Dupont havde opfundet,