Spansk guitar – De bedste i test

0
468

Den spanske guitar er en klassisk guitar og et meget afholdt instrument. Når man snakker typer af guitarer, er den spanske formentlig også afgjort den mest kendte. Det er også ved den spanske guitar, mange starter, når de først kaster sig ud i at lære at spille. Det skyldes blandt andet guitarens design, der gør det nemmere at lære de forskellige greb, men det skyldes også den spanske guitars meget alsidige lyd, som gør det godt i mange typer af musik.

Men en spansk guitar er ikke bare en spansk guitar. Der findes mange forskellige varianter på markedet, og er man kender, ved man også, at der kan være stor forskel på kvaliteten fra type til type. Det betyder dog ikke, at der nødvendigvis skal være tale om en Yamaha spansk guitar, før man kan få en god oplevelse med den.

Spansk guitar
1. Testvinder – Santana b8 spansk guitarSe Prisen
2. Den billige – Sant Guitars Klassisk spansk guitar Se Prisen
3. Vestrehånds spansk akustisk guitarSe Prisen

I det nedenstående kan du læse mere om, hvad den spanske guitar kan helt generelt, og så finder du tre bud på nogle af de bedste spanske guitarer, der fås på markedet – fra testvinderen til den budgetvenlige variant.

Vil du se flere varianter, kan du klikke her.

Testvinder – Santana b8 spansk guitar

san b8bk v2 pack2

En af de lækreste spanske guitarer på markedet fra den danske producent Santana. Lækkert design og tilsvarende lækker lyd. Anbefales af mange musikskoler. 

Fordele:

 • Utrolig høj kvalitet
 • Flot sort pakke
 • Lækre materialer – bl.a. gran og mahogni
 • Rigtig god lyd
 • Anbefales af mange musikskoler
 • Kommer med praktisk transporttaske og smart tuner
 • Egner sig både til begynderen og den erfarne guitarspiller.

Ulemper:

 • Relativt høj pris.

Prioriterer du kvalitet, når du skal investere i en spansk akustisk guitar, så er denne Santana b8 guitar med sort pakke et rigtig fornuftigt valg. Du får her en guitar, hvor der i alle henseender er kælet for detaljen – fra lyd til design.

Der er tale om en fuldstørrelse nylonguitar med sort pakke. Det elegante ydre giver guitaren et eksklusivt look, som dens lyd bestemt kan leve op til. Guitaren er fremstillet af gran og mahogni – begge utroligt lækre materialer. Der er med andre ord tale om en guitar, som både ser godt ud og lyder rigtig godt. Faktisk lyder den så godt, at den anbefales af mange musikskoler.

Guitaren kommer med en taske til transport eller opbevaring. Tasken er i slidstærkt og vandafvisende polyester og er udstyret med remme, der gør det nemt at transportere guitaren rundt. Med guitaren følger desuden en tuner, som gør, at du kan sikre dig, at du spiller rene toner hver eneste gang. Denne guitar er således et godt valg til den erfarne guitarspiller på grund af den høje kvalitet, men også et godt valg til en spansk guitar begynder, fordi du får alt, hvad du skal bruge for at komme godt i gang med i købet.


Den billige – Sant Guitars Klassisk spansk guitar

sa cl62 na 2

Meget imponerende spansk guitar til en rigtig god pris. Flot lyd og flot design med lækre materialer. Egner sig både til nybegynderen og den garvede guitarspiller.

Fordele:

 • Budgetvenlig
 • Flot design
 • Lækre materialer
 • God lyd
 • Stærk efterklang
 • Fremhæver mellemtoneregister
 • God til diskant- og det øvrige basregister
 • Med cut away
 • Både egnet til begynderen og den mere erfarne guitarspiller.

Ulemper:

 • Intet andet end guitaren er inkluderet i prisen.

Kunne du godt tænke dig at investere i din egen guitar, men arbejder du med et relativt stramt budget, er det heldigvis alligevel muligt at få fingre i en god og særdeles brugbar spansk guitar. Et rigtig godt bud er denne variant fra Sant Guitars. Guitaren ser ikke alene enormt flot ud med sine fine detaljer med lyse bindinger og et flot mat finish, den lyder også rigtig godt og har en rigtig flot klang.

Guitarens sider og bund er lavet af lindetræ, mens dækket er af gran og gribebrættet af sort valnød. Lindetræet ser ikke kun flot ud, men er også kendt for at give en velbalanceret og varm lyd, der fremhæver mellemtoneregistret. Sammen med grannet, sikrer lindetræet en smuk og vedvarende efterklang. Grandækket passer godt hertil, i det dette materiale er kendt for at have sin styrke i diskant- og det øvre basregister. Alt dette er pakket ind i et utroligt smukt ydre med cut away.

Du får altså her rigtig meget guitar for pengene. Den relativt lave pris gør guitaren godt egnet til begynderen, men kvaliteten er trods prisniveauet så god, at også en mere øvet guitarspiller sagtens kunne være denne model bekendt. Guitarens cut away giver masser af plads til solospil, hvilket kan være relevant for dig, der vil lidt mere med din guitar end bare et par hyggelige akkorder.


Vestrehånds spansk akustisk guitar

san b8bk eq left v2

Guitar til venstrehåndede fra den danske producent Santana. Guitaren er i standardstørrelse 4/4 og kommer med indbygget mikrofon og stemmeapparat.

Fordele:

 • Guitar lavet til venstrehåndede
 • God kvalitet
 • Rigtig god lyd
 • Indbygget mikrofon og stemmeapparat
 • I gran og mahogni
 • Flot og elegant design

Ulemper:

 • Vil være at spille på for en højrehåndet, hvilket er cirka 90 procent af befolkningen.

De fleste guitarer – om der er tale om en spansk guitar eller ej – laves til højrehåndede. Det skyldes, at omkring 90 procent af verdens befolkning er højrehåndet. Er man venstrehåndet, og vil man gerne spille guitar, kan det dog være et problem. Nogle venstrehåndede har ikke noget problem med at lære at spille på en guitar til højrehåndede, mens det er sværere eller stort set umuligt for andre. Udvalget af guitarer til venstrehåndede er ret småt, men der findes eksempler på rigtig gode spanske guitarer, der er designet til dig, der foretrækker at spille med venstre hånd.

Et godt eksempel er denne model fra Santana. Modellen er i virkeligheden den samme som den tidligere omtalte Santana b8. Proportionerne er blot ændret, så de passer bedre til den venstrehåndede bruger.

Det betyder også, at du får samme gode lyd, som gør sig gældende for standardmodellen. Eneste forskel er blot, at denne variant kommer med indbygget mikrofon og stemmeapparat, hvilket blandt andet gør, at du kan stemme din guitar uden at skulle bruge en tuner.

Guitaren er fremstillet i gran, som er lamineret med en flot og elegant sort farve. Bund og sider er af mahogni.

Alt i alt får du her en guitar til venstrehåndede, som er nøjagtigt lige så god som standardmodellerne til højrehåndede.

Hvilken spansk guitar skal jeg købe?

Som sagt er den spanske guitar lidt af en udødelig klassiker på markedet for instrumenter. Derfor findes den spanske guitar også i et hav af forskellige varianter. Det er en fordel, fordi der således er masser at vælge imellem, men det er omvendt en ulempe, hvis man har svært ved at vide, hvad man skal kigge efter og ikke rigtig ved, hvor man skal starte.

Det kan være svært at sige noget generelt om, hvilken spansk guitar der er det bedste køb. Det vil langt hen ad vejen være afhængigt af en række individuelle faktorer – såsom budget, forventninger, anvendelse, erfaring osv. Det er ikke nogen hemmelighed, at prisniveauet, man arbejder med, også er afgørende for, hvilken kvalitet man kan ende med at have mellem hænderne. Betaler du mere, får du også noget bedre, men det er bestemt muligt at finde en god spansk guitar til en forholdsvis billig penge. Pointen er bare, at det kan være relevant at justere sine forventninger i forhold til det prisleje, man arbejder med.

Og når det kommer til forventninger, er ens personlige prioriteringer bestemt også afgørende for, hvilken spansk guitar man skal købe. Prioriterer man pris? Lyd? Kvalitet? Guitarens udseende? Det er alt sammen individuelt.

Samtidig er det relevant at spørge dig selv, hvad du forventer at bruge guitaren til. Ikke alle, der investerer i en spansk guitar gør sig forhåbninger om at blive rockstjerne og skulle optræde for store publikummer. Mange køber også bare en spansk guitar for at dyrke en hyggelig hobby og spille i hjemmet. Også sådanne overvejelser, forventninger og ambitioner kan være afgørende for, hvilket køb der er bedst egnet til netop dig.

Til sidst kan det være afgørende, hvor meget erfaring du har. Er du spansk guitar nybegynder, kan du sagtens slippe af sted med at investere i en guitar af lidt lavere kvalitet, mens en mere erfaren guitarspiller formentlig hurtigt vil se sig sur på dårligere kvalitet og måske forventer lidt mere af sit instrument.

Sådan fungerer en spansk klassisk guitar

Hvordan fungerer en spansk guitar så egentlig? Som det gælder for alle typer af guitarer, afgiver en spansk guitar lyd, når man spiller på dens strenge. Guitaren har et resonanskammer – det vil sige det store hulrum inde i guitaren. Det er dette rum, der i samspil med strengene fremkalder lyden. Det gør det ved at forstærke den lyd, strengene afgiver. Langs guitarens krop, som består af kassen, hvori hulrummet er, sidder gribebrættet. Det kan også kaldes guitarens hals. Det er for enden af gribebrættet, at stemmeskruerne sidder. Ved hjælp af disse skruer kan strengene strammes eller løsnes, hvilket justerer på en lyd, de afgiver ved at justere på de svingninger, der finder sted, når en streng slås an. Når du skal stemme din guitar, er det derfor disse skruer, du skal bruge. De færreste – særligt ikke nybegyndere – kan stemme en guitar uden at gøre bruge af en tuner. Nogle guitarer har indbyggede stemmeapparater. I andre tilfælde skal man købe e tuner separat.

Bedste spanske guitar i test

Opsummerende kan man sige, at hvilken spansk guitar, der er bedst i test, et langt stykke hen ad vejen vil afhænge ens individuelle forventninger og præferencer. Der er dog utvivlsomt forskel på de enkelte guitarer. Blandt andet er det materiale, en spansk guitar er gjort af, afgørende for, hvordan guitaren lyder, når strengene slås an. Som det er fremgået af de tre testvindere ovenfor, kan forskellige materialer dog bidrage med forskellige lyde og egenskaber, som alle hver især har deres fordele.

Den spanske guitar har dog i alle tilfælde sin charme, som blandt andet har været med til at gøre instrumentet til et af verdens mest populære.

Fordele & Ulemper

Fordelen ved den spanske guitar sammenholdt med andre typer af guitarer er, at den er relativt simpel at have med at gøre. Strengene er nemme at slå an, og guitaren er til at spille på i sig selv uden behov for forstærkere eller lignende. Det er blandt andet disse egenskaber, der gør den spanske guitar til en god begynderguitar eller en velegnet guitar til dig, der mest bare har ambitioner om at bruge guitaren på hobbyniveau eller i mere afdæmpede situationer.

Spansk guitar vs andre guitarer

Der findes mange forskellige typer af guitarer. Den spanske guitar er som nævnt formentlig den klart bedst kendte og mest populære af typerne. En anden populær type af guitar er elguitaren, der på samme måde afgiver lyd, når der spilles på dens strenge, men hvis lyd adskiller sig ret markant fra den akustiske spanske guitars lyd. Den elektriske guitar adskille sig også ved ikke at have det karakteristiske hulrum – eller resonanskammer – som forstærker lyden. Her forstærkes lyden i stedet elektronisk.

Andre – måske mindre kendte typer af guitarer – en westernguitaren og den halvakustiske guitar. Udseendemæssigst ligner de egentlig på mange måder den spanske guitar. Western guitaren adskiller sig dog ved at have en støre krop, en længere hals og stålstrenge. Westernguitaren er bedst egnet til at spille rock, folk, fingerspil eller lignende. Guitaren kan også være en potentiel begynderguitar, om end metalstrengene kan være en lidt hård omgang for uøvede fingre.

Den halvakustiske guitar kan enten være en spansk guitar eller en western guitar, hvortil det er muligt at slutte strøm. Guitaren fungerer således på samme måde, som en akustisk version ville, hvor lyden afgives af strengene, der slås an og forstærkes af resonanskammeret, men her er forskellen bare, at den også forstærkes elektronisk. Det kan være en fordel, hvis man som guitarspiller fx indgår i et band, hvor man spiller sammen med andre instrumenter, eller hvis man skal spille for større publikum.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her