Akai-MPK-Mini-Mk2

Anmeldelse: Akai MPK Mini Mk2


MIDI-controller og mini keyboard med 25 synth-action mini-tangenter, 8 drumpads, 8 dreje controllers og indbygget arpeggiator.

Dette MPK “Mini Laptop Produktion Keyboard” byder på et elegant og slankt design, baggrundsbelyste tromme trigger pads, en imponerende række af knapper og drejeknapper, samt en smart joystick til pitch og modulation kontrol. Leveres inkl. softwarepakke indeholdende Hybrid 3 by AIR Music Tech og SONiVOX Wobble 2.0 (download). 

Klaviaturet har 25 “synth-action” mini-tangenter, en 4-vejs tommelkontrol for pitch- og modulation, 8 oplyste MPC Style Pads og 8 Q-Link knapper. Antallet af pads kan udvides til 16. Du finder egne knapper for oktav op/ned, indbygget arpeggiator og ægte MPC-teknologi i form a Note Repeat og Full Level. MPK Mini MKII er selvfølgelig helt plug’n’play, USB-drevet og leveres med en god softwarepakke med instrumenter og programmer som kan få dig i gang med det samme.

Specifikationer

 • 25 mini tangenter synth-action
 • 8 baggrundsbelyste og anslagsfølsomme MPC trigger pads
 • 8 assignable drejeknapper
 • Inkluderer musik software: Hybrid 3 by AIR Music Tech, SONiVOX Wobble 2.0
 • 4-vejs joystick til dynamisk pitch bend & modulations kontrol
 • Indbygget arpeggiator
 • Pitch Bend/Modulation, Note Repeat, Full Level, Tap Tempo
 • Indgang for sustainpedal
 • Strømforsyning: USB til computer
 • Dimensioner 317 x 181 x 44 mm
 • Vægt 0, 75 kg

Anmeldelser:


CellarSound

Fornuftig hardware, super software

Jeg valgte dette keyboard fordi AKAI leverer en fornuftig kvalitet i hardware og en attraktiv softwarepakke til dette keyboard. Jeg har sammenlignet med stort set alle andre kontrollere til under 1000kr og denne fører på software sammen med Arturia Minilab, som dog ikke giver samme kvalitetsindtryk.

Der 25 tangenter er hvad de er. Små og billige, men fine at spille på. Jeg har ikke erfaring med pads, men for mig virker de OK men lidt for nemme at trigge fx ved at stryge en finger hen over. De kan assignes enten MIDI note, CC eller program change, og kun en af delene af gangen for alle 8. MMC (transport) er ikke understøttet. Det er ikke her man indspiller det fede track, men fint til at lægge idéer ned.

De 8 knobs er OK. Kunne være større, men er så også mere sårbare under transport. Joystick er cirkulært, og kan assignes to forskellige CC til op og ned ligesom Triton joystick, hvilket er fint. Dog kan man ikke have fuldt udslag på både vandret og lodret akse på samme tid, da bevægelsesgrænsen er cirkulær. Den indbyggede arpeggiator er vist unik i prisklassen, men ikke noget, jeg gik efter. Der er kun simple patterns, så ikke noget man bygger egne figurer eller rytmer op med.

Softwareinstallationen går som en leg. Ca. 1.8Gb på PC.

Editoren til hardwarekontrolleren er simpel og ligetil. DAW skal lukkes for at få kontakt, og den finder ikke selv kommunikationsporten, hvilket er irreterende når man mange gange skifter mellem DAW og editor.

Air Hybrid 3.0 er spændende synth, der dækker mange baser, men som ikke kan skjule at den er orienteret mod elektronisk musik. Lyden er stor og der er presets der viser en bredde, der er større end flere andre billige synths jeg har prøvet. Designet har stor fleksibilitet men også bevidste begrænsninger, der indikerer erfaring og tanker bag designet. En synth man har lyst til rigtig at lære til bunds.

Wobble 2.0 er inklusiv upgrade til 2.2. Den er rettet mod dubstep og ved første ørekast stikker lyden meget ud og fylder meget. Men fed hvis man vil have rigtig meget bevægelse i en lyd.

MPC essentials er en enkanals version af MPC.

Konklusionen er at trods små irritationsmomenter giver mpk mini mkii meget for pengene og en god løsning, der ikke må fylde og som samtidig giver nye muligheder i softwaren. Den får 4.5 stjerner.

Kort sagt: Ja, jeg kan personligt anbefale Akai MPK Mini Mk2


Nick

1’eren var bedre!

Helt fint lille MIDI keyboard, som jeg bruger ofte i når jeg producerer musik på farten. Der er dog en enkelt ting, som jeg personligt mener er en fejl i designet, hvor 1’eren klart gav mere mening. Nemlig pitch/modulation-hjulet, eller burde man sige “joysticket”.

Jeg kan godt se det sjove i at have et lille arkade joystick, der skal fungere som X/Y kontrol af henholdsvis pitch og modulation, men det fungerer altså bare ikke i praksis. Som regel er mod-hjulet IKKE fjedret ligesom pitch-hjulet, så den automatisk falder tilbage på 0%. Men på denne version af MPK Mini er mod-hjulet desværre fjedret. Dette er problematisk for nærmest alle virtuelle instrumenter (VST), da det gør modulationen ubrugelig. Modulationen i VST’en starter på 0%, hvorimod midi-keyboardets modulation starter på 50%. Bevæger man joysticket og giver slip på den igen, så vil modulationen i VST’en, såvel som midi-keyboardets modulation, automatisk ende på 50%. Det optimale ville selvfølgelig være at modulationen endte på 0%, men dette er desværre ikke muligt. Håber Akai indser denne bagatel og retter fejlen i den tredje version. Hvem ved?

Kort sagt: jeg vil ikke anbefale dig at købe dette produkt.

 

Bedøm dette indlæg

0 / 5 Stemmer: 0

Bedømmelse

RØDE SmartLav+
Mikrofoner

Anmeldelse: RØDE SmartLav+

Professionel lavalier mikrofon med direkte TRRS tilslutning til smartphones, iPhone, iPad, eller iPod touch. SmartLav+ er velegnet til brug i f.eks. TV produktion, på live-scener,

nybegynder guitar
Guitar

Nybegynder guitar: De bedste i test

Som nybegynder indenfor musikalsk udøvelse handler det om at vælge en guitar, der passer til dine ambitioner og dine behov. Der findes mange nybegynder guitarer,