Ukulele: Se hele udvalget her

0
1735

Ukulelen er en af de mest populære instrumenter der er i det 20.-århundrede. Ukulelen har fået et helt nyt liv efter at have været brugt primært i talentshows og sang konkurrencer på TV. Ukulelen tilbyder nemlig en uformel og meget fin klang, som giver et fedt twist til mange sange og giver artist mulighed for at fortolke som man vil på ens favoritsange.

Sopran ukulele

Sopran-ukulele er den mindste ukulele med sine blot 53 cm. Sopran ukulelen er også kendt som den mest almindelig og begynder ukulelen. Sopran ukulelen er en super god ukulele at starte op med, og butikskæder har ofte gode priser på disse eller regulere tilbud. Typisk er sopran ukulelen brugt af børn, da de med deres fysisk mål ikke kan nå de større guitarer.

Typisk vil man med en sopran ukulele stemme den i G-C-E-A, men der er også nogle der vælger at stemme den i A-D-F#-B.

Koncert ukulele

Koncert-ukulelen er ukulelen i midten. Denne ukulele type ligger typisk mellem Sopran-ukulelen og Tenor-ukulelen rent tonemæssigt. Du får lidt af begge verdener. Den benytter teknologien fra den klassiske sopran-ukulele, hvor du har den helt klassiske hawaiikanske lyd, men kombineret med dybden fra tenor-ukulelen. Dette skaber en skøn lyd, og som er anbefalelsesværdig til folk der er vand til at spille guitar. Koncert-ukulelen har nemlig en størrelse, som ligger lidt over Sopran-ukulelen på godt 57 cm.

Koncert-ukulelen stemmes oftest i G-C-E-A, men er begyndende også at stemmes i A-D-F#-B.

Tenor ukulele

Tenor-ukulelen er den sidste af det man betegner som de ‘almindelige’ ukuleler. Det er samtidig også den største af de tre almindelige ukuleler, altså Sopran-, Koncert- og Tenor-ukulelen. Denne er nemlig hele 66cm, hvilket gør, at lyden i denne har noget mere dybde. Tenor ukulelen er samtidig også den mest komplekse af de tre, da gribebåndene er en del større og derved har man også flere muligheder for at angribe og forvrænge tonerne. Tenor-ukulelen er med sin størrelsen, den der ligger sig tættest op af en guitar, men lyder dog stadig som en ukulele. Tenor-ukulelen tilbyder et kompleks og udfordrende ukulele spil.

Typisk ved Tenor-ukulelen stemmes i G-C-E-A, men muligheden er også at stemme den i A-D-F#-B

Elektrisk ukulele

Mange af ovennævnte ukulele typer kan både være henholdsvis akustiske eller elektriske. Under de elektriske muligheder ligger selvfølgelig at koble sin ukulele til en forstærker, der herefter forstærker dit ukulele spil til et større publikum. Dette giver samtidig også ukulelen en mere elektrisk og levende lyd, men også en lysere lyd. Oftest vil der også i de elektriske ukuleler være en pickupsystem, som hjælper med dette. Den elektriske ukulele tilbyder næsten ubegrænset muligheder for enten samspil eller solo performance.

Guitarlele

Guitarlelen er som navnet nok også angiver en hybrid mellem en ukulele og en guitar. Denne størrelse er noget større end en ukulele, men noget mindre end en guitar. Guitarlelen bruges oftest som en handy lille rejse guitar, eller som øve guitar for juniorer. Det unikke ved en guitarlele er, at det er en 6-strenget instrument, så det stemmes ligesom man vil stemme en guitar, men den lille krop giver dog en noget lysere lyd end på en normal guitar. Dette gør den også ideel til juniorer, da det oftest er i de tidlige år, hvor klangen ikke er så mørk.

Bas ukulele

Inden for katagorien Bas-ukulele findes der utroligt mange forskellige modeller. Den typiske Bas-ukulele er lige godt 76 cm, og betegnes derfor som en stor ukulele. Grunden til at den kaldes Bas ukulele er, at den også findes i en fast udgave, hvor hullet under strengene på kroppen, er lukket, og herved ligner den en lille elektrisk bas. Ukulelen giver derfor også en noget dybere lyd end en normal ukulele gør. Faktisk skal man betegne denne ukulele type, som værende en elektrisk bas. Både i håndteringen, spillemåden, lyden og måden den bliver stemt på.

Som nævnt, så skal Bas-ukulelen stemmes på samme måde, som man vil stemme en elektrisk bas, på samme måde som den skal håndteres som en. Bas-ukulelen skal derfor stemmes E-A-D-G.

Baryton ukulele

Baryton-ukulelen (også kendt som Bariton-ukulelen) er den største ukulele i genren. Denne ligger lige på en hårfin grænse omkring at være en guitar eller en ukulele. Baryton Ukulelen måler ca 74cm, hvilket gør, at den næsten er så stor som en almindelig guitar. Den stemmes sågar også som en almindelig guitar stemmes på de første fire strenge. Denne ukulele bruges derfor oftest af folk, som i forvejen kender til det at spille guitar, og som er ferm med dette. Dog er den stadig under kategorien ukulele, da den er fir-strenget, hvilket begrænser mulighederne for akkorder. Derudover er størrelsen også en lille smule mindre end en guitar, hvilket giver den en fin og lys lyd sammenlignet med mange akustiske guitarer. Derfor får du altså det der minder mest om en almindelig guitar, men med en fin lys klang. Denne tyde ukulele bruges oftest af folk der gerne vil konvertere fra guitar til ukulele, og her er overgangen mellem disse perfekt.

Baryton-ukulelen stemmes som sagt, ligesom man stemmer de første fire strenge på en western guitar med D-G-B-E.

Bedst i test – Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran Ukulele

Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran Ukulele

Bedst i test – Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran Ukulele

Redaktionen på 4Sound.dk har udvalgt en enkelt ukulele, som er absolut bedst i test sammenlignet med de andre ukuleler på markedet.

Denne ukulele er en kombineret Sopran ukulele, som er den mest almindelige type, og som også er den mindste med den fineste klang, men derudover er denne også elektrisk, hvilket kan forstørre lyden ud i en forstærker.

Vi har valgt Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran Ukulele som den bedste, da den tilbyder noget til alle. Om du er nybegynderen der lige skal lære at spille ukulele, eller om du har spillet i mange år og lever af det, så passer denne Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran Ukulele perfekt til dig. Den åbner oceaner af muligheder indenfor samspil i store forsamlinger såsom symfoniorkestre eller big bands, men også lige koncerter på store scener eller solo performance.

Ukulelen er bygget op af af en massiv gran krop, men hvor siderne og bunden er bygget op omkring mahogni. Som mange nok ved, så giver granopbygningen af kroppen en utroligt klar, men også veldefineret lyd. Derudover med mulighed for at gøre ukulelen elektrisk giver dette også mulighed for at tilføre en massiv volumen til enheden. Derudover ved alle ukulele brugere, at jo mere du bruger og slider på ukulelen, jo bedre begynder den at spille. Alle ukuleler skal spilles til, så klangen kommer til at blive blødere og renere.

Denne ukulele er også utroligt nem at stemme, da stemmeskruerne er let tilgængelige på ukulelen og åbne.

Man får derudover også et elegant og smukt gribebræt i valnød, med 15 bånd monteret på. Derudover er sadel og stol lavet i ben, så man bevarer den super gode kontakt mellem streng og ukulele, hvilket gør hele processen omkring spillet nemt og enkelt.

Noget helt unikt ved Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran ukulele er det indbyggede mikrofonsystem, hvor man kan koble den direkte enten til en forstærker eller direkte til et lydkort, som kan sidde i en computer eller i en forstærker. Dette giver øget fleksibilitet og muligheder for nuancer af lyd.

Williams Acoustic EU200S-EQ v2 Sopran Ukulele skal stemmes som en standart ukulele stemmes i G-C-E-A, hvilket er standart indstillingen for sopran ukulelen.


Ukulelen er et traditionelt hawaiiansk finstrenget instrument, men som også er kendt på Hawaii som machete. Man mener at instrumentet ankom til Hawaii i 1879 med nogle søfolk fra Portugal. Teorien kommer fra, at man i starten kaldte instrumentet for machete, hvilket kommer af det portugisiske machete de braga, som er en form for portugisisk cavaquinho. Herefter ved fremvisning til det hawaiianske folk er instrumentet efterfølgende blevet omdøbt til ukulele, der betyder “den hoppende eller dansende lus”, hvilket meget godt beskriver det lille instrument, hvor artistens fingere danser hen over strengene og danner en glas melodi.

En anden grund til ukulelens stigende popularitet er blandet andet også, at guitaren er en typisk begynder guitar, som man starter med i en meget ung alder, da den størrelsesmæssigt passer til de aller mindste. Derfor er der mange, som finder tryghed i netop denne stilart, da det er denne de er taget de første strøg og toner på.EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her