Musikinstrumenter

Lilletrommer

stativ

Lilletrommer er uundværlige for enhver trommespiller, da de er en elementær del af ethvert trommesæt. Deres rolle i det samlede trommesæt er at give storetrommen en modvægt. Samtidig sætter de en rytmestandard for resten af trommerne – ja, oftest hele bandet.

Instrumentet er kendt for sin specielle opbygning, der giver dem deres meget karakteristiske lyd, som man ofte vil høre under trommekoncerter. Denne karakteristiske lyd kan skære igennem lyde fra andre instrumenter og er derfor uundværlig under samspil med andre musikere.

Opbygning

De vigtigste elementer er som følger:

  • Seiding. Seidingen er det udstyr, der gør, at lilletrommer adskiller sig fra andre slags trommer. En seiding består af små metaltråde, der er spændt fast mod resonansskindet, som er den nederste del af lilletrommen. Jo mere seidingen spændes, des strammere sidder trådene på resonansskindet. Dette resulterer i en kort og kontant lyd. Hvis du spænder seidingen får meget, vil du kunne kvæle lyden. Det er derfor vigtigt for dig at finde den helt rette balance.
  • Slagskind. Slagskindet er den øverste del af trommen. Den er oftest belagt med et enkeltlagsskind. Der er dog mulighed for at eksperimentere med både dobbeltlagsskind og klare skind, alt efter hvilken genre og lyd man ønsker at spille.
  • Lugs. Lugs er trommens spændehuse, der gør det muligt at justere enkelte metaltråde i seidingen. Lilletrommer har typisk 6, 8 eller 10 lugs. Jo flere lugs en lilletromme har, jo nemmere er den at stemme. Flere spændehuse gør det muligt at eksperimentere med lyden og finde frem til en specifik lyd.
  • Stativ. Som til alle andre slags trommer fås der også stativer til lilletrommer. Stativer gør det muligt at justere højden og hældningen på instrumentet. Du kan selv bestemme, hvor meget du ønsker at spænde stativets greb om trommen. Jo mere dette greb spændes, des mere vil du opleve, at lydvibrationerne dæmpes.

Materialer

Lilletrommer fremstilles oftest af træ eller stål, der begge har sine fordele og unikke egenskaber:

  • Træ. Fremstilles i stort set alle træsorter, lige fra mahogni til bøg. Trommer fremstillet af træ har som regel en blød lyd.
  • Stål. Giver en høj, lys lyd med mulighed for mange overtoner. Den er hyppigt anvendt i genrer, hvor det er vigtigt, at lyden fra trommerne skærer igennem. Stål er et godt materiale til dig, der er nybegynder, da prislejet er lavere end for trommer af fremstillet af træ.
  • Messing. Minder om stål men har en mere low end og balanceret lyd.

Investeringen i trommeudstyr

Trommeudstyr er noget af det dyreste indenfor musikverden, og som trommespiller er det derfor vigtigt at du bruger din fornuft, når du skal gøre dig overvejelser om dit kommende køb af lilletrommer. Ellers risikerer du nemt at tage munden for fuld og bruge en masse penge på udstyr, som måske i sidste ende ikke er nødvendigt for dig.

Indenfor trommeverden skelnes der derfor typisk mellem tre forskellige stadier eller niveauer af trommespil, som du kan befinde dig i:

  • Dit første trommesæt. Du er helt grøn omkring trommesæt men har fundet interessen inden for trommer og ønsker derfor at prøve det af. Du skal have en simpel, billig lilletromme, der kan dække dit behov for nu og gøre det nemt for dig at eksperimentere med trommespil.
  • Dit andet trommesæt. Hvis du allerede har været igennem den første fase og befinder dig i dag i et let øvet stadie, er det tid til, at du opgraderer dit udstyr og gør brug af de erfaringer, du tidligere har gjort dig.
  • Dit tredje trommesæt. Hvis du er en øvet eller professionel trommespiller, er du efterhånden ikke i tvivl om, hvad du gerne vil have. Når du bruger så mange timer på at spille musik, skal dit udstyr være i topkvalitet, og du kan med fordel investere i mere fancy og dyrt trommeudstyr.

Gode råd til dit køb

Det kan være, at du udelukkende forbliver trommespiller på hobbyplan. Måske ved du endnu ikke, hvor meget tid og energi du vil lægge i dit kommende trommeeventyr. Måske drømmer du om en vild musikkarriere eller leger med tanken om at starte dit eget band?

Uanset hvilke overvejelser du gør dig, er det vigtigt, at du hele tiden har det økonomiske aspekt med i dine overvejelser. Du kan altid opgradere dit udstyr, når du med tiden får blod på tanden.

Dine overvejelser forud for købet af en lilletromme skal derfor være en balanceret afvejning af dit brugsbehov og økonomiske budget. Når det så er sagt, er der et andet vigtigt kriterie ved valget af lilletrommen: genre- og musikstil.

Lilletrommer fås i flere forskellige modeller, og de har alle hver især deres genrer, som de egner sig bedst til:

  • Hip hop, drum’n’bass og reggae. Inden for disse genrer anbefales det, at du køber lilletrommer i størrelserne 10 eller 12 tommer i diameter, hvilket er mindre end den gennemsnitlige lilletromme. Af materialer anbefales stål, der giver en kraftig og aggressiv lyd.
  • Pop, rock og metal. Inden for popgenren anbefales det at bruge en lilletromme med mange anslag, så den kan stemmes og justeres meget præcist efter den stil, du ønsker at spille efter. Inden for rock og metal anvendes lidt større trommer, typisk i størrelsen 14 tommer i diameter. Dybden varierer mellem 5,5 og 8 tommer, alt efter hvor kraftfuld en lyd, du gerne vil opnå. Gennemsnitligt anbefales en dybde på 6,5 tommer, der passer til stort set alt rock og metal.
  • Dødsmetal. Inden for denne lidt mere ekstreme genre anbefales en størrelse på 13 tommer i diameter og 6,5 i dybden. Dybden sikrer en kraftfuld lyd, mens den lidt mindre diameter gør lyden mere dybdeborende. 

Selvom det lige nu kan være uoverskueligt at skulle tage stilling til valget af din kommende lilletromme, er det en god investering for dit fremtidige trommespil.

Stort udvalg af produkter

Hos rytmen.dk har vi et stort udvalg af mange forskellige lilletrommer. Vores produkter varierer i både materialer og størrelser, og du kan derfor finde modeller, der passer til dig. Uanset om du er ny eller topprofessionel trommespiller, vil du efter et køb af et vores instrumenter være et skridt tættere på din drøm.


Tilføj en kommentar...