Tilbehør

Her er de 7 bedste nodestativer i test

Nodestativ

Nodestativet er centralt i orkester- og korsammenhænge. Det kan dog også være rart at have et nodestativ hjemme til øvning, i et øvelokale eller diverse andre kontekster.

Hvad end du leder efter det billigste, lette stativ, eller det flotte, barokke designmøbel, kan du her få et overblik over de mange forskellige muligheder på markedet.

Vi giver korte anmeldelser af vores syv primære forslag til dig, der leder efter et eller flere nodestativer. Undervejs vil du kunne læse om fordele, ulemper, og i hvilke situationer de respektive stativer er velegnede. Køb nodestativ, når du har læst dig frem til den mulighed, der passer dine behov bedst.

Testvinder – Ibiza Nodestativ

Ibiza Nodestativ

Vi starter med vinderen af vores test, dette sorte nodestativ fra Ibiza. Nodestativet er godt bygget, stærkt og robust i professionel kvalitet, men samtidig ikke for tungt, og ikke for svært at pakke sammen og samle igen.

Nodestativet har det velkendte design med huller i panelet, som er med til at gøre det lettere. Dog er hullerne ikke så store, at papiret kan falde igennem. Kort sagt fungerer nodestativet lige nøjagtigt som det skal. Samtidig er det ikke for iøjnefaldende, og falder derfor let i ét med omgivelserne på scenen.

Højden kan variere mellem 68 og 148 centimeter, hvilket giver en god række muligheder for variation, hvad enten den nodelæsende er høj eller lav, sidder ned eller står op. Ligeledes har du mulighed for at vippe panelet og justere det inden for 180 grader, og dermed indstille det, så noderne står i den helt rigtige vinkel for musikeren.

Med sådan et solidt design som dette, har det ikke været til at undgå, at vægten ryger en lille smule i vejret i forhold til visse andre alternativer. Med 3,24 kilo burde det dog være til at bære for de fleste. Denne vægt er til desuden også med til at gøre stativet mere sikkert, når det står, så der skal meget til at rykke på det eller vælte det ved et uheld, i forhold til de helt lette stativer.

Prisen er utroligt lav i forhold til den kvalitet, du her får. Der er ingen grund til at investere i et dyrt træstativ, hvis du blot leder efter et funktionelt og anonymt stativ. Derfor anbefaler vi dette som det bedste nodestativ.

Fordele:

  • Stærkt og robust udformning, som gør at stativet ikke vælter.
  • Flot og simpelt design, der ikke tiltrækker sig for meget opmærksom.
  • God mulighed for at indstille højden på stativet og vinklen på panelet, så det passer til musikeren.
  • Billig nodestativ i forhold til kvalitet.

Ulemper:

  • Stativet er en del tungere end mange af alternativerne.
  • Det anonyme design kan være godt, hvis du ønsker at undgå opmærksomhed, men det er ikke særlig flot eller elegant.

Mest Solgte – Gravity NS ORC 1 Nodestativ

Gravity NS ORC 1 Nodestativ

Dette node stativ er lige niveauet dyrere end vores testvinder. Der er dog stadig god grund til, at det har fået titlen som det mest solgte.

Stativet her er lavet uden skruer. Det kan altså klappes sammen uden løse dele, hvilket er utroligt smart. Nodepladen er i aluminium, og folder en smule bagover i kanterne, hvilket hjælper med at holde nodebøger åbne.

Det smarte ved designet uden skruer er, at man kan justere højden og så videre, uden at skulle dreje på skruer. I stedet drejer du blot på selve stativet, justerer højden, og strammer igen. Dette gøres ved en plasticring på indersiden af stativet, der presser udad og holder stangen i den ønskede længde. På samme måde er der smarte mekanismer til at holde alle de forskellige justeringer på plads. Stativet er designet, så det ikke bliver slapt og stopper med at virke inden for mange år, som man ellers kunne være bange for uden skruerne.

Stativet er altså praktisk, og det vejer kun 2,7 kilo, hvilket er en smule lettere end vores testvinder. Det er dog stadig en del tungere end flere af de andre alternativer på markedet. Ligeledes er prisen i den høje ende, når det kommer til stativer i funktionelt, simpelt design og aluminium.

Fordele:

  • Designet uden skruer gør det smart og behændigt at pakke stativet sammen, samt at indstille på højde og vinkel på panelet.
  • Flot og simpelt design, der ikke tiltrækker sig for meget opmærksomhed.

Ulemper:

  • Dyrere end flere af de andre funktionelle og anonyme stativtyper.
  • Det anonyme design kan være godt, hvis du ønsker at undgå opmærksomhed, men det er ikke særlig flot eller elegant.

Den billige – Ibiza nodestativ, 68 – 145cm

Ibiza nodestativ, 68 – 145cm

Her har vi en lidt anden type nodestativ. På dette stativ står noderne ikke op ad en plade, men op ad nogle enkelte, tynde pinde. Dette medvirker naturligvis til at gøre stativet noget lettere, da man undgår aluminiumspladen.

De tynde pinde kan naturligvis justeres efter ønske, så de bedst muligt støtter noderne. En pind i hver side er lavet, så de kan skubbes ind foran nodearkene, sådan at de ikke vælter ned. Dette er smart, særligt hvis du benytter dig af et hæfte eller en bog med noder, hvor siderne kan have en tendens til at folde op og bladre af sig selv. Det er et klassisk problem, som de fleste musikere vil kunne nikke genkendende til.

Det er dog ikke uden problemer at have disse pinde frem for en mere solid plade. Er nodepapiret tyndt, krøllet eller foldet, kan de store huller i panelet føre til, at noderne bøjer sammen eller falder ud bag stativet. Derfor er det vigtigt at fastgøre sine noder ordentligt på dette stativ.

Som sagt er stativet let, hvilket gør det dejligt at transportere. Grundet det minimale panel er det også muligt at pakke stativet virkelig godt sammen, så det ikke fylder så meget at rejse med. Desuden er prisen utroligt lav, og det er altså et af de billigste nodestativer på markedet af en ordentlig kvalitet.

Fordele:

  • Panelet lavet af tynde pinde gør det let i vægt og let at pakke sammen og transportere.
  • Pinde til at sætte ind for noderne, så de ikke bladrer op.
  • God mulighed for justering i det hele taget.
  • Meget lav pris for et node stativ.

Ulemper:

  • De tynde pinde kan være en ulempe, hvis noderne har en tendens til at folde eller falde igennem hullerne.
  • Stativets lave tyngde kan gøre, at det har lettere ved at vælte eller dreje, når nogen går forbi.

Nyhed – Cobra Nodestativ, 70-130 cm

Cobra Nodestativ, 70-130 cm

Dette stativ minder meget om ovenstående. Denne version er dog noget lavere, og egner sig derfor måske primært til børn, lave mennesker eller til siddende musikere. Når det er sagt er stativet egentlig lige så godt, og har de samme fordele.

Grundet den lavere højde vejer dette produkt endnu mindre. Du kommer her helt ned på ét kilo i vægt, hvilket gør det utroligt praktisk og let at bære rundt. Som om det ikke er nok, kommer stativet også inklusive taske. Og så er det endda den billigste mulighed på hele denne liste, hvilket også er et stort plus.

Fordele:

  • Panelet lavet af tynde pinde gør det let i vægt og let at pakke sammen og transportere.
  • Kommer med tilhørende taske.
  • Pinde til at sætte ind for noderne, så de ikke bladrer op.
  • Meget lav pris for node stativ.

Ulemper:

  • De tynde pinde kan være en ulempe, hvis noderne har en tendens til at folde eller falde igennem hullerne.
  • Stativets lave tyngde kan gøre, at det har lettere ved at vælte eller dreje, når nogen går forbi.
  • Den lave højde gør, at stativet egner sig bedst til siddende eller lave musikere.

Den Smarte – K&M Nodestativ 10010

K&M Nodestativ 10010

Dette nodestativ er også et ret billigt og let nodestativ, med pinde i stedet for solidt panel. Det vil sige, at du kan holde nodepapiret fast ved at du sætter en pind ind foran. Stativet er i teleskop design, så det kan pakkes sammen let uden at fylde meget, og det kan sættes helt ned i højde til børnene.

Dette bringer os til den anden store karakteristika ved dette stativ: det kommer i forskellige farver. Det er oplagt at benytte disse nodestativer i forskellige farver, hvis du underviser en række børn i et kor eller lignende. Desuden kan barnet, hvis du for eksempel køber stativet til dit eget barn, få lov at vælge stativet i sin yndlingsfarve.

Stativerne kommer i sort, rød, lilla, hvid, grøn, gul, blå og multicolor. Der er altså godt med muligheder med de farverige nodestativer.

Ud over dette er stativet ret billigt og i fin kvalitet. Det kan også blive pænt højt, op til 124 cm, og kan også bruges af relativt store børn og voksne. Stativet er lavet af stål, og er ret robust, taget i betragtning hvor let og tyndt det er.

Fordele:

  • Stativet kommer i hele otte forskellige farver, og kan være oplagt til børn.
  • Panelet lavet af tynde pinde gør det let i vægt og let at pakke sammen og transportere.
  • Prisen er lav og god.

Ulemper:

  • De tynde pinde kan være en ulempe, hvis noderne har en tendens til at folde eller falde igennem hullerne.
  • Stativets lave tyngde kan gøre, at det har lettere ved at vælte eller dreje, når nogen går forbi.
  • Stativet egner sig primært til børn, både på grund af de lidt barnlige farver og den relativt lave højde.

Redaktionens Udvalgte – K&M nodestativ i valnøddetræ

K&M nodestativ i valnøddetræ

Her kommer der et produkt, som i høj grad skiller sig ud fra alle de andre på listen. For det første er dette stativ lavet i valnøddetræ, hvilket er med til at give det sit utroligt elegante look. Et nodestativ i træ ser luksuriøst og stilfuldt ud, og vil altid være med til at give publikum et indtryk af klasse og stil. Det vil især passe godt ind i en kontekst, hvor instrumenterne også er lavet primært af træ, som i et klassisk orkester, kvartet eller lignende.

Stativets design er med til at give dette indtryk af klasse, idet det er designet i en barok stil. Det er et utroligt flot, retro og charmerende look, der ser særligt godt ud i det lækre, mørkebrune valnøddetræ.

Den største ulempe ved dette stativ er naturligvis prisen, der langt overstiger samtlige andre muligheder her på listen. Dette stativ er en investering, som du vil få glæde af i mange år. Det er dog aldrig nødvendigt med så dyrt et nodestativ, og du kan altid finde langt billigere alternativer, der udfører opgaven mindst lige så godt. Her betaler du altså for skønhed, stil og ekstravagance.

Fordele:

  • Flot og elegant, barokt design.
  • Udskåret i lækkert, mørkebrunt valnøddetræ, der udstråler stil.
  • Et så smukt nodestativ bliver en fryd for øjet på scenen, i stedet for altid at være i vejen.

Ulemper:

  • Den helt store ulempe her er prisen, som er langt højere end samtlige alternativer på denne liste.

Til Begyndere – Gravity NS ORC 2 L Nodestativ

Gravity NS ORC 2 L Nodestativ

Dette produkt minder om ORC 1 fra samme producent, som vi anmeldte tidligere. Også her er prisen i den højere ende af spektret i forhold til mange af alternativerne.

Du får et nodestativ i god kvalitet. Panelet er en plade med huller i, som er god til at stille nodearkene på. Ligesom den anden model har ORC 2 ingen skruer, hvilket er utroligt smart, når du skal justere det, pakke det ud eller pakke det ned.

Dette stativ kan blive helt op til 183 cm, og kan altså tilpasses stort set alle situationer.

Fordele:

  • Designet uden skruer gør det smart og behændigt at pakke stativet sammen, samt at indstille på højde og vinkel på panelet.
  • Stativet kan blive næsten to meter højt, og passer derfor ind i det fleste situationer.
  • Godt og robust kvalitetsstativ.

Ulemper:

  • Dyrere end flere af de andre stativtyper.

Uanset hvilket instrument du spiller, er der ofte flere forskellige ting, som det kan være nødvendigt at investere i for at gøre dit spil så godt som muligt. Et af disse tilbehør, som kan være afgørende for din musik, er et nodestativ. Det kan fås i flere varianter, alt efter dit behov og ofte også hvilket instrument du spiller.

Et stativ til noder ses ofte som et fast element, når et orkester for eksempel spiller på en scene. Her fungerer stativet som en slags holder for dirigentens og musikernes nodehæfter eller nodeblade. Men et nodestativ i en eller anden form er også et væsentligt tilbehør, hvis du spiller andet end orkestermusik. Faktisk er et stativ generelt uundværligt, hvis du benytter dig af noder.

Hvem kan få glæde af et nodestativ?

Et nodestativ kan findes i den helt klassiske udgave, hvor du har dit nodehæfte foran dig i øjenhøjde. Her kan du ofte selv justere højden, så stativet passer til netop dig. Det er praktisk, hvis du er dirigent eller spiller et instrument, hvor det er naturligt at stå op.

Har du derimod brug for at sidde ned, hvis du for eksempel er pianist, kan et nodestativ til bord være et godt valg. Et nodestativ er for mange musikere et uundværligt stykke tilbehør. Det gælder endda også, hvis du spiller på trommer. Her kan det være irriterende at have noderne liggende på en stol ved siden af dig, når du i stedet bedre kan holde styr på dem på en nodestand.

Et nodestativ er dermed noget, som langt de fleste musikere kan få glæde af. Det er lige meget, om du spiller violin, guitar eller klaver. Uden et stativ kan der hurtigt komme uorden i noderne, hvilket ikke er hensigtsmæssigt under for eksempel en live optræden.

Fordele ved et stativ til dine noder

Nodestativets helt store fordel er, at det netop holder styr på dine noder, når du spiller. Noget, som mange musikere har brug for både under live optrædener og under øvningen. Som allerede nævnt kan et nodestativ eller en nodestand fås i flere forskellige udgaver lige fra de klassiske stativer til bordstativer. Hvilket stativ du bør investere i, kommer derfor meget an på dit instrument.

Hvis du er på udkig efter et klassisk stativ, er disse stativer som regel lidt mere spinkle i deres opbygning. Derudover kan flere klassiske nodestativer klappes sammen. På den måde er det fleksibelt at hive med sig til en koncert eller indspilning. Det kan for eksempel nemt proppes ned i din guitartasker, hvilket kan være en stor fordel for mange musikere. Samtidig kan du finde klassiske stativer med:

  • Aluminiumsplader til at holde dit nodehæfte. Pladen kan både være hel eller have huller i sig.
  • Tynde pinde i stedet for aluminiumspladen.

Du kan dog også få et nodestativ i træ, hvis du gerne vil have et stativ med et anderledes design. Derudover kan du også finde lavere nodestativer. Disse kan være egnede til siddende musikere, som også skal have styr på deres noder.

Tilføj en kommentar...