Studiemonitors (studie højttalere)

0
2179Musik fylder utroligt meget i rigtig mange menneskers hverdag. De fleste af os hører musik dagligt, hvad end det er noget, vi selv sætter på eller noget, andre sætter på for os. Musik er overalt omkring os. Hvor end vi befinder os, er der musik i alle afskygninger. Netop derfor er det også så spændende at arbejde med musik. Fordi det betyder så meget mere og fordi vi har det med at tilegne musikken en rigtig stor betydning. Når man producerer og bearbejder musik eller lyd, kræver det det helt rette udstyr. Et redskab der er særligt vigtigt at have ved hånden, når man arbejder med musikproduktion er studiemonitors. De sørger for, at man lettere kan høre sin musik ordentligt – noget man har særligt stort behov for, når man arbejder med musik.

Hvad er studiemonitors

Man kan på mange områder sammenligne studiemonitors med en almindelig højtaler. En studiemonitors opgave er at modtage et signal for derefter at afspille det som lyd. Forskellen på en almindelig højtaler og en studiemonitors ligger i den lyd, de afspiller. Mens en højtaler giver en dynamisk lyd, giver studiemonitors en mere flad og lineær lyd. Lyden fra en studiemonitors lyder umiddelbart ikke så harmonisk og indbydende som lyden fra en højtaler. Men det er heller ikke det, som er formålet med studiemonitors. Det, som studiemonitors gør rent teknisk, er, at de afspiller lyden med en rigtig lav frekvens. Den lave frekvens gør, at du kan høre lyden præcist og fuldstændigt. Det gør det lettere at finde fejl eller mangler i din musikproduktion. Den lave frekvens gør det også muligt at kunne adskille de forskellige lyde, i f.eks. et stykke musik, fra hinanden. På den måde kan en monitor virkelig være med til at højne dine evner indenfor musikproduktion. Hvad end det er til et større professionelt studie eller til et lille hjemmestudie, så vil du helt sikkert kunne få gavn af studiemonitorer. Studiemoniterer er altså overvejene beregnet til brug i et studie eller lignende. Ønsker man at lytte til god dynamisk musik, er studiemonitorer ikke et godt valg.

Flere forskellige lydkilder

Hvis du virkelig ønsker at gennemarbejde din musik og gå helt i dybden, er det ikke nogen dårlig ide at anskaffe sig flere forskellige studiemonitorer. Når man producerer musik, er det en fordel at kunne høre musikken fra flere forskellige lydkilder. Her kan forskellige størrelser og modeller af studiemoniterer være rigtig behjælpelige. En monitor opsnapper måske noget, som den anden ikke gjorde, og omvendt. Mange musikproducerende synes, at det kan være en fordel både at have forskellige monitorer og forskellige højtalere i deres studie. Tag i din nærmeste musikbutik og lad dig inspirere af de mange forskellige studiemonitorer der findes.

Passive eller aktive studiemonitors

Ligesom med højtalere findes der passive og aktive studiemonitorer. Aktive monitorer har en indbygget forstærker, hvorimod passive monitorer ikke har det. Det vil altså sige, at hvis du har en passiv monitorer, er du nødt til at have en ekstern forstærker, for at der kan blive afspillet lyd.

Sådan vælger du studiemonitors

Studiemoniterer er ikke nogen billig investering, og du bør derfor overveje grundigt hvilken studiemonitor, du ønsker at købe. Der findes mange forskellige moniters til mange forskellige behov. Det bedste råd er at opsøge din nærmeste musikbutik eller forhandler af monitors. Her kan du som regel få lov til at høre de forskellige moniterer, og derudfra vurdere hvilken én du bedst kan lide. Hav fokus på at monitorer er til, for at du bedre kan høre lyden og musikken. Det er ikke nødvendigvis meningen, at lyden skal være god og harmonisk, som du kender det fra en almindelig højtaler. Hav dog for øje at lyden fra selvsamme moniter kan lyde en anelse andreledes, alt efter hvilket lokale du befinder dig i. Hvis du har et ubehandlet hjemmestudie uden noget til at absorbere lyden, vil lyden fra monitoren højst sandsynligt lyde noget anderles end i butikken.

Værd at vide med hensyn til studiemonitors

Hvis dine studiemonitorer skal stå i et almindelig rum med beton-, mursten-, eller gipsvægge, kan det være en ulempe for lyden. Et ubehandlet rum kan gøre lyden anderledes end den egentlig er. Hvis du ønsker at få mest muligt ud af dine studiemonitorer, giver det rigtig god mening at ophænge akustikplader, eller lignende der kan absorbere lyden, i rummet.

Der findes mange studiemonitorer derude i rigtig mange forskellige prisklasser. Du behøver ikke at starte ud med den bedste og dyreste for at kunne få en god start som musikproducer. Start ud med en mindre monitor som du kan have tid til at lære at kende ordentligt. Generelt handler det som musikproducer om at lære sine monitorer og højtalere samt deres specifikke lyd helt vildt godt at kende. På den måde kan man hurtigere vurdere et musikstykke og spotte eventuelle fejl. Du kan altid opgradere til dyrere og bedre udstyr senere hen.

For at få det bedste udbytte af dine studiemonitorer bør du stille dem tæt ved dit skrivebrod, eller der hvor du ellers sidder når du producerer musik. Faktisk bør monitorerne ikke stå meget længere end en til to meter væk fra dig.

Sørg for at købe nogle studiemonitors der kan holde til en vis påvirkning. Køb gerne nogle som kan holde til at blive udsat for et højt lydtryk. Når man producerer musik, er det irriterende hele tiden at skulle gå og være påpasselig med ikke at komme til at overbelaste monitorerne ved at komme til at lave musik med et for højt lydtryk.

Et andet godt tip er at anskaffe dig studiemoniterer, hvor bas og diskant er separeret, således så de har hver sin enhed.

Sørg desuden for at købe nogle kabler i god kvalitet. Kabler af ringe kvalitet vil kunne gøre lydbilledet dårligere eller ligefrem ødelægge det. Så tænk over dit køb af kabler inden du foretager det. Vær også opmærksom på at kabler ikke skal være for lange. Køb aldrig kabler som er længere, end hvad du har brug for. For lange kabler kan nemlig også være med til at ødelægge lyden.yamaha hs8

yamaha hs5

studio monitors

aktive studio monitors

passive studio monitors

aktive studie monitors

passive studie monitors

iloud

studiemonitors

studie monitors

adam t5v

adam a3x

adam a5x

studie højttaler

studie højtaler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her