Saxofon

0
742


Saxofonen er et legendarisk instrument opfundet af den belgiske instrumentbygger Adolphe Sax. Selvom saxofonen egentlig er lavet af messing, er den kategoriseret som en træblæser, fordi saxofonbladet er lavet af træ. Det er netop saxofonbladet, der er med til at give den karakteristiske lyd. Den karakteristiske lyd bliver ikke kun benyttet i jazz, som mange andre instrumenter i samme kategori gør det. Den bliver også benyttet i genrer såsom:

 • Rock
 • Funk
 • Elektronisk musik
 • Jazz
 • Blues

Saxofonen har altså en række af anvendelsesmuligheder, hvilket også falder meget naturligt, da det er muligt at lave mange forskellige lyde med de forskellige typer af saxofoner, der findes. Eksempelvis er saxofonens mange muligheder blevet udnyttet af et utal af DJ’s, der i løbet af de senere år benytter instrumentet til at give deres numre et ekstra pift, som giver den karakteristiske lyd.

Der er ligeledes et væld af muligheder i forbindelse med at få lavet en god rytme med saxofonen, og publikummet vil med garanti lade sig rive med, når saxofonens toner får frit udspil. Lyden opstår ganske simpelt ved, at bladets svingning mod mundstykket, som danner saxofonen meget karakteristiske lyd.

Dannelse af saxofonens lyd

Saxofonens lyd bliver naturligvis ikke dannet på baggrund af en beskrivelse så simpel som ovenstående sætning. Det er en kombination af mange forskellige parametre, som giver den karakteristiske lyd og mulighed for dannelse af mange forskellige rytmer. Overordnet kan opbygningen af saxofonen beskrives ved:

 • Messingrør med omkring 20 forskellige tonehuller med en lille klap, som udgør noget af det mest karakteristiske ved trompetens udseende. Disse tonehuller vil være af forskellige størrelser, og alt efter hvorledes klappen indstilles, vil lyden være herefter.
 • Bladet ved mundstykket af træ er mere konkret af bambus. Ved at puste luft mod dette blad, dannes der luftvibrationer.
 • Saxofonen er ligeledes udstyret med den karakteristiske udmunding, som alt efter størrelse regulerer på lydens dybde og klarhed.

Det er overordnet set sådan, at en saxofon er bygget op. Altså er den opbygget af tre forskellige dele, der til sidst samles og kaldes saxofonen:

 1. Den nederste del, som kaldes kroppen.
 2. I toppen kommer halsen af saxofonen.
 3. Mundstykket, hvor det lille blad sidder placeret

Det er samlet set denne opbygning, der gør, at lyden kommer ud af saxofonen, som den gør. De før omtalte klapper kan så åbnes og lukkes, hvormed lyden vil ændre sig i forhold til dette. De mange tonehuller i forskellige størrelser giver dermed muligheden for at danne mange forskellige lyde, som kan bruges til solospil såvel som til spil i grupper. Derfor stiller instrumentet altså krav til spillerens evne til at styre klapperne alt efter ønsket lyd og regulere på den mængde af luft, der sendes ind. Det er som tommelfingerregel spillerens evne, der er grænser for, toneomfanget af fleksibiliteten, da det via klapperne er muligt at skabe en række af overtoner udover tonerne på den kromatiske skala.

Forskellige typer af saxofoner

Nu er der styr på den overordnede opbygning af saxofonen, og hvad det egentlig er, der skaber den karakteristiske lyd, som enhver musiker må elske at lytte til. Herefter kan det være en fordel at kunne skelne mellem forskellige typer af saxofoner. Der findes overordnet set fire forskellige typer af saxofoner:

 1. Sopransaxofon
 2. Altsaxofon
 3. Tenorsaxofon
 4. Barytonsaxofon

Ser du de fire typer i hinanden, vil din første indskydelse formentlig være, at det er størrelsen, der primært sørger for, at de forskellige typer skelner sig fra hinanden. Det er også en korrekt observation. Sopransaxofon er den mindste, og så bliver de tre andre varianter trinvist større, jo højere du nærmer dig barytonsaxofonen på ovenstående liste. Det har naturligvis også en konsekvens for lyden af saxofonen. Her vil sopransaxofonen være den, der spiller i det højeste toneleje. Det kommer blandt andet af, at kroppen på saxofonen ikke i samme grad har den karakteristiske bøjning, som gør, at lyden ikke bliver så dyb.

Altsaxofonen giver en dybere klang end sopransaxofonen. Det kommer som et resultat af dens opbygning. Dennes opbygning har nemlig den velkendte s-form, som dog ikke er så lang og stor som tenor- og barytsaxofonen.

Tenorsaxofonen er en smule dybere end altsaxofonen, mens barytonsaxofonen så er endnu dybere i sin klang. Derfor handler valget af saxofon altså om, hvilken lyd du gerne vil kunne spille. Derudover handlet valget også om, hvor erfaren du er inden for saxofonverdenen.  

Anvendelse til den garvede musiker og begynderen

Når du er begynder, anbefales det, at du starter med at bruge end altsaxofonen eller tenorsaxofonen. Det er de to mest almindelige typer og de typer, der er lettest at lære at spille på som nybegynder. Det handler nemlig om, hvilke instrumenter der kan blæses op til at give en god lyd. Her kan sopransaxofonen og barytsaxofonen nemlig være en udfordring at få til at give en ordentlig lyd, når man ikke er så garvet.

Ellers er det vigtigt at vælge et instrument passende til andre lyde, man skal indgå sammen med, eller hvilke lyde man gerne vil være en mester til at lave. Indgår du i et band som nybegynder, er det vigtigt, at din lyd kommer til at komplementere lyden fra det øvrige band. Her kan det være en fordel at vælge ud fra tone.

Er du derimod en garvet saxofonist og gerne vil have et nyt instrument, kan du begive dig ud i de professionelle varianter, der åbner dine muligheder. Du kan ligeledes vælge at begive dig ud at spille på en anden type af saxofon, end den du tidligere har spillet på. Det kan være, at du og dit band mangler en lysere lyd, hvorfor du kan vælge sopransaxofonen, mens der også kan ønskes en dybere lyd – så vælger du barytonsaxofonen.

Samtidigt findes mange forskellige serier og modeller af de forskellige typer, og du bør undersøge de forskellige modellers forcer, så du finder en passende til dine krav. Altså skal du overveje:

 • Type af saxofon
 • Lyd du gerne vil spille
 • Mærke af saxofon

Ved disse overvejelser kan du finde den rette trompet.


Saxofon

yamaha yas 280

elektrisk saxofon

yamaha yas-280

køb saxofon

aerophone go

saxofon yamaha

yas 280

saxofon køb

roland aerophone

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her