Violin

0
466

Violinen, som vi kender i dag, blev først fremstillet i året 1550 og er indtil år 1750 blevet finpudset og justeret på. De førende indenfor violinens udvikling har været violinbyggere som Andrea Amati, Nicolo Amati, Antonius Stradivarius og Giuseppe Guarneri. Disse instrumenter anses stadig den dag i dag som overtrufne og er særdeles kostbare (op til 50 millioner kroner). Gennem tiderne har violinen gennemgået en del ændringer, hvilket har resulteret i en kraftigere lyd, som er egnet til opvisninger i store koncerthuse. De første violiner var inspireret af strengeinstrumenter fra Mellemøsten og blev bragt til vesten igennem silkeruten. Den arabiske rebec har været hovedinspirationen til den moderne violin.

Violinen fik sin popularitet ved hjælp af den franske konge Charles XI. Charles XI bestilte 24 violiner fra den italienske musikmager Andrea Amati, og den ældste stadig eksisterende violin er fra netop dette sæt, som blev fremstillet i cirka år 1560. Violinerne, som blev fremstillet igennem 1600-tallet op til 1800-tallet, er yderst eftertragtede i dag og anses som topmålet for klang og håndværk. Det skyldes, at lyden på violinen forbedres, i takt med at træet og lakken ældes – lidt ligesom en vin kun bliver bedre med alderen.

Violinen som investering

Violinen er ikke bare et instrument, du kan nyde med øret. Mange violinentusiaster spiller ikke engang på instrumentet men sætter pris på instrumentet på grund af dens historie eller ynde. Så selvom du bare gerne vil lære at spille eller måske gerne vil have noget at samle på, så er violinen ikke en helt dum investering. Måske er den mange penge værd ude i fremtiden, og så er der jo også en vis charme ved arvestykker. Derfor behøver du ikke begrænses af en manglende musikalsk evne. Violinen er nemlig kunst i sig selv. Violiner er da også en smule mere spændende at tale om end frimærker, og kunne du ikke tænke dig lidt ekstra materiale til din næste middag?

Violinens konstruktion

Violinens karakteristiske timeglasform er ikke kun for æstetiske årsager men har også et praktisk brug. Formen gør, at buen kan placeres korrekt, uden den støder buen imod violinens krop. Violinen bygges ud af flere forskellige typer træ, da de forskellige træsorter har deres egne egenskaber. Derfor er de rette materialer vigtige for violinens kvalitet. Kompromiser med materialer kan resultere i en underlegen violin, hvilket er noget, du bør gå op i at undgå. Optimale materialer er ligeledes:

  • Gran: Gran bruges til toppladen (også kaldt dækket). Gran er perfekt til toppladen, da sorten giver den korrekte resonans (vibrationer i træet) og bør være en af de ting, du kigger efter i en violin.
  • Ahorn: Ahorn bruges til sider, bagplader, stol, hals og hoved.
  • Ibenholt: Ibenholt bruges til fingerbrættet. Ibenholt er utrolig slidstærkt og er derfor det, du bør kigge efter en violin, hvis du gerne vil have en, der stadig fungerer længere ude i fremtiden. Mange violiner laves dog med fingerbræt af andre materialer, som derefter bejdses sort.  

På toppladen placeres stolen. Stolen er et præcist udskåret stykke træ. Stolen fungerer som strengenes nederste kontaktpunkt og stemmeskruerne som det øverste kontaktpunkt. Længden mellem disse punkter og tykkelsen på strengene afgør, hvor høj eller lav tonen kommer til at være. Violinen er sat sammen med lim. Limen er vandbaseret og kan opløses, hvilket gør violinen nemmere at adskille under reparation. Det eneste der ikke er limet fast er stolen og stemmestokken. Stemmestokken er et cylinderformet stykke træ, der er sat i spænd mellem dækket og bagpladen.

Størrelser

Selvom de fleste violiner er bygget efter de samme specifikationer, er der alligevel nogle undtagelser. Dette skyldes, at selv små afvigelser på få millimeter kan have stor betydning for instrumentets klang. Violinen laves i flere forskellige størrelser, som betegnes med en brøk. Standardstørrelsen hedder en 4/4.Udover det findes de henholdsvis i størrelserne 1/3, 1/2, 1/4, 1/8, 1/10, 1/16 og 1/32. Violiner under størrelsen 1/2 er beregnet til børn og er derfor ofte ikke af den bedste konstruktion. Disse brøkdele har intet med violinens reelle størrelse at gøre. Således er en 3/4 ikke en 1/4 mindre end en 4/4. En 4/4 violin er 35cm lang uden halsen og 3/4 er 33cm lang uden halsen.

Violinen spilles oftest med en bue, hvor du så stryger strengene på tværs med denne bue. Buen er normalt lavet af hestehår og brasiltræ. Disse hår skal jævnligt behandles med harpiks, da det giver en tilstrækkelige gnidningsmodstand. Violinen kan også spilles på ved at knipse let på strengene. Denne teknik ses normalt blive brugt i folkemusik, hvor violinen også bliver holdt ind mod ribbenene – lidt ligesom en guitar. Violinen holdes normalt på skulderen med den ene side af kinden støttet på selve violinen.

Violinens stilarter

  • Klassisk musik: Siden barokken har violinen haft en fast plads i stort set alle orkestrer og er et af de vigtigste instrumenter indenfor de klassiske genrer. Violinen har med dens distinktive klang nemmere ved at holde en melodilinje.
  • Jazz: Violinen blev meget populær under jazzens undfangelse i løbet af 1920’erne. Her har violinen ikke haft lige så stor en hovedrolle som i den klassiske genre og er blevet brugt mere som underlægning i et baggrundsorkestrer i de fleste jazz-indspilninger.
  • Populær musik (popmusik): Fra 1960’erne op til 1970’erne blev violinen brugt meget. De ikoniske Motown-indspilninger gjorde godt brug af violinen, og den blev mere eller mindre et kendemærke for denne type musik. 1970’ernes disco gjorde også god brug af violinen. Senere har vestlig musik langsomt erstattet violinen med syntetiske violinener. Dette er dog ikke sagen i moderne indiske og arabiske-ensemble, hvor violinen stadig har stor indflydelse på popmusikken.
  • Folkemusik: Violinen er og har altid været en stor del af vestlig folkemusik. Denne genre kendetegnes ved at melodierne ikke nedskrives men videreføres ned igennem generationerne. Du vil ofte se violiner, der er modificeret indenfor folkemusikken – enten ved at stolen er slæbt ned, så det derved er nemmere at spille akkorder eller uden en bue, hvilket også er noget du vil se meget af.

Med violinens meget alsidige CV, bør du bestemt ikke være bekymret om, hvorvidt du kan få brug for din violin.


violin

elektrisk violin

violin butik

køb violin

violin køb

violin butik københavn

electric violin

violin strenge

el violin

violiner

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her