Trompeter

0
531


Du kan også se et stort udvalg af trompeter her: https://www.thomann.de/dk/trompeter.html


… Eller her: https://www.gear4music.dk/da/orkester/messinginstrumenter/trompeterTrompeten er et af de kendte blæseinstrumenter i messing. Det er et særdeles anvendt instrument, der benyttes i professionelle bands, såvel som det benyttes af amatørmusikere, når der spilles til events rundt omkring i landet såsom til sølvbryllup, guldbryllup osv.

Trompeten er et af de mere krævende blæseinstrumenter, da det kræver en rigtig god fysik at kunne spille ordentligt på trompeten. Samtidigt kræver det meget kraft i læberne for, at der kan skabes god lyd på trompeten. Det er muligt at øve sig i at kontrollere tonerne, når du lærer at holde et højt tryk inde i kroppen.

Derfor er trompeten ikke et instrument, der ligger lige til højrebenet for eksempelvis nybegyndere. Men selvom læringskurven er høj i starten, vil du på et tidspunkt kunne mærke stor fremgang og blive en ganske habil trompetist. Inden det gør sig gældende, og inden køb af trompet, er det essentielt at sætte sig ind dens anatomi, typer og anvendelse.

Sådan giver trompeten den karakteristiske lyd

Trompeten består typisk af:

 • Spiralformet messingrør med tragtformet åbning i den ene ende.
 • Mundstykke placeret i den anden ende end den tragtformede åbning.
 • Tre ventiler midt på messingrøret. Nogle varianter vil have fire ventiler.

Lyden opstår således ved, at der pustes luft ind i mundstykket, hvilket også giver vibrationer i læbemuskulaturen. Det er samlet set på baggrund af dette, at den karakteristiske lyd fremkommer. Her er det værd at bemærke, at den brummende lyd fra trompeten faktisk kommer af de vibrationer, læbemuskulaturen påvirker mundstykket med.

Når luften pustes ind i trompeten, skabes der også luftvibrationer, som er med til at danne trompetens lyd. Bølgerne gennemløber således trompeten, hvor ventilerne i samarbejde med den tragtformede åbning danner den kraftige og klare lyd.

Trompeten er grundlæggende i sit design lavet til kun at skulle kunne danne en enkelt tone. Der kan ændres på flere ting for at producere overtoner, som giver flere muligheder i forhold til at skabe unik lyd. Det er gældende for:

 • Læbestillingen
 • Hvordan lufttrykket i kroppen opretholdes
 • Regulering af ventilerne

Ved så at ændre på læbernes stilling på mundstykket og lufttrykket i kroppen, er det muligt at skabe overtoner, som åbner et væld af muligheder for at indgå i bands og lave fremragende solopræstationer. Det er naturligvis noget, der kræver øvelse. For trompeten er udtrykket ”øvelse gør mester” gældende, fordi der er flere elementer, der påvirker den endelige performance. Mestres disse elementer, er det muligt at blive ganske habil trompetist.

Ved også at trykke på ventilerne alt efter ønske om skabt tone, er det muligt at danne forskellige toner. Igen spiller begrebet om, at øvelse gør mester ind. Det er vigtigt at kende til ventilerne og læbernes stilling i forhold til mundstykket.

Typer af trompeter – afstem med primært brug

Den nu forklarede anatomi af trompeten er generelt gældende på tværs af de trompeter, der findes på markedet. Der vil være forskellige typer af trompeter, som adskiller sig fra hinanden på forskellige parametre. I forhold til trompeter adskiller modellerne sig fra hinanden ved den tone, de spiller i. Der findes eksempelvis typerne:

 • Bb-trompeten, der er særdeles varm i sin lyd. Den benyttes i mange forskellige genrer – alt fra jazz til mere moderne popnumre. Det er den mest generelle type af trompet, da de andre typer er en del mere specialiserede i forhold til tonen.
 • C-trompeten er fysisk en smule mindre end Bb-trompeten, hvilket også medfører, at den spiller i en lidt lysere tone grundet mindre klangrør. Den benyttes oftest i orkestre, da den indgår godt med andre instrumenter, der kan supplere op med lidt dybere lyde.
 • E-trompeten er afstemt til at skulle spille i en endnu lysere tone sammenlignet med de to andre varianter. Den er meget specialiseret til at skulle spile i meget lyse tonelejer.
 • Picccolo-trompeten er stemt på samme måde som Bb-trompeten og spiller dermed i samme toneleje. Den kan dog justeres på dens startrør og har en fjerde ventil. Det gør den mere fleksibel og derved måske også sværere at betjene.

Nybegynder eller garvet trompetist?

Der findes altså en række af forskellige trompeter på markedet, og det er selvfølgelig vigtigt at finde en passende netop til dit niveau. Bb-trompeten er nok den mest udbredte. Det er samtidigt den, der anbefales nybegynderen. Så hvis du er ny inden for denne verden, kan du med fordel starte med at spille på denne variant. Er du mere garvet, kan du begive dig ud i spil med C-trompeten, som er en smule sværere at mestre i.

Har du meget erfaring, og ønsker du en mere fleksibel variant, kan du vælge Piccolo-trompeten, som har flere justeringsmuligheder i henhold til, hvilke toner du gerne vil spille. Det kan eksempelvis være en fordel, hvis du ønsker at kunne spille fleksibelt og i mange forskellige toner. I et band kan der ofte opstå behov for at skulle spille forskelligt musik, hvor Piccolo-trompeten så kan være en god fordel. Den kan samtidigt give udfordringer, som leder til læring i forhold til trompetspil.

Lær teknikken og bliv habil trompetist

For at lære teknikken til at spille trompet, er det vigtigt at være opmærksom på de to nedenstående begreber:

 1. Hurtighed
 2. Smidighed

Ventilerne på trompeten, der skal være med til at styre lyden, skal nemlig trykkes dybt i bund, hvilket skal ske hurtigt. Derfor er det vigtigt at kunne bevæge fingrene hurtigt og i netop i de påkrævede vinkler. For at optimere mulighederne for at trykke ventilerne i bund til tiden, er det vigtigt, at trompeten holdes korrekt.

Som udgangspunkt skal højre hånd være i stand til at kunne bevæge sig frit over ventilerne, som kan være placeret forholdsvis langt fra hinanden. Venstre hånd skal således bære trompetens vægt. Samtidigt med dette er det essentielt ikke at presse mundstykket ind mod læberne, da det vil gøre det sværere at spille. Det medfører, at du skal holde trompeten meget stabilt med din venstre hånd. Denne teknik er værd at bruge tid på at lære, da det er første step på vejen til at blive en habil trompetist.


Trompet

yamaha trompet

trompet køb

brugt trompet

bedste trompet

billig trompet

yamaha ytr-3335

c trompet

yamaha ytr 2335

ytr 2330

yamaha ytr 1335

trompet yamaha

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her