Musikinstrumenter

Trækbasun

trækbasun

Trækbasunen er et elegant og klassisk messinginstrument, som falder ind under kategorien blæsere. Hele dens udformning og visuelle udtryk – uanset model – emmer af historie og kvalitet.  Du er sikkert stødt på dens dejlige lyd, hvis du har oplevet koncerter med større symfoniorkestre, overværet en opera, eller måske endda til en jazzkoncert, hvis du har været heldig. Under alle omstændigheder gør den sig godt sådanne steder. Ligeledes har den dog også gjort det godt i forskellige popmusiske sammenhænge gennem nyere tid.

Kært barn har mange navne – og typer

Hvis ordet trækbasun ikke vækker genklang hos dig eller ikke klinger helt rigtigt i dine øregange, kan det skyldes, at den har flere navne. Den kaldes somme tider blot en basun. Ligeså ofte – hvis ikke oftere – kaldes den også en trombone. Vi har taget dette ord til os i Danmark, men det benyttes især i lande, hvor der tales engelsk eller fransk.

Der findes ligeledes forskellige typer inden for basuner. Den nok mest almindelige basuntype må dog siges at være trækbasunen. Andre basuntyper, der skelnes mellem, er ofte typer som sopranbasun, tenorbasun, altbasun, basbasun, kontrabasbasun og så videre. Dertil kommer ventilbasuner. Hvis du er i tvivl om den passende basun for dig, bør du spørge en ekspert til råds. Der er flere ting at tage hensyn til, hvis du vil anskaffe dig en basun.

Lidt historie

Trækbasunens historie går langt tilbage. Den menes at have et par forgængere, inden den blev til det instrument, vi kender den for at være i dag.

Den siges, at det var i 1500-tallet, at instrumentet blev til det, vi genkender som værende en trækbasun. På daværende tidspunkt blev den mest anvendt til musik ved kirken og hoffet.

Sidenhen har den indtaget flere musiske platforme, og i 1700-tallet blev den en del af orkesteret i operaer. Omkring samme tid indtog den ligeledes sin plads i symfoniorkestre og blev en del af disse.

Med et lidt nyere blik på trækbasunens historie, kan det siges, at instrumentet vandt indpas i jazzmusikken omkring starten af 1900-tallet. Desuden blev den omkring samme tid en del af populærmusikken, hvor man altså også begyndte at benytte sig af trækbasunens skønne lyd.

Nu om dage kan man støde på trækbasunen flere forskellige steder. Den hører både hjemme i den rytmiske og klassiske musik.

Blæserkategorien – helt overordnet

Det er almindeligt at dele musikinstrumenter ind i kategorier alt efter måden, hvorpå lyden frembringes. Trækbasunen tilhører blæserne. Instrumenter, der indgår i kategorien blæsere, klinger, når en søjle af luft svinger i et rør. Det kan være et trærør, et hornrør eller for eksempel et messingrør, hvilket er tilfældet ved en trækbasun. Materialet er sådan set underordnet, når man inddeler instrumenterne i kategorier.

Smukt udseende og unik lyd

Med sin smukke, skinnende messingoverflade er trækbasunen smuk i sig selv. Den har en helt karakteristisk udformning med sin lange form. Det er et klassisk instrument af udseende, og med sine bløde krumninger og former er den et yderst æstetisk instrument. Men visuel skønhed er selvfølgelig ikke nok. Den skal også lyde fremragende og føles rar at spille på.

Sådan fungerer den

Trækbasunen har et mundstykke, hvorpå dine læber skal vibrere, når du blæser luft gennem instrumentet. Lyden kanaliseres gennem et arrangement af hule messingrør med et U-formet træk, der også kaldes bøjlen. Mens du puster luft gennem mundstykket, forskyder du med din ene hånd trækket frem og tilbage, så lyden derved ændres. Når trækket bevæges, ændres rørlængden og dermed tonen. Dette gør trækbasunen til et unikt instrument, da der for eksempel kan glides fra tone til tone. Der kan glides mellem 7 forskellige positioner, når du spiller. Instrumentets rør munder ud i den velkendte tragtformede ende, som udsteder lyden. Denne kaldes også for klangstykket.

Lyden

Afhængig af evner og øvelse findes der selvfølgelig mange forskellige teknikker og måder, hvorpå man kan variere sit spil og sin leg med de 7 grundpositioner. Foruden at glide mellem tonerne kan man også eksperimentere med vibrationer eller gentagelser af samme toner, hvis der blot skal nævnes et par eksempler.

Trækbasunen skaber en dybere klingende lyd med sit spil. Den dybe klang er både fyldig, varm og blød i udtrykket, og den bruges med fordel ofte til baslinjer. Desuden er den også god til både melodi- og solospil. Det er i det hele taget vældig varierede muligheder, man har, hvis man kan spille trækbasun.

Hvorfor en trækbasun?

Alt efter behov og præferencer varierer det selvfølgelig fra person til person, hvad man vælger at se som en fordel. Men trækbasunen har nogle helt tydelige fordele, som falder i god jord hos de fleste musikinteresserede.

Alsidighed

Først og fremmest kan vi nævne trækbasunens alsidige lyd. Der kan som sagt eksperimenteres med forskellige teknikker, og trækbasunen er en af de få instrumenter, som gør det muligt at glide gennem tonerne.

Alsidigheden er en af grundene til at trækbasunen har mange anvendelsesmuligheder. Den kan høre til i et hav af forskellige genrer og steder i musikkens verden. Lige fra opera til funk eller fra klassisk musik til salsa. Derfor er den meget anvendelig til både orkestre og arrangementer. Der er gode muligheder for at komme til at spille sammen med andre musikere. Men den kan samtidig også sagtens spilles solo, hvis det er det, du foretrækker.

En god størrelse

Det kan virke som en selvfølge, men det bør i dén grad betegnes som en praktisk fordel, at trækbasunen har den størrelse, den nu engang har. Du kan øve både ude og hjemme, og det er intet problem at bære den til og fra undervisning. Hvis du er så heldig at være en del af et orkester eller at have mulighed for at optræde til diverse arrangementer og koncerter, er det bestemt også en fordel at kunne transportere dit eget musikinstrument.

Et par råd

Der findes mange gode råd, hvis du ønsker at anskaffe dig et nyt musikinstrument. Her er nogle af de ting du bør være opmærksom på:

  • Lær at spille
  • Undersøg markedet
  • Rådfør dig hos en ekspert
  • Find den rigtige type, størrelse og model

Tilføj en kommentar...