Xylofon

0
422


En af de mest velkendte og anvendte percussioninstrumenter, er den meget populære xylofon. Hvis du nogensinde har set et klaverlignende slaginstrument, er sandsynligheden derfor også, at det har været en xylofon. Instrumentet bruges nemlig til en lang række af forskellige formål, der alle sammen giver mulighed for at anvende den unikke lyd.

Hvad er en xylofon?

En xylofon er et instrument, der indeholder en lang række af tangenter i to lag. Lyden er klar og gennemtrængende, og er typisk til den lyse side, når der snakkes slaginstrumenter. Instrumenter i samme familie som xylofonen, sådan som marimbaen og vibrafonen, har typisk en mere vibrerende lyd, hvor xylofonens toner er korte og præcise. Det gør den velegnet til en lang række anvendelsesformer, hvilket også er derfor, at du formentlig har set en xylofon før.

Selve instrumentet er typisk lavet af træ, men kan sagtens fås i mere hårdfaste materialer sådan som stål og aluminium. Under tangenterne sidder der rør, hvor lyden transporteres igennem. Det er her de unikke toner fra xylofonen skabes. Størrelsen svinger, men typisk er det et instrument, der hurtig kan findes plads til i et musikrum. Hvor andre percussioninstrumenter fylder meget, er xylofonen en nem løsning, der ikke tager alt for meget plads i forhold til den skarpe lyd, den giver.

Historie og oprindelse

Xylofonen har formentlig sin oprindelse i Afrika eller Asien. Den første form for en xylofon blev fundet i 900-tallet i Asien, men har traditionelt haft stor betydning i store dele af Afrika. Siden har xylofonen dog bredt sig vidt og bredt, og er nu blevet lukket ind hos resten af verden. I mange år blev det brugt som instrument til folkemusik i Europe, men har efterhånden fået plads i nærmest alle former for genrer. Det er derfor et instrument, der har en lang historie med sig, hvilket kun gør dens anvendelse i dag mere interessant.

Det var først i 1900-tallet, at xylofonen blev opdaget som klassisk instrument. Herefter begyndte det at blive anvendt i orkestre og til teaterstykker. Igennem årerne blev det en af de vigtigste percussioninstrumenter i et hvert orkester. Xylofonen spillede godt på de tidligste former for optagelser, hvilket kun bidrog til dens popularitet op igennem 1900-tallet. Hvis du har set de klassiske tegnefilm, hvor skeletter spiller klassisk musik på deres knogler, har du også hørt en xylofon før – det er nemlig den, der ligger toner til de musikalske skeletter.

Hvad bruger du instrumentet til?

Som sagt har xylofonen meget bred anvendelse. Det er derfor svært at sætte fingeren på netop det, den skulle være exceptionel god til. Dog er det et instrument, som nærmest alle kender, fordi du oftest har haft et stående i dit musiklokale i folkeskolen. Det kan også være, at du har haft en lille miniversion af en xylofon, da du var helt lille, hvor hver tangent havde sin egen farve. Instrumentet er en god mulighed som indførelse ind i percussion-universet af to grunde. For det første kan du få den i meget varierende størrelser, sådan du rent faktisk har plads til det. For det andet er det intuitiv at gå i gang med, sådan at du hurtigt kan begynde at lære sange, når du har mestre skalaen på de forskellige tangenter.  

Xylofonen har ikke samme anvendelsen i meditations verden som eksempelvis marimbaen har. Lydene er typisk for høje og skarpe til, at det skaber den rette stemning. Men præcis disse toner er også grunden til, at den er så anvendt i orkester- og teatersammenhæng. Her er de høje lyde nemlig med til at skære igennem de resterende instrumenter og dermed give bedre mulighed for at forme musikken. Hvis en ting skulle fremhæves, som xylofonens stærke side, er det den klarhed, hvormed dens toner kan tilføje en dimension til det resterende arrangement.  

Nem at spille på

Xylofonen er som sagt ikke det sværeste instrument at spille på rent intuitivt. Tangenterne skal nemlig bare rammes med det, der kaldes en kølle, og du kan på den måde producere lyd. Men det kræver alligevel lidt, før du bliver rigtigt bekvemt med xylofonens muligheder. Til at starte med, er det vigtigt at lære instrumentets skala. Efter det bliver det nemlig nemmere at lære dig selv nogle sange, som du godt kan lide.

Mange af de instrumenter, der er i familie med xylofonen, kan du spille på med mange køller ad gangen. Det er dog lidt sværere med en xylofon, da størrelsen som sagt er mindre end mange lignende instrumenter. Derfor er det mest normalt at anvende to køller. Det kan du også nemt få masser af lyd ud af, præcis fordi tangenterne ikke sidder så langt fra hinanden. På den måde skal du nemlig ikke bruge for lang tid mellem at ramme hver tangent, selvom det selvfølgelig kræver en del øvelse, før du bliver rigtig hurtig på en xylofon.

Find den rigtige

Det sværeste ved xylofonen er at finde den rigtige. Til trods for, at du måske tænker, at alle ligner hinanden, kan det være en god ide at investere tid i at finde den, der opfylder dine behov. Tangenterne, rørene, der producerer lyden, samt størrelsen er alle punkter, hvor en xylofon kan variere. Det har selvfølgelig alt sammen betydning for lyden og dermed betydning for, hvad du kan bruge instrumentet til.

Hvis du skal have det permanent stående i et musiklokale, betyder mulighederne for at flytte instrumentet ikke så meget. Men hvis du derimod skal bruge det, når du skal ud og spille i band eller orkester, er det vigtigt, at du anskaffer dig en version med håndtag. Det gør det meget nemmere at bære, hvilket du hurtigt kommer til at sætte pris på. Derefter har vægten selvfølgelig også betydning. Vægten stiger alt efter hvilke materialer, du vælger, og det kan derfor godt være, at det måske ikke lige er modellen i helt massivt rosentræ, du skal vælge, hvis du ved, at du skal bære meget på den. Uanset hvad du har tænkt dig at spille, er det bare med at komme i gang, når du først har fået anskaffet dig xylofonen.Xylofon

Xylofoner

Bedste xylofon

Billig Xylofon

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her