Marimba

0
100
Du kan finde et udvalg af store og rigtige marimbaer hos gear4music her: https://www.gear4music.dk/da/orkester/slagtoj/marimbaer


Hvis du leder efter et instrument med en bred vifte af valgmuligheder, kan det være, at det er en Marimba, du skal overveje. Her får du nemlig stor mulighed for at afprøve forskellige genre, samtidig med at du både kan bruge instrumentet til solospil, band eller orkester. Instrumentet er muligvis ikke noget, du lige har stiftet bekendtskab med før, men det betyder bestemt ikke, at det ikke har bred appel i musikkens verden.

Hvad er en Marimba?

En Marimba er et percussioninstrument. Det betyder, at det producerer lyd, når du slår på det. En Marimba er typisk produceret i rosentræ, der har en dyb, rødlig farve. Dog er det også nemt at finde dem med materialer af metal og andre former for træ. Under tangenterne sidder de rør, der producerer lyden, og det er oftest her, du finder den største variation. Det gør det nemt for dig at finde en Marimba, som du synes er flot, og gør det nemt at finde en, der passer ind i din dagligstue eller musikstudie.

Instrumentet her har lidt samme opbygning som et klaver. Du har ophøjede tangenter, der ligger som et ekstra lag oven på en allerede eksisterende række. Det giver flere fordele, der alle har sin egen ret, hvilket du især vil være enig i, hvis du har tidligere kendskab til percussion instrumenter. På marimbaen er tangenterne nemlig nemmere at ramme, sådan at du kan være sikker på, at du får den rigtige lyd fra dit instrument.

Instrumentets historie

Der er lidt usikkerhed om, hvorfra marimbaen stammer, men det er formentlig et instrument fra Afrika. Instrumentet er blev taget med til Centralamerika af Afrikanske slaver, og derefter blevet en vigtig del af musikkulturen i regionen. Marimbaen er en variation af xylofonen, og navnet marimba stammer fra den Afrikanske version af navnet xylofon. Instrumentet bruges i mange forskellige regioner i verden, men har især dens historie i de Mellemamerikanske folkefærd.

Marimbaen er en oktav dybere end en xylofon og giver derfor en mere rungende, stemningsfuld lyd. Det er ikke svært at forestille sig, hvorfor instrumentet har haft stor betydning for musikken i Centralamerika, da lyden herfra hurtigt kan fylde et hvilket som helst rum op. Derfor bruges det også til forskellige former for meditation og mindfulness, lidt ligesom du sikkert har set andre former for slaginstrumenter blive brugt. Marimbaen er dog unik i dens flotte udtoning, samt de mange forskellige former for dybe toner, den er i stand til at producere.

Hvad bruges det til?

Der er ikke en definitiv rolle for en marimba. Som sagt kan den bruges til former for meditation, men det kan lige så vel spille med i et klassisk orkester, der mangler et instrument til de dybere slagtoner. Instrumentet har derfor rigtig mange anvendelser. Der, hvor det dog mest kommer til sin ret, er ved solooptræden. Her kan instrumentet virkelig vise, hvad det dur til, da det oftest har stor påvirkning på publikummet. På grund af den vibrerende, bløde lyd er det næsten umuligt at spille noget, der ikke lyder godt, så længe du rammer de rigtige toner.  

Langt de fleste sange kan spilles på en marimba, uden at det er en overdrivelse. På grund af tonernes variation, kan du, med nok øvelse, lære at ramme både høje og lave toner, der tilsammen giver dig mulighed for at spille din yndlingslyd. Uanset om du ønsker at spille Ed Sheeran eller Bach, er marimbaen den perfekte mulighed for en stemningsfuld cover-version. På internettet ligger der masser af videoer, der viser den brede anvendelse instrumentet har i de rette hænder.

Hvordan spiller du på en Marimba?

Instrumentet er som sagt et typisk slaginstrument. Det vil sige, at du bruger nogle køller til at fremtvinge lyden fra tangenterne og de vibrerende rør, der sidder under. Fordelen ved en marimba er, at du kan bruge en lang række af køller til at frembringe lyden, hvor mange af dem yderligere vil have en vis påvirkning på selve lyden. Det er dog mest typisk at bruge nogle køller med noget stødabsorberende omkring, fordi du på den måde ikke frembringer nogen lyd, når du rammer tangenterne, men kun får den rare, vibrerende lyd fra rørene under. Lyden fra slaget på tangenterne kan hurtigt komme til at virke forstyrrende, især hvis du ønsker at bruge instrumentet som en stemningsfrembringer.

Hvis du ikke lige er typen, der har flere års erfaringer med slaginstrumenter, er der ingen grund til at frygte. Marimbaens muligheder stiger i takt med, at du bliver bedre, og i starten vil du typisk øve dig med to køller. I takt med at du bliver bedre, vil du være i stand til at øge antallet af køller, hvilket giver dig bredere mulighed for at ramme de toner, som du gerne vil ramme. De meget øvede kan komme helt op på otte køller, og det er yderst sjældent, at du ser nogen bruge flere end det. Men på det niveau er det altså også muligt at spille nærmest hvad end, du ønsker.

Er det noget for dig?

Når du stiller dig selv spørgsmålet, om en marimba er noget for dig, er det naturligvis vigtigt at klargøre, hvad du leder efter. Instrumentet her er en fantastisk tilføjelse til ethvert arsenal af instrumenter, især hvis du leder efter noget, der kan bruges uden tilføjelsen af andre lyde. Men marimbaen er også et specielt instrument, der på grund af dens rige lyd kræver, at orkestret eller banden forstår at udnytte den. På den måde får du det bedste resultat.

Marimbaen er blevet brugt til en lang række af forskellige musikgenrer, og der er derfor masser at gå på opdagelse i, når du anskaffer dig en. Den er hurtig at blive bekvem med, især hvis du allerede har en forståelse for noder og toner. Derfor er instrumentet her noget for dig, hvis du ønsker et specielt instrument, som du både kan bruge, når du skal spille selv, samt et instrument du kan bruge, når du ønsker at tilføje en ekstra dimension til dit band, dit orkester eller lignende.Marimba

Marimba køb

Marimba pris

træ marimba

yamaha marimba

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her