Banjo

0
730

En banjo er et strenginstrument, der kan bestå af 4, 5 eller 6 strenge. Det er et meget originalt og eksotisk instrument, der er elsket af mange musikere for sin unikke lyd.

Igennem mange år har instrumentet haft et lidt blakket ry. Den dag i dag er den stadig ikke særligt udbredt, hvilket er en skam, da den har uanet potentiale i musikalske sammenhænge – både i solospil og i samspil med andre instrumenter.

Instrumentets historie

Historien bag banjoen er på samme tid interessant og fascinerende, da den stammer helt tilbage fra det 17. århundredes Caribien. De første instrumenter blev anvendt af vestafrikanske slaver, der anvendte dem som et musikalsk samlingspunkt til sociale fællesskaber og en trøst i en udfordrende og barsk tilværelse.

Førhen bestod den af træ med opspændt dyreskind, så den på mange måder mindede om en tromme. De tidligste instrumenter var dog noget mere primitive og var lavet af store frugter (fx udhulet græskar) med dertilhørende træhals.

De ældste modeller, man kender til, havde blot 4 strenge. Den 5-strengede model blev først opfundet i 1830’erne og hurtigt udbredt til bl.a. orkestre.

Mange forskellige slags udgaver

I dag skelner man typisk mellem tre forskellige slags banjoer:

 • En traditionel. Den traditionelle udgave består af en krop lavet af træ med en cirkulær træplade og opspændt skind. Strengene er i dag fremstillet af metal, men i gamle dage var de oftest lavet af nylon eller tarme. Nogle moderne modeller har i dag en såkaldt tone-ring-konstruktion, der er med til at fremhæve tonens lyd. Du kan i dag få bånd til din dit instrument.
  • En 4-strenget. En 4-strenget udgave er den ældste og mest traditionelle. Den anbefales til nybegyndere, da den er simpel og nemt at lære at spille på.
  • En 5-strenget. En 5-strenget udgave er lige en sværhedsgrad højere end den 4-strengede. Den ekstra streng giver dig mulighed for at eksperimentere med flere lydsammensætninger. Den er til gengæld også det sværere at spille på, og derfor anbefales den til dig, der måske har prøvet at spille banjo eller i forvejen har en god forståelse for instrumentet. En ekstra streng kan udfordre din musikalske kunnen.
  • En 6-strenget. En 6-strenget udgave har samme antal strenge og stemmes på samme måde som en guitar, og derfor anbefales den til alle guitarister, der gerne vil prøve et nyt instrument. Hvis du allerede har stiftet bekendtskab med en guitar, kræver den nemlig minimal omstilling fra din side af.
 • Open-back. Denne udgave har en åben bagkrop for at give ekstra lyd i de dybere tonefald. Den åbne bagkrop gør den lettere end den traditionelle udgave, og den er derfor god at have med på farten. Den er bl.a. populær inden for bluegrass-genren.
 • Mandolinbanjo. Denne udgave har ligesom mandolinen 8 strenge (4 dobbeltstrenge). Den har sin krop fra den traditionelle udgave, mens hovedet er som på en traditionel mandolin. Den stemmes som en mandolin, men får samtidig lydeffekter fra en banjo.

Spilleteknikker og tilbehør

Lige meget hvilket instrument du vælger, kan spille mange forskellige spilleteknikker. De kan hver og en noget unikt, og du kan derfor eksperimentere dig frem til at finde lige præcis den teknik, der passer dig bedst:

 • Brug af droner. Denne spilleteknik er den hyppigst anvendte blandt banjospillere, og den er især udbredt inden for bluegrass-grenren. En drone er én fast tone, og denne teknik går ud på at spille denne tone fast imellem alle de andre toner.
 • Brug af rolls. Denne spilleteknik kaldes også arpeggios og går ud på at spille akkorder, der brydes op af opad- eller nedadgående toner.
 • Clawhammer. Denne spilleteknik er den ældste inden for dette instrument, og den blev spillet allerede i det 17. århundrede. Den går ud på, at du først spiller en akkord i en baslignende tone efterfulgt af hele akkorden, hvorefter du går over i en høj tone. På den måde dannes der en sammenhængende melodi. Banjoer forbindes oftest med denne grundteknik, der har dannet grobunden for eksistensgrundlaget for de andre moderne teknikker. Hvis du ønsker at spille efter den helt traditionelle, gamle bog, kan du med fordel eksperimentere med denne teknik.
 • Fingerplekter. Et fingerplekter er i modsætning til et almindeligt plekter et plekter, der kan sættes fast på din finger. Du kan benytte dig at fingerplektre indenfor banjospil for at få en anden lyd end den, du normalt ville få. Det mest udbredte er fingerplektre til tommelfingre, men du kan sagtens have fingerplektre på samtlige af dine fingre, som du bruger til at slå an med.
 • Guitarteknikker. Sidst men ikke mindst har du naturligvis mulighed for at lade dig inspirere af de mange forskellige spilleteknikker, der findes inden for guitarer. Blandt nogle af de mest hyppige er hammer ons, pull offs, legato, staccato eller fingerspil, for blot at nævne nogle stykker.

Gode råd til dit køb

Som du nok allerede har et indtryk af, så findes der mange slags udgaver af instrumentet og forskellige spilleteknikker, som du kan undersøge og fordybe dig i. Men inden du træffer dit endelige valg omkring hvilken type instrument, du skal anskaffe dig, får du her en kort opremsning af de vigtigste ting, som du skal være opmærksom på:

 • Antal strenge. Gør op med dig selv hvilken sværhedsgrad du ønsker at spille i. Ønsker du at udfordre dig selv fra starten af, eller vil du forsøge dig med en basisløsning, så du ikke mister modet og gejsten for dit nye instrument?
 • Genre. Hvilken type musik ønsker du at spille? Går du efter en traditionel, old school og rustik lyd, eller er du mere til et moderne eller hybridinstrument?
 • Stil og design. Din personlige stil kan med fordel komme til udtryk i det instrument, du vælger.

Vælg det bedste instrument

Hos 4sound.dk finder altid et stort udvalg af mange forskellige slags banjoer. Uanset hvilken slags musiker du er – om du er nybegynder, øvet eller professionel, kan du helt sikkert finde det helt rette instrument hos os. Du er kun et par klik væk fra din drømmebanjo, der kan blive din følgesvend igennem mange gode år. Så hvad venter du på?


4 strenget banjo:

Bedste 4 strenget banjo i test: https://www.danguitar.dk/tanglewood-twb18-m4-banjo-4-strenget-med-taske

5 strenget banjo

Bedste 5 strenget banjo i test: https://www.danguitar.dk/beaton-baltimore-05-banjo-5-strenget-med-taske

6 strenget banjo

Bedste 6 strenget banjo i test: https://www.danguitar.dk/beaton-baltimore-06-banjo-6-strenget

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her